Landing Page – какво е това и как да я създадем

landing page

Здравей, драги читателю! Да преминем веднага върху темата на тази статия, а именно, какво означава Landing Page. Това е именно тази страница, в която влизат посетителите от търсачките, от контекстна реклама и/или други източници за привличане на трафик.

Това е страница, на която попадаме (приземяваме се, както се превежда буквално думата landing от английски език) когато търсим нещо в Интернет, и влизаме в сайта.

Landing Page – е важен елемент от Интернет маркетинга, тъй като ако е създадена със търговска цел и изглежда неразбираемо или е неудобна за използване, то процента на конверсията на посетителите в купувачи ще е много малка.

Видове Landing Page

Във зависимост от поставената задача Landing Page са различни. Нали именно те трябва да подскажат на посетителя, да направи едно или друго действие, например: заявка, обаждане, абониране и т.н.

Да разгледаме основните видове:

 • Продаваща

Те се срещат във такива типове сайтове като:

 • сайтове само с една страница (целта е посетителя да се абонирате с email или да му продадете стока)
 • сайтове продаващи услуги
 • интернет магазини
 • Информационна

Това са информационни сайтове, портали, блогове във които целта не е нещо да се продаде. Главното е да се представи удобно дадена информация на сайта и на страниците във които попадат посетителите.

Основно този вид страница се използва за конкретни търговски цели, както ви казах по-горе, а именно:

 • за приемане на разговори
 • за заявки
 • за регистрации
 • за покупки

И маркетинг специалистите правят всичко възможно, за да подобрят страницата и да увеличат процента на конверсия (броя на хората които ще купят стоката, ще се абонират по email и т.н.) на посетителите в реални действия или продажби.

Защо е нужно постоянно да се подобрява landing page?

Хайде да ви дам малък пример. Сайт продава услуги например в определен регион на САЩ. Цената за привличане на целеви посетители със помощта на контекстна реклама е голяма. И е много важно да „изстисквате“ максимално от всеки посетител на сайта.

Да допуснем, че този сайт има добър процент на конверсия, а именно 5%, тоест на всеки 100 посетителя има 5 реални продажби. Да допуснем, че 100 посетителя струват 100$. Чистата печалба от 5 продажби = 500$.

В случай, че подобрим landing page със няколко процента, това ще се усети значително в печалбата. Затова е толкова важно постоянно да се подобрява и тестира страницата.

Примери за landing page

Да разгледаме успешни западни шаблони за такава продаваща страница. Примерите са много и вие сами може да потърсите и да намерите в Google, като в търсачката напишете best landing page examples.

Кое е важно за продаващата страница

Важно е да използвате уникално търговско предложение, а също да покажете пряката полза за посетителя (потенциалния клиент). И всичко това да подкрепите със препоръки, отзиви, успешни решения.

Най-важните елементи са:

 • структурата на дизайна
 • продаващ текст (съдържа призиви за действие)
 • покупка, регистрация, заявка с един клик
 • съдържание (картинки, видео)

Ако грамотно се разположат тези елементи във страницата, то може да се получи не лоша страница за продажби.

Важно: не съществува едно решение за всичките варианти за landing page, но като минимум може да разгледате успешните примери и структура на западните колеги, да ги преправите за своите нужди и да получите печалба.

И още един важен момент

Landing page постоянно трябва да се тестират колко са ефективни, да ги измервате със помощта на Google Analytics и периодично да пробвате нови варианти.

Този вид страница е важен елемент за развитието и рекламата на сайта. Ако не и обърнете подобаващо внимание, то колкото и посетители да привличате, ползата ще е малка. Затова отделете внимание на вашите landing page, за да получите по-голяма полза.

Ако ви е харесала статията – споделете я с вашите приятели в социалните мрежи. Ако имате въпроси задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *