Как да разберем кои ключови думи са най-популярни в търсачката на Google

ключови думи

Здравей, драги читателю! Ключовите думи се използват в онлайн маркетинга за настройка на PPC (pay-per-click, плащане за клик) реклама, създаване на описание (description) и за подобряване на SEO оптимизацията (по-добро класиране на сайт или блот в търсенето по определени ключови словосъчетания или дума). В статия „Как да рекламирате сайт? Увеличаваме посетителите със снипети“ съм описал как се оптимизира статия.

В статия „Какви видове могат да бъдат ключовите думи с които се търси в Интернет“ може да прочетете по-подробно какви видове ключови думи има и как да ги различавате и използвате. Определянето на най-популярните изрази и думи с които се търси в Google, може да увеличи ефективността на вашия онлайн маркетинг, или с други думи броя на посетителите. В тази статия ще откриете как да намерите най-търсените ключови словосъчетания и думи като използвате няколко безплатни сайтове и програми.

Първи метод – Google AdWords

Може да търсите ключови словосъчетатия и думи във Google AdWords.

 1. След като влезете в профила си кликнете Инструменти.
 2. Натиснете „Търсене на нови ключови думи с помощта на фраза, уебсайт или категория“.
 3. От падащите менюта под надпис Насочване, изберете България (ще се показват търсенията от България); английски, български (може да търсите ключови думи на Английски и на Български език); Google (ще ви показва статистиката за търсене в търсачката на Google).
 4. От падащото меню под надпис „Период от време“ може да изберете за колко време да се показва статистиката.
 5. Въведете ключовата дума за която искате да търсите информация във полето под надпис „Въведете една или повече от следните:
  Вашият продукт или услуга“.
 6. Кликнете бутона Идеи.
 7. Ще видите таблица със направените търсения на дадената ключова дума по месеци.

Втори метод – Google Auto Complete (Google Автоматично Довършване)

 1. Изберете тема по която искате да намерите най-добрите ключови словосъчетания и думи. За да започнете търсенето на ключови думи влезте в търсачката на Google.
 2. Напишете в търсачката думата която се отнася за темата по която търсите.
 3. Ще видите падащо меню със най-популярните ключови словосъчетания и думи със които се търси по дадена тема. В зависимост от темата за която търсите, може да са само няколко или повече от 10 ключови словосъчетания и думи. Най-горната ключова дума е разбира се най-популярна (и е най-трудно използвайки я, да „пробиете“ на първите страници в търсенето). Другите под нея които са словосъчетания от 2-5 думи са по-малко популярни и се използват от хората за по специфично търсене. Ако сайта ви е млад, по-добре е да използвате по-малко популярни ключови словосъчетания и думи поне в началото. А когато „направите мускули“, може да опитате да се борите за първите места в търсачките като използвате най-популярните думи за търсене.
 4. Изберете ключови словосъчетания и думи които са най-подходящи и описват най-добре темата по която ще пишете или вашия продукт.

ключови думи

Трети метод – Google Trends (Google Сродни Търсения)

 1. Влезте в Google Тенденции и напишете в полето за търсене думи и словосъчетания които искате да изследвате.
 2. Най-долу в страницата ще видите Сродните Търсения (Related Seach)

Четвърти метод – Google Analytics (Google Анализ)

Ако използвате WordPress блог, има плъгин наречен Jetpack, за автоматичен анализ на трафик, добавя мобилна тема за вашия WordPress блог, увеличава трафика към вашия блог и бързината със която се зареждат страниците като използва Photon CDN и много други полезни неща.
Ако нямате програма за анализ на уеб трафик, може да започнете като се регистрирате безплатно в Google Analytics (преди това трябва да си направите Google акаунт, ако нямате такъв, със който ще влизате в Analytics автоматично). След това поставяте малък код във вашия сайт и започвате да следите трафика на вашия сайт до 24 часа след регистрация.

Това са само някой от начините за изследване на ключови думи.

Ако ви е харесала тази статия, споделете я в Twitter, Facebook и другите социални мрежи от иконките под тази статия. Ако имате въпроси задавайте ги в коментарите, непременно ще ви отговоря.

С уважение Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *