Как да проверите дали вашият сайт се класира в Google със правилните ключови думи с помощта на Google Search Console

Здравей, читателю! Повечето начинаещи ръчно проверяват класацията на техните статии като просто търсят със ключови думи в търсачката на Google. Това не ви дава точна идея къде се намират вашите статии за дадената ключова дума със която искате да се класирате на първа страница от търсенето. В тази статия ще ви разкажа как лесно да проверите в Google Search Console дали вашите WordPress постове се класират със правилните ключови думи.

Защо да проверявате вашите WordPress постове със кои ключови думи се класират в Google?

Повечето начинаещи търсят ръчно в Google информация дали техните постове се появяват за определени ключови думи. Дори и така, те обикновено проверяват само първата страница с резултатите, а в най добрия случай най вероятно и втората.

Но проблема е, че вашата статия може да се класира много по назад от първите две страници в търсачката или още по лошия вариант, въобще да не се класира със ключовата дума която искате.

Ако разчитате само на ръчна проверка на класацията на вашите ключови думи, то вие пропускате полезна информация която може да използвате за подобряване на вашето SEO класиране и увеличаване на посетителите на сайта.

И така, да видим как може да проверим класирането по ключови думи на вашите WordPress статии със помощта на Google Search Console.

Проверка на класирането на ключовите думи със помощта на Google Search Console

Google Search Console (предишния Webmasters Tools) е набор от инструменти предлагани от Google за да помогне на притежателите на сайтове да подобрят тяхното качеството.

Може да проверявате класирането на вашият сайт в търсачката на Google, кликвания, импресии, CTR на страниците, позиция и много повече. Може също да изпратите XML sitemap (карта със всичките URL адреси във вашия сайт) която помага на Google да обходи вашия сайт много по интелигентно.

И така, за да видите позициите на ключовите думи кликнете «Ефективност» и след това «Средна позиция».

Как да проверите дали вашият сайт се класира в Google със правилните ключови думи с помощта на Google Search Console

Search Console ще покаже доклад във колона «Позиция» със средните резултати за дадените ключови думи. До всяка ключова дума ще може да видите броя на кликванията и импресиите които получава.

Може да разпределяте резултатите във колоните по кликове, импресии и позиция (кликнете върху Кликвания, Импресии и Позиция). Като кликнете Позиция, ще може да видите ключовите ви думи които се класират най добре в търсачката на Google. Скролирайте надолу за да видите ключовите думи които се класират по назад в Google.

позиция на ключови думи в Google Search Console

Също така може да експортирате данните и след това да ги отворите за анализ, например със Microsoft Excel. Както виждате много е лесно да проверявате класирането по ключови думи на вашите статии със помощта на Google Search Console. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *