Как лесно и бързо да поставите картинка в джаджи

Здравейте! Вчера реших да поставя картинка в джаджи. Но както се оказа тази задача не е толкова проста колкото изглежда. А какво въобще означава термина джаджи? Джаджите са малки програми които изпълняват някаква определена функция в сайта. Подобни са на разширенията, но те са предназначени само за страничните блокове, а във някой шаблони и за футъра и хедъра на темата.

За разлика от разширенията, джаджите не натоварват ресурсите на сървъра и не увеличават функционалността на целия сайт, а само добавят допълнителни функции на определени места. Може да използвате някое от многото разширения, но ако може да се справим без тяхна помощ, ще е по добре, защото всяко разширение «яде» от ресурсите на вашия сървър.

За да поставим картинка в раздел джаджи ще използваме джаджа със име «Текст». Тази джаджа се използва за въвеждане на текст или произволен html код. След като поставите някакъв текст и пренесете джаджата във страничната лента на сайта, ще може да видите този текст. Именно това и исках да направя, но не да поставя текст, а картинка. Което както споменах не се получи от първия път.

Ако ви помолят да поставите картинка в джаджи, как ще го направите? Ще решите, че е необходимо просто да качите картинката чрез админ панела във раздел  «Файлове». След това да вземете url линка към картинката и просто да го поставите във раздел джаджи. Аз направих именно така, но вместо да видя картинката, видях само линка водещ до нея. Та как да поставите картинка във джаджа?

Много просто, ако разбира се знаете как! Добавяте нова страница: «Страници» -> «Добавяне». След това натискате бутон  «Добавяне на файл». Във настройка «Подравняване» избирате «Без». Във «Връзка към» избирате «Файл» и във «Размер» избирате «Пълен размер» и накрая натискате бутон «Вмъкване в страницата». Натиснете бутон «Публикуване».

картинка в джаджа

След това влезте във «Външен вид» -> «Менюта» и изтрийте току що създадената страница от менюто (Във моя случай е страница «Картинка в джаджа») и след това натиснете бутон «Запис на меню».

поставяне на картинка

След това влезте във «Страници» -> «Всички» и посочете със мишката върху създадената страница със картинката.

картинка в сайдбар

Най долу от ляво ще видите линк във който ще бъде изписано число показващо номера на страницата веднага след знак «post=». Запомнете го!

картинка в sidebar

След това влезте във «Външен вид» -> «Джаджи» -> кликнете джаджа «Страници» и във поле «Изключване на:» попълнете числото (във моя пример номера на страницата е 35) което се изписва във вашата страница след «post=» и натиснете бутон «Запис».

снимка в дждаджа

Тези акробатики се правят за да се скрие страницата със картинката от менюто и от джаджа «Страници» във сайта.

След това влезте във «Външен вид» -> «Джаджи» и кликнете върху «Добавяне» до джаджа «Текст» и попълнете някакво заглавие във поле «Заглавие:», а във поле «Съдържание:» поставете този код:

<a href="http://ptcpari.com/wp-content/uploads/2017/03/cat.jpeg"><img class="aligncenter size-full wp-image-1669" alt="Картинка" src="http://ptcpari.com/wp-content/uploads/2017/03/cat.jpeg" width="150" height="133" /></a>

Накрая натиснете бутон «Запис».

снимка в сайдбар

Във кода само променете адреса към вашата снимка и ширината (width) и височината (height) на вашата картинка. Във моя случай картинката е със размери 150 на 133 пиксела. Ето какво се получи при мен като краен резултат:

картинка в джаджи

Това е всичко, както виждате е лесно да се постави картинка в джаджи, ако знаете как. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *