Как да поставим карта от Google Maps в WordPress

google-maps

Здравейте, приятели и читатели на моя блог! В днешната статия ще разберем как лесно и бързо да поставим карта от Google Maps във вашия WordPress блог. С Google карта може да визуализирате, например, във страницата ви за контакт вашия адрес или просто да покажете някакво място на картата.

Първи начин за добавяне на Google карта във сайт

И така, хайде да пристъпим към инсталиране и настройка на Google карта във сайт. Тук ще разгледаме два начина за добавяне на карта: прост и малко по-сложен. Ще започнем със простия вариант, като резултата който ще получим е във вид на статична карта. За неговата реализация няма дори да ни се наложи да използваме Google Maps (Google Карти), достатъчно е само да разберем и да запомним техниката за добавяне на Google карта.

За добавяне на карта ни е необходим таг img със примерно такъв код:

<img src="http://maps.googleapis.com/maps/api/staticmap?center=тук_попълнете_нужния_адрес&zoom=17&size=600x300 " alt="">

Както се вижда, картата се взима от Google Maps и към нея се прибавят няколко параметъра, като:

center – адрес, който е необходимо да бъде показан на картата;

zoom – увеличение (колкото е по-голямо числото, толкова е по-голяма и картата), максималното значение е 22;

size – ширина и височина на картата.

Хайде да пробваме да поставим карта във статия. За това е нужно задължително да преминете в режим HTML код (от бутона горе в дясно „Текстов редактор“) и добавете нужния код.

google-maps-1

След това, ако се върнете в прозорец „Визуален редактор“ и ако всичко е направено както трябва, ще видите избраното от вас място във Google картата.

google-maps-2

 

Също може да се убедим в това, че Google картата се е появила и на нашия WordPress блог.

google-maps-3

Отлично, приятели! Вече знаете как да добавите и как да направите необходимите настройки на Google карта във сайта. Забележете, че не се наложи да инсталираме плъгин, всичко може да се направи и без плъгин буквално за една минута.

Но този начин може да не е подходящ и да не се хареса от всички, защото при него получаваме статична карта, по която не може да се местим, тоест получили сме обикновена картинка. За да получим динамична карта, ще трябва да използваме Google Карти.

Втори начин за добавяне на Google карта във сайт

Влизаме в сайта maps.google.com и търсим на картата нужното ни място. След това кликнете линка „СПОДЕЛЯНЕ“ и в отворилия се прозорец избираме таб „Вграждане на карта“ и просто копираме получения код на картата.

google-maps-4

Остава само да поставим в статията получения код. Напомням ви, че кода трябва да се поставя в режим „Текстов редактор“.

google-maps-5

Запазваме измененията и проверяваме, дали се е появила Google картата във сайта.

google-maps-6

Всичко се получи. В статията се появи динамична карта, по която може да се местим. Като при този начин е малко по-сложно, защото просто ни се наложи да използваме сайта Google Карти, за да намерим мястото и да получим кода на картата.

За днес това е всичко от мен. Надявам се статията да е полезна за вас и да ви помогне да поставите Google карта във вашия сайт. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *