Какво са темите в WordPress

wp-themes

Здравейте, приятели! Темата в WordPress е първото нещо което виждат вашите посетители и затова е важно да изберете достойна тема за вашия проект, която ще направи добро първо впечатление.

Въобще вашия сайт или блог е не повече от прости постове, страници, категории и т.н., и всичко това се пази в базата данни. Ако имате ваша марка или искате да придадете на сайта определен външен вид, без подходяща тема вие просто няма да можете да общувате със вашите читатели и посетители.

Темата в WordPress добавя определен външен вид във вашия блог. Със помощта на темите в WordPress вие получавате много по-голям контрол над това как изглежда вашия ресурс и представянето на съдържанието на вашия сайт.

Безплатни теми

В Интернет може да се намерят много безплатни и действително хубави теми, но обикновено повечето безплатни теми си приличат. Освен това, тези теми могат да се използват от други хора. Ако създавате блог просто за себе си, и не ви е нужна голяма аудитория, или за вас просто не е важна уникалността, безплатните теми ще са напълно подходящи за вас.

Платени теми

Отделни теми могат да струват от 1000$ до 20 000$ и повече, всичко зависи от нивото на дизайна, настройките и изискванията. Ако за вас е лудост да се харчат такива суми за тема, има разбира се и много по-евтини варианти.

Къде да се търсят теми?

В Интернет съществуват много места, където може да се намерят теми, но не всички са сигурни. Тук ще разгледаме два най-добри сайта. А освен това ще разберем защо не трябва да търсим безплатни теми където ни падне, а само на сигурни сайтове.

Theme Forest.net

В магазина themeforest.net по време на писането на тази статия имаше над 6000 WordPress теми. Темите са най-различни: от специални теми за определени задачи, до универсални такива.

Теми от официалния сайт на WordPress

В официалния сайт на WordPress – https://wordpress.org/themes, всеки разработчик може да качи своите теми. Преди да се добави тема на сайта, тя се проверява и след това става достъпна в сайта, а също и във администраторския панел на вашия WP блог.

Темите обикновено са съсредоточени върху конкретна ниша. Например, специално за водене на блог, фотография, музика или друго хоби занимание. Мястото е отлично за тези, които за пръв път се запознават със темите в WordPress и не искат да харчат пари за тях.

Опасности които могат да възникнат при търсене на теми

В Интернет има несметно количество сайтове предлагащи WordPress теми. Но трябва да бъдете много внимателни. Ако търсите безплатни теми в Google, то вие се подлагате на определени опасности.

Проблема е, че повечето безплатни теми, намерени чрез Google, не са проверени за вируси които може да заразят вашия сайт. Затова винаги търсете теми на проверени сайтове, като тези по-горе. Откажете се от кракнати платени теми изтеглени от торенти. Както се казва, ” безплатно сирене има само във капана”. В тези теми може да са добавени скрити линкове или зловреден код със помощта на който лесно ще се получи достъп до вашия сайт.

Може да проверите тема за вируси и зловреден код в този сайт: themecheck.org. Кликнете > SELECT FILE.ZIP, изберете темата която искате да проверите и кликнете > SUBMIT.

Как да създадете тема сами?

За да създадете тема ще трябва да изучите няколко езика за разработка, като: HTML, PHP, JavaScript, CSS. Освен това е нужно да се научите да работите със уеб сървър и база данни. Тези знания ще ви помогнат да разберете, как се предава видимата от вас информация в WordPress и обратно.

За щастие има много ресурси за изучаване на тази тематика. Също е много полезно да изучите открития код. За това е създаден проекта Underscores: underscores.me. Там ще намерите стартова или базова тема, от която може да създадете собствена, а също и да видите пример, как трябва да се правят различните шаблони, как се организират каталози, как се пише код и т.н.

С това завършвам днешната статия и се надявам информацията да е полезна за вас. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *