Какво означава термина конверсия

конверсия

Здравей, драги читателю! В тази статия ще поговорим за много разпространения сред маркетинг специалистите термин конверсия (английската дума conversion – „превръщане“ ). Например превръщане на трафика (посетителите на сайта) във купувачи, ако да кажем това е Интернет магазин и така нататък.

Конверсия – това е определено действие, което трябва да бъде извършено от посетителя на даден сайт, блог, форум, landing page и така нататък. Това действие може да е покупка, заявка за нещо, позвъняване по телефона, записване за новини по имейл и много друго.

Какъвто и да е сайта, добър или лош, той трябва да изпълнява задачите които стоят пред него. Например ако сайта е Интернет магазин, това е достигане на максимално количество на поръчки от посетителите. Ако сайта или определена страница от него е насочена към събиране на имейл адреси на посетителите, то главната задача на сайта е колкото се може повече посетители да се запишат със своите имейл адреси (за новини от сайта или срещу получаване на някакъв безплатен материал, като електронна книга, видео или аудио урок и т.н).

Затова по конверсията на сайта е нужно постоянно да се работи и да се подобрява, да се тества със различен текст, оформление на страницата и така нататък.

Стойност на конверсията

Ако знаем колко струва една конверсия на посетител във купувач, то напълно спокойно и сигурно може да се прогнозира бюджета и примерното количество на продажбите от сайта.

Конверсията за всеки тип сайт е различна, но същността е една и съща, трябва така да действате, че процент на конверсия постоянно да расте.

От какво зависи конверсията

Върху конверсията влияят множество фактори, например:

  • дизайна на сайта или блога
  • удобството на сайта (разбираема навигация в сайта)
  • текстовете във сайта
  • качеството на трафика (трафика трябва да е целеви)

Това са само факторите които са в самия сайт, но също така съществуват и такива фактори като работата на администратора (мениджъра) на сайта:

  • по какъв начин той отговаря на обажданията или имейлите от посетителите на сайта
  • бързината със която се обработват поръчките
  • общата подготовка при общуването със клиентите

И много други фактори.

Как да подобрите вашата конверсия

За да подобрите конверсията на вашия сайт е нужно постоянно да тествате и анализирате. Ако конверсията е малка, трябва да разберете защо, трябва да търсите слабите места и да ги подсилвате. Постоянно трябва да правите тестове със външния вид на сайта, а също и със текста в него.

Колкото е по-висока конверсията, толкова е и по-голяма печалбата от посетителите на сайта!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *