Какво означава продаващ текст и как да го напишете правилно

Здравей, читателю! Днес ще ви разкажа какво означава продаващ текст, със какво той се отличава от информационния текст и как правилно да го напишете.

С необходимостта да напишете продаващ текст може да се сблъскате ако:

  • Работите като копирайтър (пишете текстове за които ви плащат);
  • Или имате стока и/или услуга и трябва да създадете текст, който би продавал вашето предложение.

Това е основната причина, защо за продаващите текстове обикновено се плаща много повече, отколкото за информативните. А това е така, защото интересния текст ще кара читателите да направят покупка, което ще донесе печалба.

Основната формула за продаващ текст

Тази формула съществува повече от 100 години, практически от самото начало на развитие на продажбите. Нарича се съкратено AIDA, което означава: Attention (Внимание), Interest (Интерес), Desire (Желание), Action (Действие).

По тази формула са създадени практически всички landing page и продаващи текстове. Да разгледаме подробно всяка точка.

  • Внимание. Когато човек влиза във landing page, най главното е – веднага да “хванете” неговото внимание. Ако не го направите, голяма е вероятността той просто да си отиде. Повечето съвременни landing page се състоят от 6-7 и повече големи блока с описание, отзиви, гаранции и т.н. Но всичко това няма да бъде видяно от посетителя, ако първия екран не е привлякъл неговото внимание.

Поради тази причина най горе във страницата се старайте да използвате големи и гръмки заглавия и картинки. Не малка роля играе и самия дизайн на landing page – ако той подхожда на рекламираната стока или услуга, това повишава конверсията (продажбите).

  • Интерес. Когато сте накарали човека да обърне внимание на вашата landing page, именно тук е времето да развиете (увеличите) неговия интерес.  Обикновено за това се използват стандартните средства – видео и фото на стоката, описване на преимуществата, описание на проблемите които решава стоката/услугата.

Тук може да разположите красив бутон за поръчка, информация за това, че именно сега се провежда акция, позволяваща да се купи стоката със голямо намаление (акцията е ограничена по време). Всичко това повишава интереса към предложението.

  • Желание. Естествено, ако човека проявява интерес към стоката, у него се появява желание да я купи. Целта на продаващия текст и на самата landing page страница – е да усили това желание, за да накара посетителя да извърши крайното и главно действие – а именно да направи поръчка.

Какво може да увеличи желанието да се купи стоката? Един от основните блокове, който може да се види практически на всяка landing page – това са отзивите за стоката от други хора. Действително, на хората им харесва, когато някоя си Мария от София и Николай от Видин пишат своите впечатления от стоката.

При съставяне на отзивите много хора правят една голяма грешка – във страницата оставят само хвалебствените отзиви, в които всичко е супер и без проблеми. Но опитния купувач просто ще се изсмее на тези отзиви, защото му е ясно, че те са 100% фалшиви и не са истински.

Много по добрия вариант е да се публикуват отзиви, в които хората като цяло добре оценяват самата стока, но и правят някакви малки забележки. Това ще изглежда по реално и честно.

В идеалния случай, разбира се, вие трябва да публикувате действително истински отзиви от вашите клиенти. И не просто да ги публикувате, а да слагате линкове към акаунтите на тези хора, за да може човека да се свърже с тях и те да потвърдят истинността на техния отзив.

Блока със отзиви от клиентите е един от така наречените “спусък на продажбите”. Какво е това? Това е което може да повиши процента на продажбите.

Друг възможен “спусък на продажбите” е – подробно описание или даже видео за това как стоката подобрява живота на хората. Може да се концентрирате върху проблема/проблемите, които изпитват хората, ако нямат тази стока и да предложите гениално решение – вашата стока ще реши всички проблеми.

Още един много добре работещ “спусък на продажбите” са – видео отзивите. На тези отзиви повече се вярва.

  • Действие. Заради това се правят всичките усилия по създаване на продаваща страница, нали? Но тук има някой тънки моменти които трябва да се обсъдят.

И така, човека е достигнал до момента, когато иска да поръча стоката. Съответно във вашата страница трябва да има форма за поръчка на стоката.

landing page

Това е много важен момент – формата за поръчка трябва да бъде проста. Защото желанието при всеки купувач може да бъде различно. Някой ще поиска стоката много силно, а друг много по слабо. Проблема е в това, че човека може във всеки момент да се откаже и да затвори страницата. И за това може да е виновна голямата и сложна процедура за поръчка.

Ако карате човека да попълва повече от три полета, той просто може да се откаже. Затова е най добре да действате така:

Направете много проста форма за поръчка. Например, състояща се от две полета – име и телефон. Това всъщност означава, че всички детайли по доставката се уговарят по телефона.

Да се напише някъде горе, отстрани или долу със достатъчно голям шрифт номерата на телефоните, за да може човека сам, при желание, да ви позвъни и да ви попита за всичко, което го интересува.

Какво още ще подобри ситуацията?

Желанието да се купи е едно, но ако човека няма доверие на вас и на вашата страница и предложение, той едва ли ще се съгласи да поръча стоката. Както вече ви споменах, доверието може да бъде повишено от отзивите.

Какво още може да повиши доверието?

  • Поставяне на телефонни номера във страницата. Това вече го обсъдихме.
  • Не голям блок със информация за историята на вашата компания, линк към официалния сайт. Ако човека види, че вие и вашата компания съществувате в Интернет не само на тази страница, но и другаде, това увеличава доверието.
  • Линкове към страниците на конкретни хора в социалните мрежи. Ако човек види, че авторите на отзивите не са измислени персонажи, а реални хора, това е плюс към доверието.
  • Информация за партньори. Ако има със какво да се похвалите свързано със сътрудничество с други компании (желателно е да са известни), то такава информация също може силно да увеличи доверието към вас.

Подробна инструкция за покупка – още една крачка към успеха

Накрая, в страницата е желателно стъпка по стъпка да обясните, как става поръчката. Наличието на подобна инструкция също ще повиши продажбите, защото купувача ще разбира добре процеса.

Всичко ли зависи от текста?

Както виждате, продаващия текст е не просто описание на продукта. Но въпреки неговата важност, текста не единственото което води до продажби.

Както си спомняте, когато човек влиза във страницата е много важно веднага да привлечете неговото внимание. Основно това е възможно благодарение на интересното,  добре оформено заглавие и добрия дизайн на страницата като цяло. Ако в това отношение имате някакви проблеми, за съжаление, вашия текст, дори да е страхотен, може да не бъде прочетен докрай.

Своята лепта внася и програмиста – ако той направи неправилна форма за поръчка и данните няма да достигат до центъра за обаждане… Сами разбирате, че това е кошмарна ситуация.

Най важното

Хубаво е да знаете, че истински качествените продаващи текстове са много малко. Обикновено точно шедьоврите се съставят не по формули, те разбиват всички рамки и хвърлят предизвикателство на правилата.

Затова помнете всички препоръки и формули, но помнете, че това са само наложили се правила, по които всички създават продаващи текстове. Като правило, най голям успех достигат тези, които създават нещо свое, което още никой не е измислил. Със това завършвам тази статия и ви желая да напишете много добри продаващи текстове. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *