Какво е домейн име и как работят домейните

Здравей, читателю! След доста голямо прекъсване дойде време да напиша поредната статия. Много начинаещи бъркат домейн име с хостинг или със други услуги.
Затова в тази статия ще ви обясня какво е домейн име и как работят домейните.

Какво е  домейн име?

Домейн име е адреса на вашия уеб сайт който хората пишат във URL адресната лента на браузъра за да посетят вашия сайт. По просто казано, ако вашия сайт има дом, тогава домейн името ще бъде неговия адрес.

Интернет е гигантска мрежа от компютри свързани един с друг със глобална мрежа от кабели. Всеки компютър в тази мрежа може да комуникира със другите компютри. За да може да бъдат откривани (например от тайните служби  🙂 ), на всеки компютър му е назначен IP адрес. IP адреса е серия от числа, които показват определен компютър в Интернет. Типичния ip адрес изглежда ето така:

89.105.117.67

Тъй като IP адрес като този е трудно да се запомни, домейн имената са измислени за да решат този проблем. Така ако искате да посетите някой уеб сайт, няма нужда да попълвате дълга редица от числа. Вместо това, може да го посетите като попълните лесно запомнящо се домейн име.

Какво става когато попълните домейн име във вашия браузър?

Вашия браузър изпраща молба към световната мрежа от сървъри които образуват Domain Name System. Тези сървъри търсят сървъра който е свързан със този домейн и пращат това запитване към тези сървъри.

Например, ако вашия сайт се намира на сървърите на ICN, тогава името на техните name сървъри ще бъде такова:

Ns41.icndns.net
ns42.icndns.net

Тези сървъри са компютри които се управляват от вашата хостинг компания. Вашата хостинг компания придвижва вашето запитване към компютъра където се намира вашия уеб сайт. Този компютър се нарича уеб сървър. Той има инсталиран специален софтуер (Nginx, Apache са два популярни софтуера за уеб сървъри). Уеб сървъра намира и изпраща търсения уеб сайт обратно към браузъра, за да може да бъде видян от посетителя.

домейн име

Каква е разликата между домейн име и уеб хостинг?

Ако домейн името е адреса на вашия сайт, то уеб хостинга е дома в който живее вашия сайт. Това е истински компютър където физически се намира вашия сайт. Тези сървъри се предлагат като услуга от хостинг доставчиците. За да създадете уеб сайт е нужно да имате домейн име и уеб хостинг.

Важно е да запомните, че това са две отделни услуги, и може да ги купите от две различни компании. Препоръчвам ви да купувате и двете услуги от една компания, защото така е много по лесно да ги управлявате само от един акаунт.

Как да изберете домейн име за вашия сайт?

Домейн имената са достъпни под много разширения. Най популярното е .com. Също има и много други като, .net, .org, .info и т.н. Също има и такива свързани със самите държави, например за България е .bg.

Препоръчвам ви да използвате .bg, .com или .net. защото по лесно се запомнят и са по добри за бизнес сайт.

Как да купите домейн име?

Може да купите домейн име от много компании. Някой от тези компании предлагат само домейн имена, докато други предлагат и хостинг. Много по удобно е да използвате такива които предлагат и двете услуги, така няма да ви се налага да правите например настройки на name сървърите.

Със това завършвам днешната статия и се надявам  тя да ви е помогнала да разберете какво означава домейн име и как работи. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *