Какво е canonical URL адрес

Здравей, читателю! Със нарастването на страниците във сайта често е трудно да предотвратите появата на дублирани страници и съдържание. А това може да доведе до наказание от Google за дублирано съдържание. Ако имате две подобни страници, и те са подходящи за класиране за определена ключова дума, то търсачките просто не знаят към кой URL адрес да се изпрати трафик. За да решите проблема, може да изберете предпочитания URL адрес, който именно се нарича canonical URL.

Едно и също съдържание, много URL адреси

Може например да имате пост или продукт който е свързан към две категории и съществува със два URL адреса, като например:

https://site.com/white-shoes/white-and-blue-shoes/

https://site.com/blue-shoes/white-and-blue-shoes/

canonical URL адрес

Ако тези URL адреси са за един и същ продукт, избирайки единия от тях да бъде canonical URL, това казва на Google и на останалите търсачки кой адрес да се показва във резултатите от търсенето.

Canonical адресите също ви позволяват да насочите търсачките към оригиналната версия на статията. Да кажем, че сте написали пост за друг сайт и ако искате да поставите този пост и на вашия сайт, може да използвате canonical адрес сочещ към оригиналната статия.

Как да намерите canonical URL адрес

Canonical URL може да видите във изходния код на страницата (в браузъра десен бутон -> Преглед на изходния код на страницата или Ctrl+U -> Ctrl+F и във полето за търсене попълвате rel=”canonical”.), като потърсите за rel=”canonical”. Този елемент се вижда само от търсачките.

canonical URL адрес във Yoast SEO

Кога да правите пренасочване, кога да използвате canonical URL

За разлика от пренасочванията, посетителите не виждат вашите canonical URL адреси. Дали може да правите пренасочване на URL адрес без да «счупите» вашия сайт? Да можете, но ако пренасочването прави сайта ви нелогичен, настройката на canonical URL адрес е добро решение.

За днес това е всичко от мен. Надявам се статията да ви е помогнала да разберете какво означава canonical адрес и защо е важно това и как да използвате това правило във вашия уеб сайт. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *