Какъв хостинг да изберете за сайта

Количеството на хостинг доставчиците днес е огромно и за начинаещия ползвател е много трудно да избере читав хостинг. Затова хайде да разгледаме, кой хостинг е по-добре да изберете, ако искате сайта да работи стабилно и без прекъсвания.

Какви параметри трябва да взимате в предвид, за да определите дали хостинга е добър?

И така, да преминем по параметрите, по които вие ще можете самостоятелно да оцените хостинг компанията.

Времето за работа в Интернет.

Не е най-важната информация, но на нея несъмнено трябва да се обръща внимание. В частност, вие имате пълно право да се отнасяте с подозрение към доставчиците, които работят по-малко от година или малко повече.

И обратно, ако хостинг доставчика предоставя своите услуги например 10 години, то тези почтителни години живот едва ли могат да се постигнат, ако предоставяш некачествени услуги.

Надеждност.

Това е много важен параметър, още го наричат uptime и той означава, постоянно ли вашия сайт е достъпен в Интернет и има ли някакви прекъсвания. За съжаление, днес аз не мога да ви посоча хостинг, който може да ви гарантира 100% uptime, тоест вашия ресурс да е достъпен винаги в мрежата.

Но мога да ви кажа, какъв показател е оптимален – това е 99.8 – 99.9%. Например в денонощието има 24 часа, а това са 1440 минути. Ако uptime е 99%, то умножаваме 1440 на 0.99 и получаваме 1425. Или вашия сайт е недостъпен само по 15 минути на ден.

По този начин, при uptime 99.8 – 99.9% вие може да не се безпокоите, че губите клиенти и посетители заради това, че сайта е недостъпен. Също искам да отбележа, че дългото “падане” на сървъра, тоест когато той е недостъпен няколко часа, се отразява лошо на позициите на сайта в търсачките, затова е крайно нежелателно това да се допуска.

Отзиви от реални хора.

Непременно се интересувайте от тази информация, а ако е възможно, самостоятелно прочетете минимум 20-30 коментара. И разбира се не трябва да се отказвате от услугите на всемогъщия Google, като просто напишете в търсачката “името на хостинга и мнения”.

Тук трябва да се гледат много неща. Едва ли ще намерите хостинг без нито едно отрицателно мнение. Практиката показва, че дори и за най-добрите услуги винаги има недоволни. Да не говорим, че много хора просто са некомпетентни по темата и оставят коментари и мнения противоречащи на действителността. Също така гледайте количеството на мненията. Колкото са повече, толкова по ясна и реална картина ще получите. Една глава е добре, но 200 глави – ще оценят услугата още по-добре.

Натоварване което може да издържи хостинга

Като правило, повечето хостинг доставчици ще ви кажат, че с това нямат проблеми, но е полезно да се обърнете и към други източници на информация и да проверите, наистина как стоят нещата когато започнат да се увеличават посетителите, а със това и натоварването върху сървъра.

Ценова политика.

Това е последния параметър, върху който си струва да обърнете внимание. Погледнете средната, минималната и максималната цена на тарифите и след това сравнете със конкурентите.

В някой случаи високите цени ще са оправдани поради допълнителните възможности. А може би ще решите, че тези възможности не ви трябват и не е нужно да плащате допълнително. Остава само внимателно да анализирате всичко което ви предлагат и да определите за вас най-доброто съотношение цена и качество.

Последни думи и още няколко забележки.

Между другото бих искал да кажа за дизайна. Това не е особено важен параметър, но ако на сайта на хостинга ви е приятно да се намирате, всичко там е супер добре оформено и сайта работи като по часовник, то това е още един довод да се доверите на компанията. Може да сте сигурни, че там работят специалисти, които са се погрижили за максималното качество по време на разработката на техния ресурс.

Не трябва да забравяме и техническата поддръжка. Разбира се, е приятно, когато ви отговарят след 5 минути или дори сайта има чат със сътрудник на компанията. Това е доста по-приятно, отколкото да пишете в техническата поддръжка, където е нужно подробно да описвате проблема и да чакате отговор, понякога няколко часа.

Е какво, ще можете ли сега сами да отговорите на въпроса: “Какъв хостинг да се избере за сайт?” Уверен съм, че ще можете, даже ще може да консултирате и други хора и да им дадете аргументирани доводи, че този или онзи хостинг е добър, а не просто да кажете: “Ето този е по-добър, защото има хубаво лого”. Успех. 🙂

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *