Как правилно да направим обновяване на разширенията

Здравей, читателю! След като започнете собствен блог, много е важно за неговата сигурност разширенията винаги да са със най новите версии. В тази статия ще ви разкажа как правилно и и ефикасно да правите обновяване на разширенията в WordPress.

Защо трябва да правим обновяване на разширенията?

Разширенията в WordPress са като приложения за вашия блог, които след като ги инсталирате добавят нови функционални възможности за вашия сайт като форма за контакт, фото галерия, слайдери и т.н.

Разширенията се пишат от различни програмисти и повечето от тях постоянно ги подобряват като им добавят нови възможности, подобряват им кода и ги поддържат сигурни. Тези промени след това се пускат във новите версии. Винаги трябва да инсталирате най новите версии своевременно, което ще подобри сигурността и работата на вашия сайт.

Как правилно да инсталирате най новите версии на разширенията за WordPress?

WordPress върви със система, която автоматично проверява за нови ъпдейти и ви показва съобщения когато има налични нови версии за вашите разширения, темите и за самия WordPress.

обновяване на разширенията

Може и ръчно да проверите за нови версии като посетите «Табло» -> «Обновления».

обновяване на разширенията в wordpress

Когато има обновление за разширенията, ще видите известие до менюто за разширенията във административния панел на WordPress.  Може да инсталирате новите версии като посетите раздел «Разширения». Ще видите съобщение под всяко разширение за което има наличен ъпдейт за инсталиране.

Просто кликнете линк «обновяване» за да инсталирате по новата версия.

Масов ъпдейт на разширенията

Ако има нови версии за няколко разширения във вашия сайт, може да ги обновите всичките наведнъж, а не поотделно. Влезте във «Разширения» -> и кликнете линк «Има обновления». Това ще ви покаже списък със всички разширения за които има нови версии. Може да ги селектирате като от падащото меню изберете «Обновяване» и след това бутон «Прилагане», за да ги обновите.

ъпдейт на разширенията

Прочетете, преди да направите ъпдейт!

Преди да инсталирате нова версия на разширението, е важно да отворите линк «Още детайли» -> «Списък с промени» и да се запознаете със промените направени от автора. Така ще знаете какви изменения ще бъдат направени, ако нещо се обърка. Освен ако изрично не се посочва, че ъпдейта оправя пропуски в сигурността, ви препоръчвам да изчакате една седмица с ъпдейта. За това време обикновено всички евентуални грешки в кода се намират и се оправят.

Как да върнете старата версия на разширението преди ъпдейта?

Понякога ъпдейта може да предизвика неочаквани резултати и някой възможности могат въобще да не работят или дори да пречат на друго разширение. В този случай, първо трябва да деактивирате разширението, просто като кликнете линк «Изключване».

След това може да инсталирате разширение WP Rollback. След като го активирате, влезте във страницата «Разширения» и ще видите линк «Rollback» за всяко разширение. Когато го кликнете, разширението ще върне предишната си версия преди ъпдейта.

връщане на обновяването на разширенията

Надявам се статията да ви е помогнала да научите как правилно да правите обновяване на разширенията в WordPress. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *