Как правилно да изтриете WordPress

Здравей, читателю! Никога не съм мислил, че някой може да има проблеми при триене на инсталиран WordPress. Но въпросите са много по дадената тема, и след като я изучих аз разбрах, че при триене на wordpress доста хора се сблъскват със различни проблеми. В тази статия ще поговорим за това, как правилно да се трие wordpress и базата данни, за да нямаме проблеми.

От какво е съставен WordPress?

Преди да препарирате пациента е необходимо като минимум да се запознаете със анатомията, нали? Да видим от какво се състои тази CMS. От файлове и база данни. Файловете са много и всеки отговаря за определена функция.

Файловете без база данни са безполезни. Защо? Ами защото цялата информация се съхранява именно в базата данни. Всички пароли, имената на статиите и страниците, имената на ползвателите и т.н. Без базата данни нищо от това няма да го има. И какво излиза, че за да изтрием wordpress не е достатъчно просто да се изтрият файловете.

Как правилно да изтрием WordPress?

Правилния начин е като влезете във вашия хостинг във контролния панел, след това във файловия мениджър (File Manager). Или като използвате например файловия мениджър FileZilla, влизате във вашия хостинг акаунт и намирате нужната папка в която е инсталиран WordPress. Обикновено тази папка е като името на вашия блог.

Във тази папка най-вероятно ще лежи още една папка, със име «public_html». Името може да е друго, всичко зависи от вашия хостинг.

И сега идва грешка номер едно. Повечето новаци премахват WordPress като изтриват именно тази папка. Резултата е, че блога действително се изтрива, но ето ви изненада, каквото и да качите именно на това място – то няма да работи. Никакви CMS, нито даже обикновена index.html страница.

Именно това е най често срещаната грешка. А тя се решава много лесно – просто създайте папка «public_html», и вече във нея инсталирайте нов WordPress. Не забравяйте да уточните името на папката за вашия хостинг, защото тя може да не е като при мен.

public_html

Правилно премахване на WordPress и базата данни

А как правилно да изтрием WordPress? Влезте във папка «public_html», след това във папката със сайта (ако сте го инсталирали във отделна папка), маркирайте всички файлове във папката и ги изтрийте.

wordpress erase

Със това работата не е завършена, не забравяйте за базата данни. Тя съдържа информация, а и защо да я оставяте само да ви се пречка. Не е ли по лесно да я изтриете? Отваряте във вашия хостинг Mysql раздела. При мен се казва phpMyAdmin, при вас може да е със друго име, но там трябва да се съхраняват всички създадени бази данни.

Потърсете нужната база данни, ако имате повече от една. Ако ръчно сте инсталирали WordPress, предполагам, че веднага ще я познаете по името. Ако не е така, вашия хостинг доставчик би трябвало да ви е изпратил всички данни за инсталацията, включително и името на базата данни. И така намерили сте нужната база данни и просто я изтрийте. Не знам как става във вашия хостинг, но при мен изглежда ето така:

базата данни

Именно този начин за триене на WordPress се счита за правилен. Може да направим аналогия с компютъра – не е достатъчно да изтриете някаква програма или игра. В регистъра (подобно на базата данни в WordPress) остава информация за изтрития софтуер. И за да се избавите напълно от софтуера е нужно да почистите и регистъра на Windows.

И това е всичко. Вече знаете как правилно да триете WordPress! Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *