Как от Word документ да направите PDF електронна книга

как от word да направите pdf документ

Здравейте, драги читатели на моя блог! В предишна статия „Актуални теми за електронни книги“, развих идеята, че собствен инфо бизнес може да се построи със продажба на електронни книги. Какво означава инфо бизнес, може да прочетете в статия „Пари от инфобизнес.Как да печелите пари от продажба на информация“.

Първо, обикновено цените на електронните книги не са високи и практически всеки потребител може да ги купи. Второ, полезна и интересна книга дори от 10 страници може да напише всеки, който има какво да разкаже на хората и е добре със правописа. Макар, че никой не ви пречи да напишете книга например на Английски език, ако го владеете добре. И който и да е редактор, като Word например, позволява в реално време да се поправят правописните грешки, което е присъщо и на всеки съвременен браузър. А сега да поговорим за това, как да създадете ваша електронна книга…

Ще създаваме електронна книга във формат PDF. Преди това искам да ви попитам, обикновено в какъв формат запазвате вашите документи? Разбира се, ще кажете във формата на Word – с разширение .DOC. Може да съхранявате документи и във формат RTF (Rich Text Format – разширен текстов формат) или като прост текстов формат (.TXT). Това са основните и най-често използвани формати за документи.

Но ако се каните вашата творба да я разпространявате или да я продавате в Интернет, то вие ще имате нужда от съвършено друг формат. Най-популярния в момента формат за разпространение на документи е PDF (Portable Document Format), разработен от фирма Adobe Systems. Във този формат може да преобразувате който и да е документ, в това число и WORD документ.

За създаване на PDF документи съществува прекрасната програма OpenOffice – това е текстов редактор подобен на Word. Може да свалите програмата от този линк: свали OpenOffice. Програмата е само 123 MB. и е напълно безплатна. След като свалите и инсталирате програмата OpenOffice на вашия компютър, отворете Word документ, който искате да преобразувате във формат PDF.
В панела за бърз достъп на програмата OpenOffice, натиснете бутона „Директно експортиране в PDF“. И това е всичко. Изберете къде да съхраните вашия документ и натиснете бутона Save. По надолу във снимката може видите как изглежда програмата и бутона който трябва да кликнете. Бутона е ограден със червено квадратче.

 

А да пишете вашата електронна книга, която ще стане хит в продажбите, можете и във самия текстов редактор OpenOffice. Но ако вече сте свикнали да работите с Word, то вече знаете как от Word документ да създадете PDF електронна книга.

А вие имате ли ваша електронна книга във формат PDF? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *