Как да запазите зрението си пред компютъра

Здравейте! Не знаете как да съхраните вашето зрение пред компютъра? Тогава тази статия е за вас. Не е важно какъв сте: блогър, програмист, геймър, офисен работник или страстен читател. Който и да сте, вие провеждате много време пред монитора на компютъра. И разбира се това води до неприятни последствия, като влошаване на зрението.

Как да съхраните зрението пред компютъра? Теория

Зрението се влошава не само заради неправилния ъгъл на седене и гледане на монитора. Също то се разваля и от това, че ние постоянно гледаме в екрана, който е близо до нас. Очите вече свикват към определено разстояние, затова периодично е необходимо да гледаме някъде надалеч. Хубаво е, ако компютъра стои до прозореца.

Много силно уврежда зрението отсъствието на очна влага (сълзи). Във всекидневния живот ние мигаме определено количество пъти. Но седейки пред компютъра, ние започваме да мигаме три, четири пъти по малко, уж да не изпуснем някакво събитие. Това особено важи за геймърите. Бедните им очи!

Заради рядкото мигане се получава началната болест на очите, изразяваща се в постоянна сухота на очите. Познато ли ви е усещането, като че ли имате пясък в очите?

А сега кратко, за това което говорихме до тук и как да се борим с това. Как да съхраните вашето зрение пред компютъра? Ние изяснихме, че в повечето случаи зрението се влошава заради:

 • Неправилния ъгъл под който се гледа екрана. Необходимо е да се гледа отгоре надолу.
 • Отсъствието на достатъчно количество сълзи (очна влага).
 • Едно и също разстояние. Гледате през цялото време надалеч, ако монитора стои далече от вас или гледате постоянно отблизо, което е по често срещано.

Има, разбира се, още причини за влошаване на зрението, но това са основните. Изкоренете тези три проблема и вашето зрение ще се запази много по дълго.

Как да се борите със тези проблеми? Не е лесно постоянно да измествате вашия поглед от монитора, особено ако сте постоянно зает. И да мигате по често е трудно защото се забравя. Единственото което може да направите е да разположите монитора така, че той да е разположен по ниско от вас. Както е показано на картинката по долу. Засега това е минимума който може да направите за да съхраните зрението си. А с другите проблеми ще ни помогнат други техники!

правилна стойка за запазване на зрението

Съхраняваме зрението пред компютъра. Практика

Ще изпълняваме няколко прости упражнения, които ще ни помогнат не само да съхраним нашето зрение, но и даже да го възстановим, ако вече има неголямо влошаване.

Но как да се накарате да се откъснете от екрана и да започнете да правите упражненията? Честно да ви кажа, опитвах се няколко пъти и поне за мен е невъзможно. Постоянно си казвам: «Само още няколко минути и ще направя упражненията…». Сещам се след няколко часа и така или иначе не давам почивка на очите.

Да се откъснем от монитора ще ни помогне програмата Eyes Relax. Какво може да прави тя? Вие задавате времето за прекъсване на работата, колко желаете да почивате и времето след което тази почивка ще бъде. Може да избирате различни интервали за прекъсване и почивка, според вашият вкус и усещане. Например, на всеки 45 минути програмата ме принуждава да почивам 5 минути.

Как ме принуждава? Ами просто в нужния момент ви изключва монитора, като остава само черен екран и таймер, показващ, след колко време екрана ще се включи отново. Най интересното е, че може да настроим програмата да изключва и диспечера за задачи и ако искате да включите екрана, единствения начин е да рестартирате компютъра.

Ще бъдете принудени да направите почивка. Предполагам у много от вас ще се появи въпроса, който си задавах и аз. Какво ще стане, ако в този момент работя? В момента е моя пик за продуктивност?

Ами какво да се прави, да, ще се наложи да направите почивка. По добре се отговорете на въпроса – Кое е по важно? Работата или здравето? По добре да загубя още 5-10 минути и пак да вляза във този пик на продуктивност, затова пък ще бъда здрав, отколкото ще изпълня своята работа каквото и да става и след време ще отида на очен лекар. Защо да си създавате излишни проблеми? Ако работата действително ви носи удоволствие, може да почакате 5 минути, мотивацията ви няма да изчезне, повярвайте ми.

А ако работата е рутинна, която просто трябва да се свърши, то помислете – какво е по важно? Някаква си безинтересна и скучна работа или вашето зрение? Работата така или иначе ще я свършите, затова пък ще останете със добро зрение. И така как да съхраните вашето зрение с програмата Eyes Relax?

Пристъпваме към настройка на програмата

Тя е напълно безплатна и може да я свалите от официалния сайт. Програмата я има и в portable вариант (не е нужна инсталация). Програмата има превод на Български език, затова влезте във «Settings» и от падащото меню до надпис «Language» изберете «Bulgarian». Затворете програмата и я стартирайте отново, за да влязат промените във действие.

Ето как изглежда прозореца на програмата:

eyes relax

Имате възможност да настроите няколко малки прекъсвания, например, на всеки 15-20 минути по 2-3 минути, и едно голямо прекъсване. За това във празното квадратче до поле «Кратки почивки между дългите почивки» слагате чавка и попълвате колко трябва да бъдат кратките почивки, след които ще има една голяма.

Според мен тази функция е излишна, защото ако на всеки 15-20 минути ще се изключва компютъра, вие въобще няма да може да работите. Затова при мен тази възможност не е маркирана. Както виждате, във поле «Кратки почивки» при мен стои 45 минути работа и 4 минути (240 секунди) време за почивка след тези 45 минути работа. Вие може да изберете ваш график за работа и почивка, при всеки е различно.

Кликнете бутона «Настройки» който е във поле «Кратки почивки».

Тук може да изберете какво ще става след като започне прекъсването. Препоръчвам ви да изберете «Празен екран», за да няма повод да гледате нещо, като картинка или надпис. Нали през това време ще правим упражнения!

eyes relax настройки

Кликнете бутон «Уведомление». Ако има чавка във квадратчето до надпис «Уведоми за наближаваща почивка» – махнете я! Не е нужно програмата да ви известява, че ще има прекъсване. Гарантирам ви, че след време ще ви омръзне и просто ще изключите програмата.

Преминете във поле «Защита». Тук задължително поставяме чавка във празното квадратче до надпис «Забрани мениджъра на задачите» и махате чавката от квадратчето до надпис «Позволи отмяна на почивките».

eyes relax

След това отваряме настройките от бутон «Настройки».

Избираме  от падащото меню до надпис «Действие при избор на трей иконата»- «Направи почивка». Тази настройка е просто страхотна! Първо, това ще ви отнеме желанието ненужно да кликате по иконата на програмата. Второ, ако искате да започнете работа, но разбирате, че буквално след 5-10 минути ще започне почивката, то вие може да започнете тази почивка преди да е дошло нейното време!

eyes relax

А сега за настройките означени със номер 2 и 3 на картинката:

 1. Когато е маркирано тук и вие не пипате мишката, не пишете на клавиатурата, общо казано не показвате признаци на живот – програмата ще реши, че сте спрели да работите и ще спре таймера. Или ще си мисли – че не сте пред компютъра, значи, че си почивате. И това е логично, затова включваме тази опция.
 2. Ако включите тази опция във иконката ще се показва оставащото време до започване на почивката. Изключете тази възможност! Първо, вие постоянно ще се разсейвате, като я поглеждате, второ, аз ви гарантирам, че когато почивката наближи, вие ще изключите програмата!

Това са настройките. Минимизирайте програмата във системния трей или по точно скрийте иконката по надълбоко. Ето къде съм я скрил аз:

eyes relax minimize

Тоест, докато не кликна върху триъгълничето, аз няма да видя иконката на програмата, и като следствие от това, няма да се разсейвам и да си спомням за нея.

Упражнения за очите

И така, за да съхраните вашето зрение е необходимо да правите упражнения!

Най ефективните упражнения за очите може да намерите в йога. Който се интересува може да намери информация, защото в една статия е невъзможно да се опише концепцията за тяхното изпълнение. Затова ние ще се спрем на най простите неща:

 • Да се гледа надалеч.
 • Палминг (правилно затваряне на очите със дланите на ръцете).
 • Упражнения за развитие на мускулите на очите.

Упражнение 1 – Да се гледа надалеч

Веднага след като започне почивката, станете и се приближете до прозореца и просто гледайте надалеч. Надалеч се счита максимално отдалечено място от вашия дом. Грешно е да се смята, че дърво намиращо се на 30 метра от вашия прозорец е разположено далеч от вас. Ако погледа ви се закрива от някакво здание, то за вас ще трябва да се направи изключение – зданието ще се счита за тази «далечина». Това разбира се не е същото, като да гледате към безкрайни хълмове или дървета някъде в далечината, но поне е нещо.

Колко време да отделяте за упражнението? 10-15% от вашата почивка. При мен почивката е 240 секунди, тоест, аз гледам надалеч 24 секунди.

Упражнение 2 – Палминг

Счита се, че палминг – това е «просто да се затворят очите със длани и това е всичко». Не! Същината на това упражнение се състои в това, да увеличите кръвотока към очите. А той се увеличава, както е известно, благодарение на топлината. Затова дланите трябва да бъдат топли или горещи. Но не хладни или студени.

За начало е необходимо да седнете удобно, така, че тялото да е отпуснато. Не трябва да има никакви неудобства или притискания. Гърбът трябва да е прав без никакво прегърбване! Позата е много важна, както самото упражнение. Въобще ефективността на повечето упражнения зависи от позата и дишането. Тоест от фактори, които на пръв поглед изглеждат маловажни.

Да преминем към самото упражнение. Слагат се именно дланите, а не други части на ръката. Как да направите това? Поставяме едната длан върху другата, като предварително ги стопляме като ги трием енергично една в друга или със гореща вода. След това ги слагаме на очите така, че очите да лежат във центъра на дланите. Както е показано на снимката долу:

палминг

Упражнението се изпълнява 50% от времето за почивка, тоест аз го правя 2 минути.

Упражнение 3 – Развиваме мускулите на очната ябълка

 • Това упражнение се прави от снайперисти. Приближавате показалеца към носа докато не докоснете върха на носа със възглавничката на показалеца. Фокусирате вашето внимание върху показалеца и след това бавно отдалечавате показалеца все по надалеч и по надалеч. След това отново го приближавате и така няколко пъти. Сами ще почувствате, как вашите очи ту се напрягат, ту се отпускат.
 • Също е ефективно да приближите показалеца към носа, като също докосвате върха на носа, но само че пръста не се отдалечава, а работите само с очите. Фокусирахте ли се върху показалеца? Отлично! Сега погледнете на нещо което се намира по далече – към тавана, стена и така нататък.
 • Упражнение пеперуда. Същината на упражнението е в бързото мигане. Учените са доказали, че зрението се влошава защото окото се опитва да види някакъв предмет, който трудно се вижда. Вашата задача е да се фокусирате върху предмет, но да не се опитвате да го разгледате добре, а просто да го гледате и бързо да мигате. Нужно е също да мигате плавно, без да примижавате очи или да ги затваряте плътно, а меко и плавно, както се движат крилата на пеперуда.

Разгледахме основните упражнения. В почивките между тях е необходимо да се правят и други упражнения. Такива като – движейки плавно очните ябълки «поглеждате колкото можете нагоре и след това надолу», «поглеждате вляво и след това надясно», «поглеждате по диагоналите». Представяйте си геометрични фигури като кръг, квадрат и т.н и местете плавно вашия поглед от една точка към друга. Например си представяте квадрат със точки АБВГ. Движите очите от точка A до точка Б, след това от точка В до точка Г. Принципа, надявам се ви е ясен.

Това е всичко. Изпълнявайте тези упражнения всеки път, когато започне вашата почивка.

Също може да комбинирате тези упражнения със някакви физически. В едната почивка правите описаните упражнения за очите, а във втората почивка правите някакви физически упражнения за тялото. Нали здравето на очите зависи много и от здравето на цялото тяло. Във всичко трябва да има баланс. С очите ситуацията е аналогична. Както е казал един мъдър йог – «Искаш ли добро зрение? Започни да следиш за здравето на своето тяло».

Със това завършвам тази голяма статия. Надявам се да помогне на някой. Главното е да изпълнявате всичко каквото е написано. Не хитрувайте. В крайна сметка, лъжете себе си. Вече знаете как да съхраните зрението си пред компютъра. Не е толкова сложно! Достатъчно е да отделяте по 20 минути на ден! Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *