Как да забраните индексацията на линк

Здравейте, приятели! Днес ще ви разкажа, как да забраните индексацията на линк. Понякога това е необходимо, тъй като големия брой линкове водещи към други сайтове негативно влияят на младия сайт.

И така, първо за да забраните индексацията е нужно да разбирате основите на html, а именно да разберете как работи таг <a>, със който се създават линкове. Той се състои от две части (<a> и </a>), и текста в него служи като линк, който, ако го кликнете, ще преминете на url адреса, посочен в атрибута href. А още какви атрибути има този таг?

 • target = “_blank” – сайта се отваря в нов прозорец.
 • rel = “nofollow” – затваря линка от индексация.

Именно този атрибут се използва за затваряне на линк, а също указва ролята на този или онзи елемент. Nofollow забранява на роботите на търсачките да преминават по адреса, посочен в href. Представителите на търсачките също подчертават, че такива линкове се игнорират от роботите на търсачките.

Използване на nofollow

Защо е нужно това и в какви случаи се затварят линкове? Всички seo оптимизатори знаят, че всеки линк предава неголяма тежест (важност) от един сайт на друг. Тоест този ресурс, който слага линк към друг ресурс, му предава част от своя авторитет.

В този случай плюс получава само този проект, към който води линка. Макар да има предположения, че полза има и за другия сайт, ако линковете водят до авторитетни ресурси. Например, Wikipedia, тематични портали и т.н. Достоверно е само това, че ако линка води към сайт със лоша репутация, то това може да навреди на вашия сайт.

И така, пишете във вашия блог статия и много искате да сложите в нея линк към друг сайт, но не искате да предавате част от тежестта на вашия сайт. В този случай може да прибавите атрибут rel със нужното значение, и линка ще бъде затворен за индексация.

Ако искате да сложите линк към друга статия на вашия блог, то такъв линк не трябва да се затваря, нали вие предавате тежест вътре във вашия сайт. Това се нарича вътрешна оптимизация. Счита се, че 2-4 линка към други материали във вашия сайт във всяка статия е добра практика.

Затваряне на линковете при млади сайтове

Много нови сайтове попадат в капан, за който притежателите им дори не подозират. Работата е в това, че след създаване на сайта веднага започват да се пишат статии, които съдържат отворени линкове към други сайтове. А това може да навреди силно, защото ако линковете са много, особено при млад сайт, то този ресурс може да попадне под някой филтър на търсачките.

Защо това е важно именно за младите проекти? Към всички млади сайтове (от 0 до 6-8 месеца) без изключение, търсачките се отнасят внимателно и с недоверие. Те им поставят специални филтри, които пречат на младите сайтове да излязат на първите страници в търсенето със високо конкурентни ключови думи.

Малко история

Тази предпазливост се дължи на това, че в 2010-2015 години процъфтява продажбата на линкове. Доста сайтове са се създавали само с една цел – да се създаде по-голямо количество нискокачествено съдържание и да се продадат повече линкове. Текстовете може да се купуват много евтино или една статия се размножава стотици пъти.

Също е било проблем, че гигантите са можели да купят много линкове (имат много бюджетни средства) и така да задушат конкуренцията. И се получава, че на първо място може да излязат не качествените сайтове, а тези със многото средства благодарение на купените линкове. Естествено, това силно не се е харесвало от търсачките, но днес това не е така и качествените сайтове могат да се придвижат в челните места без да имат сериозен бюджет. Считам, че това е правилно и честно.

Оптималното количество на линковете

Оптималния вариант е 10 към 1 или повече. Тоест на 10 линка, водещи към вашия сайт, трябва да има само 1 линк водещ към друг сайт. Може да бъде даже 1 към 1, ако линковете са малко. Например, имате 20 изходящи линка към други ресурси и имате 20 входящи линка от други сайтове. В този случай няма нищо страшно, защото линковете са малко. По-важното е къде водят тези линкове. Има няколко критерия за качество:

 • Важно е линка да не е “счупен”, тоест да води до несъществуващ адрес.
 • Линковете трябва да водят към сайтове които сами не са пълни със спам и имат нормална репутация и доверие.
 • Също не трябва да слагате линкове към сайтове със съдържание за възрастни или ресурси свързани със Интернет мошеничество.
 • Най-добре е, ако линка води към сайт на същата тематика със вашия. Тоест, например, на блог за строителство е добре да има линкове към сайтове също свързани със строителство. Това говори за естественост. Ако на сайт за коли стои линк, например, към медицински портал, това най-малкото е странно и се възприема от търсачките като явен признак за купен линк.

Други начини за затваряне на линк

Дотук, разгледахме само rel = “nofollow”. Това е традиционния вариант. Още какви варианти съществуват? Преди да отговоря, е възможно да попитате: “А защо са нужни други варианти, нали това е правилния начин ?” Абсолютно сте прави, но seo специалистите обичат да си усложняват живота. 🙂 Шегувам се, търсят се други варианти, защото някои seo оптимизатори считат, че дори и затворен линк може да предава част от тежестта си към другия ресурс.

Сложно е да се докаже това твърдение, но така или иначе са измислени още начини:

 1. Използване на не активен линк. Просто пишете адреса като обикновен текст, но това не е много удобно за посетителите, защото трябва да копират линка и да го набират ръчно в браузъра.
 2. Редирект. За CMS WordPress има много разширения, които превръщат външните линкове във вътрешни и правят редирект. Тоест вие искате да отидете на google.bg, но всъщност адреса на линка ще бъде такъв: http://вашия_сайт/goto/другия_сайт (или нещо подобно). Такъв линк може да се остави отворен, защото той фактически е вътрешен. Този начин се използва често, но и много се критикува. Защото 301 редирект е създаден за пре направление от страници които са изтрити или временно недостъпни към новия url адрес. Ако във сайта има много такива редиректи, това ще предизвика подозрения от търсачките.
 3. Затваряне на линк със JavaScript или разширение. Струва ми се най-удачния вариант. Така това въобще няма да бъде линк, тоест не таг <a>, а обикновен текст, най-често във таг span, който сам по себе си нищо не означава. Като при това текста на линка може да се кликне и за посетителя това е обикновен линк, но за търсачките това не е линк, а обикновен текст.

Работещ скрипт за затваряне на линкове

Ако се интересувате от третия начин мога да ви предложа този скрипт, който ще работи само ако е включена най-известната javascript библиотека, jquery.

Създайте във вашия сайт нов javascript файл (например във папка js) и го кръстете например, link.js. Във този случай включете файла във html страницата със помощта на таг script. В този случай кода ще бъде такъв:

<script src="js/link.js"></script>

Този код е добре да се постави пред затварящия (</body>) body таг. След това отворете празния файл link.js и поставете в него този код:

$(document).ready(function(){
 $('.hidden-link').click(function(){window.open($(this).data('link'));return false;});
  });
</noindex>

Тази функция ще се грижи за нашите скрити линкове. Запазете промените и качете файла на вашия сървър. След това отворете файл style.css и в него поставете този код:

.hidden-link{
 cursor: pointer;
 color: цвета на вашите линкове;
}

Вече когато искате да поставите някъде затворен линк, използвайте този код:

<span class="hidden-link" data-link="http://адрес/">текст_на_линка</span>

Надявам се всичко е ясно. Такива псевдо линкове може да има дори 50 в страница и това няма да носи вреда. Между другото, така може да се затварят линковете и във коментарите.

За тези от вас които искат по-лесно решение, без да се налага да пипате в кода са измислени различни разширения за WordPress. Например, Hide Links и WP No External Links. Не забравяйте, че атрибут rel = “nofollow” може да поставяте ръчно само когато пишете във режим Текстов редактор.

С това завършвам днешната статия, с надявам се полезна за вас информация. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *