Как правилно да водите вашия блог или основните грешки на начинаещите блогъри!

как правилно да развивате вашия блог

Здравейте, приятели! В този пост ще стане дума за най-честите и основни грешки на начинаещите блогъри, които вече имат блог или се канят да го направят и съответно имат намерение да печелят от него. Ще ви дам няколко прости правила които ще ви помогнат правилно да развивате вашия блог. Ако сте човек който иска просто да излага своите мисли без да иска да печели от това, то този пост не е за вас, въпреки че …

За какво създавате блог? Не за себе си нали, а за да го четат хората, да споделяте вашите мисли, впечатления, опит във някоя област и т.н. Така е, нали? А за да има блога посещения трябва да го намират в търсачките, а също блога трябва да е популярен и интересен.

И така, приятели и читатели на моя блог, съжалявам но ще ви огорча! Парите няма да потекат просто така, ще се наложи здраво да работите. И кои са основните грешки на начинаещите блогъри? Това е мое мнение, затова не ме съдете строго! Ето 5-те основни грешки на начинаещите блогъри:

Грешка № 1. Темата на блога е избрана защото потенциално носи голяма печалба, а не защото ви харесва и ви е интересна.

Много хора когато разберат, че със блог може да се печелят добри пари, започват да мислят примерно така, – „Коя тема за блог носи най-голяма печалба“. Това е голяма грешка! Да, най-печелившите теми за блог са например бизнес, строителство, застраховане и т.н., и какво излиза? Трябва специално да пишете на тези теми защото са най-печеливши? Не! Не е важно дали темата на блога е най-печелившата – правете преди всичко блога за себе си и за хората.

Най-важното е да пишете в блога от душа, за да е приятно да се чете от посетителите! Всеки има някакво любимо хоби или занимание за което може да пише. Не си спомням вече къде прочетох тази страхотна мисъл – „Запомнете, пари изкарват сайтове написани от душа“. Наистина е така! От всякаква тематика може да се печели.

Грешка № 2. Дизайна на блога е „горе долу …“!

Темата на блога е избрана и вече трябва да направим самия блог. Най-сложното при създаване на блог – това е избора на нужния шаблон (тема). Шаблоните и темите за WordPress блог в Интернет са много, но ако искате вашия блог да бъде уникален, то слагайте някаква тема която я няма никой в Интернет.

Вие трябва да се отделяте от тълпата! Наистина, много хора използват еднакви теми, но вие поне сменете шапката на блога, сменете картинката и дизайна и т.н. Тоест направете така, че вашия блог да не прилича на останалите.

Така, че моя съвет е – направете такъв дизайн на блога, че той да изглежда супер и преди всичко да ви харесва на вас. Блога не трябва да е с крещящи цветове които „режат“ очите и при попадане на първата страница на човека трябва веднага да му става ясно за какво е този блог и къде да натисне за да отиде на друга страница.

Грешка № 3. Бързо, бързо трябва да печеля пари! Ето това, е най-голямата грешка на повечето начинаещи блогъри! Блога още не е оформен, не е настроен, не е оптимизиран, не е защитен, не е ускорен, не е направен sitemap и robots.txt, не са написани поне 30-50 статии и т.н., а вече искате да печелите!

Това е грешно приятели! Влизаш в някой млад сайт или блог, и гледаш дизайна е хубав и като че ли съдържанието е добро и полезно, щом си попаднал там от търсачките, но рекламата е в изобилие и ти „боде“ очите! Приятели не задръствайте с реклама своя блог още в първите дни, това няма да ви доведе до нищо добро. Най-важни са хората и именно за тях се прави сайт или блог, а по-късно може да помислите за монетизирането на трафика.

Грешка № 4. Рязка реклама!

Също много груба грешка на начинаещите блогъри! Току що е създаден блога и още същия ден започвате да го рекламирате агресивно. Начетете се с различна информация в различни сайтове и форуми от всякакви гуру seo оптимизатори които ви казват, че трябва да придвижвате сайта в търсачките, а за това е нужно да увеличавате своя Page Rank и т.н. И се почва … блога се добавя в хиляди каталози, спами се в социалните мрежи, спам в сайтове за обяви, купуват се backlinks, спам в коментарите на други блогове, регистрация в една камара блогове и т.н. и т.н. А крайния резултат е, наказание от Google.

Грешка № 5. Отказвате се, ако няма резултат който сте очаквали!

Направили сте блог, и след 2-3 месеца или максимално след половин година се отказвате! В Интернет е пълно със изоставени блогове … Първоначално имате голямо желание и сили за действие, живеете с надежда, че съвсем скоро блога ви ще стане супер мега популярен и известен, ще потекат парите и т.н., но после тази енергия и хъс изчезват някъде.

Но къде? Всичко е много просто. Вие не получавате очаквания резултат! И именно тук започва отпускането, а може би се натрупват някакви проблеми, в семейството, работата и т.н. Това е нормално явление, не може винаги всичко да върви гладко. Винаги ще има възходи и падения!

За да върви блога само нагоре е нужно да го развивате, да работите сериозно, да пишете статии, да ги оптимизирате, постоянно да учите нова информация в Интернет, да гледате различни курсове за обучение. За това се изисква време, а повечето хора го убиват със други дейности, по важни за тях, работа, семейство, деца. Не всеки има много свободно време, а воденето на блог отнема много време, повярвайте ми!

Това са може би основните грешки на начинаещите блогъри, те разбира се са повече, но не може да се споменат всичките. В заключение на тази статия искам да дам няколко съвета за правилно развитие на блог на тези хора които имат намерение да си направят блог и в бъдеще да печелят от него.

15 съвета как да водите вашия блог правилно:

 • Направете си блог! =)
 • Използвайте качествен дизайн, нека вашия блог да се отделя от останалите и на хората да им е приятно и комфортно когато го посещават.
 • Пишете уникални и интересни статии, в никакъв случай не копирайте чужди статии, още повече без разрешение. Копираните статии са просто смърт за блога! Пишете ваши неща и нека да излизат от вашата душа и сърце!
 • Не слагайте веднага огромно количество реклама.
 • Измислете някакво уникално и запомнящо се име на вашия блог.
 • Пишете в блога постоянно, ежедневно и редовно. Ако пишете в блога всеки ден по една статия, то Google просто ще се влюби във вашия блог и ще го индексира по-бързо! Не си мислете, че ако сте написали 20 статии, след това може да почивате 20 дни, съвсем не, иначе блога ви ще се търколи надолу!
 • Пишете грамотно! Не допускайте груби грешки в текста!
 • Защитете своя блог от хакери!
 • Ускорете работата на вашия блог! Прочетете тази статия „Как мега мощно да ускорим скоростта за зареждане на страниците в нашия WordPress блог“.
 • Правете по често бекъп на базата данни и файловете на блога!
 • В статиите задавайте въпроси на вашите читатели и ги призовавайте да коментират. Отговаряйте на коментарите.
 • Непременно си направете фийд (RSS лента). Дайте възможност на читателите на вашия блог да се запишат за получаване на новите статии!
 • Станете приятели със други блогъри, направете раздел „приятели“ във вашия блог!
 • Не претоварвайте статиите със разноцветни шрифтове и удебелен текст.
 • Не слагайте в блога часовник и календар!!! Хората идват на вашия блог за информация, а не за да разберат часа и датата.

Това са моите 15 съвета за начинаещите блогъри във първата ми статия за 2016г. Писах тази статия 2 часа и вложих сърце и душа в нея. =) Всичко хубаво и успех през 2016 г.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *