Как мега мощно да ускорим скоростта за зареждане на страниците в нашия WordPress блог

зареждане на страниците в нашия WordPress блог

Здравейте, приятели! В този пост ще ви разкажа как да ускорите скоростта на зареждане на страниците във вашия wordpress блог благодарение на няколко прости съвета. Съветите са седем на брой и след като ги изпълните ще увеличите скоростта на зареждане на страниците два-три пъти. За това колко е важно сайта ви да се зарежда бързо в браузърите, може да прочетете в тази моя предишна статия по темата: „Влияе ли скоростта на зареждане на сайта за позицията ви в Google“.

И така, за начало влезте във този сайт и проверете скоростта на зареждане на страниците във вашия блог. Попълнете във полето URL адреса на вашия блог (сайт) и натиснете бутона „Test Now“. Всеки резултат над 2 секунди не е добър, а Google приема за бързи сайтове които се зареждат за една секунда!

Проверихте ли вашия сайт? Добре!

Запомнете цифрата и четете по нататък седемте съвета за увеличаване на скоростта за зареждане на страниците във вашия блог:

 1. Инсталирайте ефективния плъгин за кеширане на блог Hyper Cache. Как да го инсталирате и настроите може да прочетет в тази статия: „Hyper Cache – правилна настройка на плъгина за кеширане на WordPress блог“.
  Този плъгин съхранява копия на всичките страници на вашия блог в отделна папка и когато някой посетител реши да влезе в някоя страница на вашия сайт, тя му се показва вече готова, без никакво генериране, запитване към базата данни и т.н. Тоест натоварването на сървъра е минимално.
 2. Инсталирайте плъгин – WP-Optimize. Това разширение оптимизира цялата база данни на вашия блог. След като го инсталирате и активирате в админ панела, влезте в: WP-Optimize и примерно 1-2 пъти в месеца натискайте бутона „PROCESS“. След това може да изключите плъгина, за да не натоварва допълнително блога!
 3. Инсталирайте плъгин CSS Compress. Този плъгин намалява обема на файла ви със стилове style.css и ускорява скоростта на зареждане. Плъгина не работи добре със всички теми, затова ако след като го активирате се появят някакви проблеми в работата на блога, изкривяване на текста, неправилно показване на джаджи, картинките и т.н., то просто го деактивирайте и всичко ще се оправи.
 4. ВНИМАНИЕ!!! Преди да пристъпите към изпълнението на тази точка НЕПРЕМЕННО свалете едно копие на оригиналния файл style.css някъде на вашия компютър. Така ако има проблем след оптимизацията в изобразяването на блога ви, ще може да качите оригиналния style.css. Обикновено няма проблеми, но все пак е добре да се презастраховате.

  Оптимизирайте вашия файл за стиловете style.css на вашата тема (намира се в папката с темите на адрес: wp-content/themes/папка с вашата тема/style.css). Свалете (например със безплатната ftp програма FileZilla. Как да работите с нея може да разберете от статия: „Как да сваляте, качвате и редактирате файлове с FTP програмата FileZilla“) файла style.css на вашия компютър.

  Влезте на сайт csscompressor.com и в поле „CSS Source Code Input:“ поставете кода на вашия style.css файл. От падащото меню под надпис „Compression Level:“ изберете опция „High(moderate readability, smaller size)“. След това натиснете бутон Compress. След това сайта ще ви покаже вече готовия и оптимизиран код на style.css файл във поле под надпис „Compressed …“, и просто копирате този код и го заменяте във вашата style.css. След това трябва да качите новия файл style.css на вашия сървър във папката на вашата тема. Както виждате на снимката големината на моя файл style.css е намалена със 50%!CSS-Compress

 5. Инсталирайте плъгин DB Cache Reloaded. Този плъгин намалява няколко пъти количеството на заявките към базата данни на вашия блог. Просто го инсталирайте и активирайте и това е всичко, не е нужно да правите настройки.
 6. Защитете блога от спам. Има много плъгини за тази задача, а аз използвам Antispam Bee. Ако спамъри започнат да атакуват вашия блог това ще създаде много голямо натоварване на сървъра и значително ще понижи скоростта за зареждане на страниците на блога.
 7. При качване на картинки в блога ги обработвайте с някоя програма, за да намалите размера им – това първо.
  И второ – винаги в настройките на картинките посочвайте тяхната ширина и височина, за да може при зареждане на страниците робота веднага да вижда техния размер, а не да ги търси в базата данни, което е допълнително натоварване.

Може например да инсталирате плъгин a3 Lazy Load, който при отваряне на страница зарежда само тези картинки които се виждат, а картинките които са разположени по-надолу в страницата ги зарежда като започнете да скролирате надолу. Тоест при първоначално зареждане на страницата не се зареждат всички картинки, а постепенно и така се намалява натоварването и се увеличава бързината на зареждане на страницата.

Това са моите съвети за ускоряване на блога. И разбира се редовно обновявайте вашия блог и плъгините. Също прегледайте инсталираните плъгини и ако има такива които не ви трябват и не ги използвате, смело ги трийте, защото всеки плъгин малко или много натоварва допълнително вашия блог.

Ами това е всичко за сега, с това завършвам статията. Ако знаете други съвети за ускоряване на блог, напишете ги в коментарите. Ще ми бъде интересно да ги прочета! Успех приятели!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *