Как правилно да съставим семантично ядро за WordPress блог

семантично ядро

Здравей, драги читателю на моя блог! В днешната статия ние с вас ще се учим как да съставяме семантично ядро за блог. Не казвам, че аз съм супер мега професионалист в тази област, но все пак зная нещо по въпроса, затова искам да ви споделя тези знания в тази статия…

Да, в Интернет вече е написано много за това как да създадем семантично ядро, но все пак аз ще напиша още един пост, в който ще се постарая максимално разбираемо за начинаещите, да обясня правилната схема за съставяне на семантично ядро за блог. А сега за най-главното!

Какво е семантично ядро? Семантично ядро – това е списък със някакви ключови думи (фрази, изрази), които съответстват на темата на вашия блог. Тоест това е списък, както вече ви казах, на думи, словосъчетания и изрази по които вие ще се стремите да излезете на първите места (страници) в търсенето на Google и другите търсачки. По тези думи и словосъчетания, вашия блог ще бъде намиран в търсачките от хората.

След създаването на блог вие ще трябва да разберете по кои ключови думи (семантично ядро), които хората ЧЕСТО търсят в Интернет, да изберете тези от тях по които ще искате да развивате и да придвижвате вашия блог (да излизате на първите страници в търсачките) и съответно да започвате да работите, да пишете текстове със тези ключови думи, да купувате линкове и т.н.

Всъщност не е правилно да се каже, че едно семантично ядро е съставено правилно или неправилно. Семантично ядро – това е само една прогноза и експеримент. Тоест вие сте съставили списък със ключови думи, по които искате да излезете в ТОП страниците на google, съответно го правите и гледате резултатите.

Виждате, че по някои ключови думи всичко е наред, вие сте в ТОП позициите, трафика (посещенията) е голям – отлично. Виждате също, че по други ключови думи вие не сте на първите места, въпреки че полагате много усилия – лошо, значи трябва да махате тези ключови думи от списъка и да избирате други или да приложите още усилия по старите. По други пък ключови думи виждате, че въобще не привличате трафик, което означава изхвърлянето им на боклука и замяната им с други ключови думи. Мисля че ви стана ясно!

Запомнете най-главното – към съставянето на семантично ядро за блога е нужно да се отнесете много сериозно и отговорно, от това зависи вашия успех. Ако говорим за блогове, то тук всичко е много по-просто, отколкото за търговските сайтове. Там администраторите съставят семантично ядро седмици наред, провеждат анализи на ключовите думи, гледат честотата на търсене на ключовите думи, избират ключовите думи по съдържание, по конкуренция, по географски принцип и т.н.

За нас блогерите, които не се опитваме да се изкачваме на първите места по мега мощни ключови думи, не трябва да се тревожим за това, че някъде не сме направили нещо както трябва, НО, все пак не трябва да се отпускаме…

Вече съм казвал, казвам и ще продължавам да казвам – за блога най-важното е съдържанието. Пишете статии за хората и ще излизате на първите места по-бързо от тези, които пишат за търсачките. И така, как да съставим семантично ядро за блог?

Целия процес по съставяне на семантично ядро може да се раздели на три етапа:

  1. Съставяне на списък от ключови думи и словосъчетания.
  2. Анализ на статистиката на търсачките и нашите ключови думи.
  3. Отсявка на всички излишни ключови думи, избиране само на тези, които ви трябват.

Етап №1. Тук трябва да се запитате, – „На каква тема ще е моя блог, за какво ще пиша в моя блог, как искам да ме намират в търсачките, със кои ключови думи и фрази?“. Сядате и започвате да мислите и да записвате списък със ключови думи и словосъчетания.

За пример аз ще измисля няколко ключови думи и фрази за кулинарен блог.

как да сготвим пилешка супа
как да приготвим пилешка супа
как да направим суши
вкусни рецепти
вкусни ястия
как да сварим рибена чорба
вкусна храна
вкусни салати
как да приготвим ризото
как да сварим конфитюр

Това стига за пример. Но всъщност трябва да подберете 50-100-200, а може би и повече ключови думи и от тях да изберете най-подходящите.

Етап №2. Провеждаме анализ на ключовите думи и фрази. Сега е нужно да ги оценим и за това ще ни помогне Google AdWords.

Google AdWords e инструмент за изследване на ключови думи. В прозорец „“ въвеждаме всички наши ключови думи и фрази по едно на ред, натискаме бутона Идеи, а след това гледаме статистиката. Повече информация за Google Adword може да намерите във статия „Как да разберем кои ключови думи са най-популярни в търсачката на Google

Визуално аз вече виждам по кои ключови думи не си струва да развивате блога, или може би си струва, но по тези ключови думи ще има по-малък трафик. Ето например ключовата дума „рецепти за готвене“. Ако се раздели 2900 на 30 дни, то се получават 96 човека на денонощие. След като отсеете някакви ключови думи продължавате нататък.

Етап №3. Отсейте от вашия списък ненужните ключови думи и оставете тези, със които ще се борите за първите места в Google. Запазете този списък в отделен файл и по нататък пишейки нови статии във вашия блог, пригаждайки ги към тези ключови думи, то със времето ще следите тяхната ефективност. Ще добавяте, допълвате, премахвате и заменяте с други ключови думи. В плъгин All in ONE SEO Pack в поле „Home Keywords (comma separated)“ попълнете само основните ключови думи, по които искате да се изкачвате в ТОП страниците на търсачките. Не е нужно да вписвате всичките 100-200 ключови думи.

Ами това е. По нататък гледайте вашия списък, пишете статии със тези ключови думи и съответно се придвижвайте със тези ключови думи до първите места в Google. SEO специалистите препоръчват – една страница – една ключова дума. За блог може и две ключови думи, вие ще решите това. Как да оптимизирате блог за да излезете на първите места в Google съм написал в статия „Десет важни стъпки за добра SEO оптимизация на сайт“.

Основната ви задача е да намерите тези ключови думи, които ще носят добър трафик на вашия блог, а също и такива по които няма да е много трудно да излезете в челните места на Google. И още една мисъл – ИЗБЯГВАЙТЕ ВИСОКОЧЕСТОТНИТЕ КЛЮЧОВИ ДУМИ, ЗАЩОТО ТАМ КОНКУРЕНЦИЯТА Е МНОГО ГОЛЯМА и едва ли ще може да се преборите с конкуренцията, особено ако вашия блог няма поне 1 година. Това е засега. Успех.

А вие как съставяте семантично ядро за блог? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в социалните мрежи. Ако имате въпроси задавайте ги в коментарите – непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *