Как да спечелите пари от реклама в Интернет

Здравей, читателю! Днес ще се опитам да отговоря на въпроса, как да се изкарат пари от реклама в Интернет. Рекламата в Интернет е навсякъде и в нея се въртят огромни пари. Как може да си отрежем парче от тази голяма торта. Днес ще ви разкажа в общи линии как да печелите от реклама.

3 основни начина за печалба от реклама

Рекламни сделки се провеждат ежедневно в Интернет и в тях участват:

 • Рекламодатели. Тези на които им трябва реклама и те са готови да платят за нея.
 • Представители на площадките, където може да се купи реклама.

От това си правим прости изводи, как да се спечели от реклама в Интернет:

 • Да се продава реклама.
 • Да се купува реклама и след това да се препродава на друго място.
 • Да рекламирате вашата компания/услуги, повишавайки известността и печалбата.

И така, да разгледаме подробно тези начини.

Продажба на реклама

Това е първия начин за печалба. За да продавате реклама ви е нужна собствена повече или по малко популярна площадка. Това може да бъде:

 • Сайт (без значение какъв или социална мрежа).
 • Популярна група в социална мрежа или лична страница.
 • Канал в YouTube.

Това са само част от възможните площадки, но това е достатъчно за разбиране на модела. Сега да го разгледаме по подробно.

Представете си, че сте притежател на някакъв свръх популярен сайт, например в YouTube или Facebook. Стотици и хиляди хора ежедневно ще купуват реклама във тези ресурси. Естествено, това са огромни пари, влизащи директно във джоба на собственика.

Разбира се повечето от нас едва ли някога ще притежават подобен ресурс, затова да вземем за пример нещо по скромно. Вие сте създали сайт за авторемонт, дълго сте работили над него. Минава година, във сайта влизат всеки ден по няколко хиляди човека.

В този случай е огромна възможността, че със вас ще се свързват представители на различни компании и ще ви предлагат сътрудничество. Например Интернет магазин за авточасти може да ви предложи да поставите банер на вашия сайт. Може да ви плащат:

 • За показвания.
 • За кликове.
 • За дните и месеците, докато банера се показва на вашия сайт.

Вие се съгласявате, слагате тези банери и получавате плащане от рекламодателя. Чрез банерите заинтересуваните посетители преминават във магазина за авточасти и купуват нужните им резервни части. Всички са доволни от такова сътрудничество.

Ако всичко върви добре, в бъдеще магазина може да ви предложи например, да напишете статии, където ще рекламирате магазина и неговия асортимент.

Естествено, това е само един пример, а такива ситуации може да бъдат хиляди. Може да имате сайт за всякаква тема и може да ви предложат много различни варианти. Помнете, че това вече е продажба на реклама.

Собствен сайт – това е само една площадка за продажба на реклама. Вие може да имате популярна страница в Twitter, Facebook и т.н. Навсякъде, където има посетители и имейл абонати, може да се продава реклама. Ако вие притежавате подобна страница, ви остава само да чакате предложения от рекламодатели. А ако искате да ускорите процеса, може да ги търсите сам и да предлагате кооперация.

По този начин, за да печелите от продажба на реклама в Интернет ви трябва само популярна площадка. Щях да забравя да ви кажа, че е добре темата на площадката да е по печеливша. Защото ако дори имате популярен сайт например за птици, от него едва ли ще спечелите много.

Купуване и препродаване на реклама

афилиейт програма

Основното което привлича хората в тази ниша е, че нямате нужда нито от площадка, нито от своя компания. Трябва ви само малко знания и пари. И ако знанията са повече, парите нужни за старт са по малко.

Модела за печалба в този случай е много прост. В Интернет има стотици и хиляди фирми и магазини, които трябва да продават. А за да продават, им трябват клиенти. Те могат да се привлекат чрез реклама.

Та, тези компании могат сами да пуснат реклама и да чакат продажби, но доста от тях са решили да постъпят по друг начин:

Ще създадем партньорска програма и нека хиляди уебмастъри да ни купуват реклама, а ние ще им плащаме за това.

И така, има голям магазин който трябва да продава. Магазина стартира партньорска програма – 10% от стойността на покупката ви се изплаща за всяка продажба. Такива партньорски програми са хиляди.

На вас ви остава само грамотно да купите реклама на този интернет магазин, да поставите вашите партньорски линкове във рекламните обяви, всичко това да го стартирате и да платите.

Да, ако искате да печелите със купуване и препродажба на реклама, преди това ще трябва да я купите, тоест да вложите ваши пари. И няма никакви гаранции, че те ще се върнат. Може вложите 300 лева и да получите като възнаграждение от магазина, само 100 лева, а може да получите 1000 лева. Всичко зависи от това колко е добра вашата реклама.

Затова, купуването и препродаването на реклама не е за всеки, а само за тези, които са готови много да изучават и, в същност да усвояват нова професия. Да, няма да ви се налага да ходите на работа, но повярвайте, ще трябва да знаете и да разбирате много.

Ако си мислите, че за да печелите е достатъчно да влезете в Google Adsense, да създадете някаква реклама, да платите и да чакате печалба, то ще ви разочаровам. Така всички биха печелили от реклама.

Защото само източниците за реклама са хиляди, начините за работа с тях – хиляди, самите партньорски програми са едва ли не десетки хиляди (услуги, магазини). Да продължавам ли? Това е огромен океан във който може много лесно да се удавите. Не е нужно да разбирате от всичко, но ако искате да печелите, ще трябва да станете специалист във някоя ниша.

Надявам се, че съм ви дал правилната посока, а по нататък всичко зависи от вас – ще действате ли или не.

Купуване на реклама за ваши услуги

Този начин силно се отличава от предишния, когато рекламирате чужд сайт. Защото печелите много повече от един клиент, тъй като предлагате стока/услуга – вие, а това означава, че ще получите не 5, 10, 15% от цената, а цялата печалба.

Основния проблем е в това, че трябва да създадете стока/ услуга, която хората ще искат да купуват. След това започвате да рекламирате сайта си/landing page. Тук също ще ви трябват знания в областта на интернет рекламата, но не толкова дълбоки. Ето тук действително има шанс, че вие просто ще пуснете реклама и тя ще бъде рентабилна, тоест ще ви носи клиенти, а това означава и печалба.

Но даже и да не се получи, винаги може да наемете специалист за настройка на рекламата. Просто ще му давате част от печалбата и двамата да сте доволни, тъй като всеки се занимава със своята работа.

Обобщение

В тази статия ви показах няколко начина за печалба от интернет реклама. Както виждате, всеки от тях изисква от вас определени усилия и знания, но си струва. Накратко ще обобщя трите основни начина:

 • Създайте ваша собствена площадка в интернет, от която ще продавате реклама.
 • Станете специалист в интернет рекламата и печелете навсякъде, препродавайки трафик.
 • Създайте собствен бизнес и настройте рекламата за него, или поверете това на специалист.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *