Как да скриете e-mail адресите във сайта от спам ботове

Здравей, читателю! В днешната статия искам да ви разкажа как да се борите със така наречените спам ботове. Това са програми които сканират сайтове и търсят оставени e-mail адреси. Какво означава това и къде е проблема? Проблема е в това, че сайтовете са като база данни за спамерите.

Техния софтуер преминава от сайт на сайт, в търсене на незащитени e-mail адреси, за попълване на тяхната база с адреси. И ако сте оставили вашия e-mail адрес във сайта, коментари, форум и така нататък, то той лесно попада във този списък и започвате да получавате всякаква нежелана реклама, така наречения спам (англ. spam).

Тази информация се отнася за хора които искат да имат поща от вида: име@вашия_домейн.bg. Ако използвате например gmail, то няма проблем, защото такива сайтове имат собствена защита от спам ботове. И така, как да оставите вашия e-mail адрес във сайта и той да не попадне във базата с адреси на спам ботове?

спам ботове

Как да скриете e-mail адрес от спам ботове?

За тази благородна цел е нужно само да поставите във файл functions.php този код:

function security_remove_emails($content) {
   $pattern = '/([a-zA-Z0-9._%+-]+@[a-zA-Z0-9.-]+\.[a-zA-Z]{2,4})/i';
   $fix = preg_replace_callback($pattern,"security_remove_emails_logic", $content);
  
   return $fix;
 }
 function security_remove_emails_logic($result) {
   return antispambot($result[1]);
 }
 add_filter( 'the_content', 'security_remove_emails', 20 );
 add_filter( 'widget_text', 'security_remove_emails', 20 );

Вече може спокойно да оставяте вашия e-mail адрес на страниците на вашия сайт и да не се страхувате, че той ще бъде намерен от спам ботове и ще бъде добавен в тяхнагта база с имейл адреси. За тях вашия e-mail адрес ще престане да бъде такъв от сега нататък. Той ще се превърне в обикновен текст, със който е пълен сайта.

Това е всичко за днес! Излъгахме спам програмите. Статията се получи много кратка, но надявам се полезна за вас. Ако имате въпроси може да ги зададете във коментарите. Ще се радвам да ви помогна с каквото мога. Ако ви е харесала статията, може да я споделите със вашите приятели в социалните мрежи от бутоните под статията. Успех и всичко хубаво.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *