Как да създадете интернет магазин в WordPress

internet-shop

Здравейте, приятели! В днешната статия ще обърнем внимание върху интересната тема, как да се създаде Интернет магазин с помощта на WordPress и ще се опитаме да разберем възможно ли е това по принцип.

Да започнем с отговор на последния въпрос, възможно ли е да се създаде Интернет магазин в WordPress? Отговора е – да. Това е напълно реална задача и да създадете електронен магазин, използвайки WordPress е напълно възможно.

За реализация на тази задача може да използвате както един от многото готови добавки, а също и да създадете магазин от нула. WordPress отдавна не е само CMS за създаване на блог. И макар, че на първо място е ориентиран за създаване на блогове, във неговите възможности влизат и създаване и управление и на други видове сайтове, като: сайт портфолио, корпоративни и фирмени сайтове, портали, сайтове визитки, Интернет магазини и т.н.

Основната единица за материал в WordPress – това е статия. Но нали вместо статията може да считаме, че това е продукт, стока в нашия Интернет магазин. Стока, за която вече можем да напишем име, описание, да добавим основна картинка или галерия от снимки, да изберем категория, за която се отнася стоката. Всичко това е възможно в самия WordPress, без допълнителни разширения или основна промяна на кода в темата.

Фактически единствения задължителен атрибут, който е необходимо да добавим за стоката, това е нейната цена. И основната трудност при създаване на Интернет магазин от нула – това е добавяне на кошницата със стоки. Тук се изискват знания по програмиране, за да добавите количка за пазаруване в сайта и да я накарате да функционира. Ако нямате такива знания и навици, винаги може да използвате вече готово решение, тоест разширение за Интернет магазин в WordPress.

И тук трябва да избираме от многото разширения за тази цел. Мога да ви препоръчам две мощни и безплатни разширения: WooCommerce и MarketPress – WordPress eCommerce. Те позволяват да внедрите възможностите на тези разширения във всяка тема или да намерите тема която вече е адаптирана за работа със тези или други плъгини за добавяне на кошница в WordPress. Да видим накратко какви са възможностите на предложените решения за добавяне на количка за пазаруване.

WooCommerce

WooCommerce

Това е най-популярното разширение за Интернет магазин за WordPress. Ето само някой от неговите възможности:

  • Позволява да продавате както физически, така и електронни стоки;
  • Възможност за приемане на плащане от банкови карти;
  • Възможност да посочите страната и валутата в която се продава в магазина;
  • Водене на отчет на продажбите;
  • Импорт (внасяне) на стоки от CSV файл;

Както виждаме, даже този не голям списък със възможности впечатлява и дава възможност да създадем не голям Интернет магазин под управлението на WooCommerce и WordPress. Продължаваме нататък.

MarketPress – WordPress eCommerce

MarketPress-WordPress-eCommerce

Следващото разширение е MarketPress – WordPress eCommerce и ето малък списък със неговите възможности:

  • Може да продавате физически и електронни стоки;
  • Приемате плащане от банкови карти и от електронни банки като PayPal;
  • Интегрирана статистика Google Universal Analytics eCommerce (брои продажбите и друга специфична статистика за Интернет магазини);
  • Импорт/експорт на стоките в Excel.

Списъка може да се продължи доста, но вече е ясно, че MarketPress – WordPress eCommerce дава доста възможности.

Като извод може да се каже, че ако ви трябва среден Интернет магазин и вие харесвате WordPress, тогава е напълно възможно да използвате WordPress като основа за създаване на вашия бъдещ електронен магазин. За днес това е всичко от мен. Успех!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *