Как да създадете форум на сайта

Здравейте, драги читатели! Днес е нормално когато сайта съвместява заедно няколко функции, които обикновено се изпълняват от разни проекти. Затова в днешната статия ще разберем как да създадем форум на сайта.

Два варианта за разполагане на форума

И така, вече сте решили, че форума ще бъде част от вашия основен проект, а няма да се създава на отделен домейн. Сега трябва по конкретно да изберете къде да го разположите. Тук имате два варианта:

  • Да създадете поддомейн (или субдомейн);
  • Да създадете нов каталог във главната папка.

Тези начини силно се различават един от друг. С какво? Субдомейна не получава параметрите, които има основния ресурс, това е като отделно островче със свои отделни функции. В този случай адреса на вашия форум ще бъде такъв: forum.yoursite.bg

Ако пък просто създадете нова папка във главния каталог на вашия ресурс, то такъв форум ще получи всичките показатели на своя ресурс, а също той ще влияе на тези показатели. Но при това също така ще си остане като отделно островче, където може да поставите друг шаблон или дори друга CMS. Пътя до форума ще бъде примерно такъв: yoursite.bg/forum

Тоест това ще бъде като отделен сайт със своя cms, но в същото време ще бъде като отделен клон на дърво.

Да допуснем, че сте избрали втория начин, със създаване на нова папка в главната директория на вашия сайт. Какво да правите по-нататък? Просто трябва да поставите някаква cms система. В нашия случай това е форум.

И тук трябва да решите какъв форум да изберете за вашия проект. Да допуснем, че сте избрали phpBB, след това трябва да го инсталирате. Качвате файловете във папката която сте избрали да се намира форума и след това трябва да влезете в този адрес и да направите инсталацията.

Ще трябва да създадете нова база данни и след това трябва да следвате инструкциите при инсталацията. Например, ако сте избрали phpBB, то във файловете за форума ще намерите инструкция за инсталация.

Преди да инсталирате сами форум, се поинтересувайте вашия хостинг поддържа ли автоматична инсталация на скриптове. Ако е така, то това силно ще опрости процеса за инсталация.

forum

Настройка

След като инсталирате форума вече може да започвате да развивате вашия нов раздел. След това трябва да изучите добре форума и да го настроите технически грамотно, да изберете шаблон и да инсталирате нужните допълнения и т.н.

Също така във главния сайт добавете в менюто съответния линк към новия раздел на сайта. Може също така допълнително да анонсирате неговото откритие във нова статия и така да получите първите посетители.

Каква е ползата от инсталация на форум на сайта?

Първо, във форума е по-просто да общувате и да отговаряте на въпроси на посетителите. Второ, това ще ви позволи рязко да увеличите количеството на индексираните страници от Google, тъй като във форума съдържанието основно се създава от ползвателите и тези теми и тяхното обсъждане може да донесе допълнителен трафик към вашия ресурс. Във форума трябва да сложите линк към вашия основен сайт и някакъв процент от посетителите ще влизат на вашия основен сайт.

Ако искате да увеличите функционалността на вашия сайт, създаването на форум е достатъчно добро решение. Също така форума може да се използва за организация на закрит достъп към някакво съдържание, организиране на закрит клуб или нещо от този род.

За днес това е всичко от мен. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *