Как да рекламирате сайт? Увеличаваме посетителите със снипети

снипети

Здравей, драги читателю! Темата на тази статия е интересна и актуална за много уебмастъри, блогъри, притежатели на собствени ресурси в световната мрежа Интернет. На всеки сайт са необходими своя аудитория, нужен е трафик и голяма посещаемост.

И тук е въпроса на въпросите: „Как да рекламирате сайт или блог?“. Говорейки на по-разбираем език – как да изведете сайта във топ страниците в търсачките, как да увеличите посетителите на сайта. За първи път писах по тази тема в статията „Първи стъпки в рекламата на сайт – блог. Реклама на сайт“.

За начало, ще ви разкажа за теорията на пясъчника (Sandbox) в търсачките. Много SEO (оптимизация за търсачки – комплекс от мерки за подобряване видимостта на сайта в търсачките по определени запитвания на ползвателите в резултатите на търсачките) оптимизатори твърдят, че в търсачките на Google и Yandex за съвсем млади сайтове се използва ефекта на пясъчника.

Ефекта на пясъчника, това е когато на млади сайтове или блогове, които са на по-малко от половин година от датата на създаването им, изкуствено им се понижават позициите в търсенето. Затова да рекламирате толкова млади ресурси в самото начало на създаването им няма смисъл. Съгласен ли съм със това?

При разглеждане статистиката за моя блог аз обърнах внимание, че почти целия трафик идва основно от търсачката на Google. Така беше в началото, така е и сега. И трафик от google блога ми започна да получава още в самото начало. Затова аз съм по склонен да вярвам, че теорията на пясъчника (sandbox) е просто мит на SEO оптимизаторите. Но да продължим по-нататък…

Всяка страница (статия) от вашия блог се появява в търсенето във вид на снипет (Анг, snippet: отрязък, откъс). Тоест, човека който търси в интернет вижда само заглавието на статията и нейното описание, което се задава със помощта на таг „Description“. В WordPress разбира се съществува възможност да добавите таг „Description“ при написване на статията. Пример за снипет може да видите на картинката от долу.

снипети
И тук ключова роля играе заглавието на статията. Колко заглавието е по привлекателно и примамливо, колкото то е по интересно, от това ще зависи ползвателя ще кликне ли върху линка или не. Затова не пестете време, за измисляне и написване на интересни снипети за вашите статии. Старайте се така да я напишете, че ползвателя да му се прииска да кликне по вашия снипет.

Не последна роля играе и самато описание – „description“, което се намира под снипета. Старайте се описанието да обещава резултати, някакви облаги, които ще получи ползвателя ако кликне вашия линк. Това са двата главни елемента: снипет и описание, над които ще трябва да се потрудите, ако искате да увеличите посетителите на вашия сайт или блог.

Заглавието на статията трябва да се преработва, взимайки предвид популярността на едни или други ключови думи. Тези ключови думи непременно трябва да присъстват в снипета. Само така ще може да увеличите посещенията. Популярноста на ключовите думи може да разберем от статистиката в Google Trends (Google Сродни Търсения). Анализирайте резултата от посещенията на вашия сайт.

В това е цялата прелест на SEO оптимизацията. Това е интересен и вълнуващ процес. Но да оставим лириката и да обобщим по темата за която току що ви разказах.

  • Първо, за вашите снипети използвайте популярни ключови думи. Те непременно трябва да присъстват във вашия снипет.
  • Второ, бъдете изобретателни и се постарайте да измислите интересни снипети.
  • И трето, отделете специално внимание на описанието под снипета, преработете го, напишете ползи за ползвателя. Това е творчески процес. Подхождайте към него обмислено и сериозно, и по-късно ще получите добър резултат!

Вие увеличавате ли посетителите със грамотно попълване на снипети за статиите? Напишете коментар!

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в Twitter, Facebook и други социални мрежи от иконките под статията. Ако имате въпроси задавайте ги в коментарите, непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *