Как да разберете историята на сайт

как да разберете историята на всеки сайт

Здравей, драги читателю! Замисляли ли сте се върху въпроса, дали сайтовете имат история? И отговора на този въпрос е положителен и всеки сайт може да бъде проверен. Тази статия е за това, как да видите историята на сайт. Нали дизайна на сайта се сменя постоянно, а също домейните преминават от един човек на друг и облика на сайтовете се променя.

В Интернет съществува сайт, който може да се нарече машина на времето, само, че тя работи само за миналото. С помощта на този архив ще може да разберете историята на който и да е сайт.

Принципа на работа на този сайт е, че той индексира сайтовете от Интернет и съхранява техни копия в различни времена на тяхното съществуване.

И така, кликнете този линк: http://archive.org/web/web.php

Попълвате адреса на сайта на който искате да видите историята, например google.com и натискате бутона BROWSE HISTORY.

Както виждате, историята за търсачката на Google се следи от 11 Ноември 1998 година и сайта е запазен 50 775 пъти:

Internet Archive Wayback Machine 1

След това избираме например 1998 година, избираме достъпна дата 11.11 и виждаме това:

Internet Archive

И така продължавате по същия начин до времето което ви интересува. По този начин, ще можете да разгледате всеки сайт който ви интересува, особено ако сайта е популярен, то неговата история е записвана постоянно.

В базата данни на този архив има повече от 452 милиона сайта. Разбира се, там не са съхранени всички сайтове, но съхранените никак не са малко. Тази услуга е напълно безплатна и може да потрябва в различни случаи.

Основните моменти, когато е нужно да научите историята на сайт:

  1. Да разберете тематиката на сайта

С помощта на този уеб архив може да разгледаме съдържанието, което се е намирало на този домейн и да разберем темата на сайта.

  1. Да видим какъв е бил сайта в различни времена

Много често хората изоставят сайтове и много seo оптимизатори търсят именно такива домейни, за да направят свои сайтове. С помощта на този уеб архив може да се види съдържанието на даден сайт, да се разбере неговата история и да се реши, трябва ли ни този домейн или не.

Internet AрхивСъщо така може да запишете в архива, например вашия сайт, като попълните URL адреса на вашия сайт в празното поле под надпис „Save Page Now“ и натискате бутона SAVE PAGE.

 

Ако искате да видите и да разберете историята на сайт – използвайте този Интернет архив, това е много полезен инструмент. Освен сайтове, в архива може да разглеждате видео, музика, картинки, книги и софтуер.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *