Как за пет минути да разберем името на активната тема в WordPress

темата в wordpress

Здравейте, приятели! В тази статия ще разберем как да разберете името на активната тема в WordPress. Това ще ви помогне да намерите шаблона на темата в wordpress която ви е харесала, за да може после да я инсталирате на вашия сайт.

WordPress е най-популярната CMS, затова не е удивително, че за нея се създават огромно количество теми. Темите могат да са безплатни, също така и платени. Някой от тях са великолепно и качествено написани и пътешествайки по безкрайните простори на Интернет, виждайки темата в wordpress може да възкликнете: „Еха! Какъв красив сайт! Искам и аз такъв…!“. И да разберете името на шаблона на този сайт е напълно възможно.

Тук веднага трябва да направим забележка, че всъщност може много лесно да разберем името на шаблона … но дори да разберем името на темата, това не означава, че можем да получим точно такава тема за нашия сайт. Проблема е, че харесаната от нас тема може да е платена или да е специално поръчана. Тоест, това може да е уникална тема, направена в единствен екземпляр. И в този случай няма да имаме полза от това, че сме научили името на темата, разбира се ако е уникална, иначе ако е платена, просто трябва да платим за да я получим.

Но ако този шаблон е безплатен, то след като разберем как се казва, ще можем да го намерим в Интернет и ще имаме възможност да го инсталираме за нашия сайт.

Как да разберете името на темата в WordPress

И така, има два начина. Ще започнем със най-лесния начин. Ако сте запознати със WordPress, би трябвало да знаете, че всички теми са разположени в една папка, наречена – themes. Мисля, че вече се досещате, какво е нужно да направите, за да разберете името на темата. Във страницата на сайта кликвате с десния бутон на мишката и след това в контекстното меню кликвате надпис: Изходен код на страницата.

wordpress theme

След като отворим изходния код, натискаме едновременно бутони: Ctrl и F, за да стартираме търсачката. Ще търсим думата: themes, и както знаете, именно в тази папка са всички теми. Още първото съвпадение ще ни свърши работа. За този пример аз използвам стандартната тема която върви с WordPress, Twenty Fifteen, и именно нейната папка – twentyfifteen – виждаме след търсената дума themes.

активна тема

Това разбира се може да не е името на темата (в повечето случаи това е името), а само името на папката със самата тема, но и със тези данни в повечето случаи може да се намери информация за темата. Просто потърсете в Google с ключови думи – wordpress twentyfifteen.

А сега да разгледаме втория начин със който може да разберем името на темата. Във всяка тема (разбира се, понякога има и изключения) трябва да има файл за стилове, и трябва да е със име – style.css. Именно този файл ни е нужен, защото WordPress взима всичката информация за темата именно от този файл. Защо и ние да не опитаме да вземем информацията от там?

Отново отваряме изходния код на страницата, пускаме търсачката (Ctrl + F) и търсим дума – style.css. Един от намерените варианти трябва да ни свърши работа и това практически винаги ще е файл, намиращ се в папката с темата. Отваряме този файл, кликвайки линка в изходния код , и … воала – пред нас е всичката информация за темата.
Тук е името на шаблона който търсим, както и друга полезна информация. Ако имаме късмет, то тук ще има и линк, от който ще може да свалим тази тема.

активна тема в wordpress

За днес това е всичко от мен. Вече знаете как да разберете името на темата в WordPress и даже да опитате да я намерите в Интернет. Съответно, вече ще може да експериментирате с външния вид на вашия сайт, да го направите по-добър и привлекателен за вашите посетители. За това колко е важен дизайна на темата може да прочетете в тази статия: „WordPress тема или важен ли е дизайна на вашия блог“.

P.S. За днес това е всичко приятели, ще се заема с упражненията си по йога, защото в последно време ги бях занемарил. Ето и снимка със мен във поза ширшасана или както е по-известна стойка на глава. Изключително полезна и ободряваща мозъка асана.

стойка на глава

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *