Как да промените URL структурата на адресите в WordPress

Здравейте, приятели! Днес ще продължим разговора за seo оптимизацията и е време да обсъдим как правилно да настроите постоянните URL връзки в сайта, а също как се отразява това на позицията в търсачките.

Какво е това и защо е нужно?

Настройката на постоянните URL адреси е може би най-известната и необходима мярка, когато става дума за вътрешна seo оптимизация на сайт. По подразбиране в практически всяка CMS система при публикация на нова страница или запис, нейния адрес изглежда неразбираем за хората и не показва какво се намира в страницата. Например: sait.bg/?p=123

Така изглеждат по подразбиране адресите на постовете в WordPress. И как може да разберете по URL адреса, за какво става дума в статията? Например материала се казва: “Как да напишете уникална статия”. Ако са направени правилните настройки, то адреса на статията ще бъде примерно такъв: sait.bg/kak-da-napishete-ynikalna-statia. Ще се съгласите, че по URL адреса може да се прочете и да се определи за какво иде реч в материала.

Към останалите плюсове на оптимизацията на URL адресите може да отбележим:

  • SEO оптимизация. Ако в URL адреса присъстват ключови думи, това помага за по-доброто класиране на страницата, отколкото, ако не присъстваха в адреса.
  • Подобряване на конверсията (процента на направени покупки от сайта). Доста е вероятно, че от два URL адреса (неразбираем и разбираем) човека ще избере разбираемия адрес.

Как да настроите URL адресите в WordPress?

Влезте във административния акаунт на вашия WordPress сайт и след това в: “Настройки” -> ”Постоянни връзки”. Изберете вариант ”Име на публикация” и натиснете бутон “Запис на промените”. Вече при публикуване на нов пост ще се генерира URL адрес със заглавието на статията.

url-links

Единствения проблем е, че линка ще се състои от букви на кирилица. SEO оптимизаторите считат, че е по оптимално адресите да са написани със латински букви. Това се реализира лесно, като просто инсталирате разширение Cyr to lat. След това не са нужни никакви настройки. Разширението започва веднага да изпълнява своята работа след като го активирате.

Разширението Cyr to lat има и алтернативен вариант, Rus to lat. Това разширение освен да преобразува кирилицата в латиница в URL адресите на постовете, прави същото и за URL адресите на картинките, които поставяте в постовете. Разширението автоматично преобразува имената с английски букви.

Може също така да редактирате адреса на статията ръчно, като кликнете бутон “Редактиране” във съответната статия.

url-links-2

За днес това е всичко от мен. Надявам се информацията да е полезна за вас. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *