Как да пренесем WordPress на нов домейн и хостинг

move wordpress to a new domain and hosting

Здравейте, приятели! В този пост ще ви покажа как да пренесете WordPress сайт на нов хостинг и домейн, като при това ще избегнем повечето разпространени проблеми. Ако го направите неправилно, могат да възникнат неочаквани и дразнещи грешки.

Забележка: Съществуват много методи за миграция на сайт. В тази статия ще ви покажа ръчен метод. Това не винаги е най-простия вариант, но ако разберете неговите принципи, вие ще бъдете по-добре подготвени и ще може да решавате евентуалните проблеми по време на миграцията на сайт. Ако се изпълни правилно, този метод не би трябвало да доведе до грешки.

Изключете всички плъгини

Преди да започнете миграцията на сайт ви препоръчвам да изключите всички разширения. При прехода на WP сайт на нов хостинг плъгините най-вероятно ще се “счупят”. Самия WordPress е добре проектиран и може да се адаптира към промените, а плъгините по скоро не.

Затова влезте във вашия администраторски акаунт и изключете всички разширения: “Разширения” -> “Инсталирани” -> маркирайте всички плъгини като кликнете във празното квадратче до надпис ”Разширение” -> изберете от меню ”Масови действия” опция ”Изключване”.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-1

Създайте резервно копие на базата данни и файловете на WordPress

Преди всякакви промени винаги правете бекъп на вашия сайт, и миграцията не е изключение от това златно правило. Има плъгини със помощта на които това може да се направи, но ако искате да имате пълен контрол над процеса, най-добре е да го направите ръчно. По надолу ще ви покажа, как да направите бекъп на WordPress сайт ръчно и със помощта на плъгин.

Ръчен бекъп

За да направите бекъп на базата данни ръчно:

  1. Влезте във phpMyAdmin;
  2. Изберете нужната ви база данни (ако имате повече от една);
  3. Кликнете “Експорт”;
  4. Изберете “Бързо – минимум настройки”;
  5. Изберете във “Формат:” опция “SQL”;
  6. Натиснете бутон “Изпълнение”.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-2

След това базата данни ще се свали на вашия компютър като: име_на_вашата_база_данни.sql. Запазете този файл на отделна папка на вашия компютър, за да може по-късно лесно да го намерите.

За да направите ръчен бекъп на файловете ви препоръчвам да свалите цялата папка с WordPress, така е сигурно, че нищо няма да изгубите.

Със помощта на който и да е FTP/SFTP клиент, например FileZilla влезте във вашия хостинг акаунт и свалете папка htdocs или папка public_html (за различните хостинг доставчици папките са със различни имена, но би трябвало да са с едно от тези две имена).

Бекъп със помощта на плъгин

Инсталирайте и активирайте разширение UpdraftsPlus Backup and Restoration. След това преминете в: “Настройки” -> ” UpdraftsPlus Backups” -> кликнете бутон ”Backup Now” -> move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-3

във отворилия се прозорец отново натиснете бутон “Backup Now”.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-4

В зависимост от размера на сайта, процеса на копиране може да заеме известно време.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-5

След завършване на копирането кликнете бутон “Existing Backups” и натиснете всички бутони: „Database“, „Plugins“, „Themes“, „Uploads“, „Others“.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-6

В отворилата се страница натиснете бутоните „Download to your computer“, за да свалите копието на сайта на вашия компютър, така ще имате нужните файлове които може да пренесете във новия хостинг.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-7

Подготовка на бекъп файла за качване на новия хостинг

Преди да преместите вашия бекъп на новото място, е необходимо да направите някой промени. Първо влезте в phpMyAdmin на новия хостинг и създайте нова база данни. Запомнете името на базата данни, защото по-късно ще ви потрябва.

Обновете файл wp-config.php

Преди преместването е необходимо да направите промени във конфигурационния файл в WordPress. Разархивирайте папката с WordPress и намерете файл wp-config.php и го отворете във текстов редактор от типа на NotePad или безплатния Notepad++. Направете редакция на редовете както е показано от долу, попълнете данните за новия хостинг и запазете промените.

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'заменете_със_името_на_новата_база_данни');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'заменете_със_новото_host_mysql_user_name');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'заменете_със_новото_host_mysql_password');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'заменете_със_името_на_новия_хостинг');

Качваме бекъп файла на новия хостинг

Вече сме на финалната права. Остава с помощта на FTP/SFTP програма да качим променената папка с WordPress на новия хостинг.

  1. След като сте качили папката със сайта е време да качите и бекъпа на базата данни. Затова влезте в phpMyAdmin на новия хостинг и кликнете в менюто “Импорт”.move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-8
  2. Изберете бекъпа на базата данни SQL и го качете.

Обновете URL адреса на домашната страница и URL адреса на WordPress сайта

Има няколко начина да настроите вашия URL адрес в WordPress и ние ще разгледаме няколко от най-разпространените. Ако освен хостинга вие сте сменили и домейна (името на сайта), проверете дали сте пренасочили новия домейн към новия хостинг (как се прави това, може да прочетете в документацията на вашия хостинг).

С помощта на wp-config.php

За смяна на адресите може да добавите съответните редове в wp-config.php, които ще пренапишат и ще изключат дадените опции в администраторския ви панел.

define('WP_HOME','http://example.com');
define('WP_SITEURL','http://example.com');

На страницата на кодекса на WordPress има подробно обяснение.

С помощта на файл functions.php

Сложете този код във файл functions.php веднага след отварящия таг <?php:

update_option ( 'siteurl', 'http://your_new_domain_name.com' );

update_option ( 'home', 'http://your_new_domain_name.com' );

В надписи – http://your_new_domain_name.com заменете с новия URL адрес на сайта. Горния код автоматично ще обнови опция siteurl home в базата данни. Влезте във администрацията и сайта би трябвало да работи.

След като завършите бекъпа не забравяйте да премахнете горните редове от файл functions.php, за да не се обновява вашия сайт при всяко зареждане на страница.

Ръчно обновяване URL на домашната страница и URL на сайта

За да измените ръчно URL адреса на домашната страница и сайта, влезте в phpMyAdmin, отворете вашата база данни, кликнете на таблица wp_options и променете значенията на site_url и home на новите.

move-wordpress-to-a-new-domain-and-hosting-9

Отново включете всички разширения и обновете постоянните връзки

Когато всичко работи е време да активирате всички необходими плъгини.

  • Влезте в “Разширения” -> ”Инсталирани” -> маркирайте плъгините като сложите чавка до надпис ”Разширение” -> от падащото меню “Масови действия” изберете “Включване” и натиснете бутон “Прилагане”.
  • За да обновите постоянните връзки преминете в “Настройки” -> “Постоянни връзки”, изберете нужната ви структура на постоянните връзки запазете промените като натиснете бутон “Запис на промените”.

Настройка на 301 редирект

При преместване на стария домейн на ново място е много важно да настроите 301 редирект. В старата версия на WordPress отворете .htaccess и в края на файла добавете следните правила, за да може всеки който влиза на стария домейн, автоматично да се прехвърля на новия домейн. Променете: http://www.newdomain.com/ със URL адреса на новия домейн.

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST}^olddomain.com$

[OR]

RewriteCond %{HTTP_HOST}^www.olddomain.com$

RewriteRule (.*)$ http://www.newdomain.com/$1 [R=301, L]

</IfModule>

Файлове php.ini и .htaccess

В тези файлове може да има настройки които ще работят само на вашия стар хостинг. Така, че ако нещо не работи, първо проверете тези файлове. Търсете код който може да отсъства във вашия нов хостинг.

Плъгини за кеширане

Някой плъгини за кеширане променят файл .htaccess и създават файлове със абсолютни адреси, които може да отсъстват на новия хостинг.

Плъгин Google reCaptcha

Ако използвате такова разширение, не забравяйте да поискате нов ключ API за вашия нов домейн, за да работи captcha кода.

В тази статия разбрахме как да пренесем WordPress сайт на нов хостинг, а също и как да променим домейн името. Ако използвате абсолютни url адреси в статиите, ще се наложи да ги променяте ръчно. Също ще трябва да обновите повечето плъгини, но се надявам вече знаете как да го направите. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *