Как да премахнете index.php от url адреса

Здравейте, приятели и читатели на моя блог! Не искате в url адреса на главната страница на вашия сайт да се показва допълнение index.php? Затова в днешната статия ще ви покажа, как да премахнете index.php от url адреса на домашната страница.

Защо е нужно това?

За по-добра seo оптимизация на вашия ресурс и за улеснение на вашите посетители. Мисля, че ще се съгласите с мен, че е по-добре да се набира само вашето домейн име, вместо домейн името, наклонена черта и след това index.php, нали?

Как да премахнете грозното окончание index.php от url адреса?

Проблема се решава много лесно. Влезте във главната директория на вашия сайт (папката в която се намира сайта) и вижте дали имате файл с име .htaccess. Ако нямате файл с такова име, то го създайте със обикновен текстов редактор и го качете на вашия сървър. Обърнете внимание, че файла е без име и започва със точка и след това се попълва думата htaccess. Ако вече имате файл .htaccess просто го отворете със който и да е текстов редактор, например с notepad и на нов ред сложете този код:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteRule ^index.php$ / [QSA,R]
</IfModule>

Запазете направените промени и качете файла на вашия сървър. Този код ще премахне допълнението index.php към url адреса на вашата домашна страница. Вече сайта ви ще се отваря само при попълване на домейн името на сайта, а при набиране на индекс страницата, посетителя автоматично ще се пренасочва към новия адрес.

Ако вече имате във вашия .htaccess файл ред: <IfModule mod_rewrite.c>, то поставете само кода от третия ред, тъй като код: RewriteEngine On вече би трябвало да е написан във файла. И това всъщност е всичко, което трябва да направите, за да решите проблема.

За днес това е всичко от мен. Ако ви е харесала статията, може да я споделите със вашите приятели в социалните мрежи. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *