Как да правите добра печалба от блог или сайт

Как да правите добра печалба от блог или сайт

Здравей, драги читателю на моя блог! Този път ще поговорим за една интересна тема – „Печалба от блог или как да печелите от блог“. Ще започнете да печелите от вашия блог сериозни пари не по рано от тогава, когато посетителите ви достигнат до поне 300 човека на денонощие. А до този момент ще се наложи редовно да обновявате вашия блог със уникално съдържание, да го оптимизирате и развивате. По тази тема може да прочетете в статия „Първи стъпки в рекламата на сайт – блог. Реклама на сайт“. А сега да поговорим вече за конкретната тема.

Днес може да създадете собствен блог или сайт в Интернет буквално с три клика. Виж задачата за редовното му попълване със уникално съдържание и умение да се печели от него е много по-трудно. Да разгледаме начините за печалба от блог .

Какво е това трафик и неговата монетизация?

Монетизацията на трафика е най-разпространения начин за правене на пари от блог. Той се изразява в това, че уникалните посетители на вашия сайт кликват по линковете на контекстната реклама (например Google Adsense) която сте сложили във вашия сайт и вие от това печелите. За повечето блогъри, особено за начинаещите, печалбата е на първо място. И между тях има хора които печелят от продажба на линкове, в ущърб на самия блог, и те правят блогове специално за да печелят. По-просто казано човека прави блог не за хората, а специално за търсачките, увеличавайки Page Rank на блога и след това продава линкове в него.

Фактически най-главния елемент на вашия блог свързан с печалбата – са вашите посетители, и трябва да цените всеки посетител на вашия блог, защото колкото са повече, толкова е и по вероятно те да кликнат линковете в контекстната реклама. Освен със контекстна реклама, може да се печели по много други начини. Да видим кои са те:

Начини за печалба от блог.

 • контекстна реклама
 • банери и тизерна реклама
 • линкове (във постовете)
 • статии
 • партньорски програми
 • продажба на някакви продукти
 • оказване на различни услуги
 • други малки начини за печалба

 

 1. Поставяне на реклама. Същността е, че има компании или просто други сайтове, които имат нужда от посетители или потенциални клиенти. И тези посетители и клиенти може да са именно от вашия сайт. Вие може да сложите банери, постове и други видове реклама във вашия сайт, за което и ще получавате съответното възнаграждение от рекламодателя. Сами не е лесно да намерите такива сайтове или компании, затова е по-лесно да намерите рекламни компании в Интернет, които са посредници между рекламодателите и притежателите на сайтове.
 2. Продажба на линкове. Всеки сайт има потенциални страници в които може да се постави реклама. Като не винаги се изисква сайта да е добре разработен и да има висок Page Rank. С този метод вие слагате линкове от рекламодателя във вашия сайт, например в статия, и получавате печалба от нея.
 3. Партньорски програми. Много разпространен начин за печалба от сайт. Даже не е задължително да имате ваш блог, тъй като вашата задача е в това, клиент да премине по вашия персонален партньорски линк във сайта на рекламодателя.

С линкове, статии, банери, контекстна реклама, тизерна реклама, партньорски програми и други може да се печели МНОГО, нужно е само да знаете как правилно се прави това и максимално да автоматизирате процеса. Трябва вашия блог да работи за вас 24 часа в денонощието, а не вие самите да седите зад екрана на монитора по 15 часа на ден. За това в самото начало трябва да работите върху развитието на блога, неговата оптимизация и реклама, а по късно да автоматизирате всички процеси за печалба.

По подробно за това, как да автоматизирате процеса на печалба във вашия блог, ще напиша във бъдещите си статии.

А вие имате ли блог? Имате ли печалба от него? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter, Facebook или Google+. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *