Как бързо да попадне вашия WordPress сайт в регистъра на Google

Здравей, читателю! Тъй като Google е най голямата търсачка в света, тя е доста добра във автоматичното засичане и добавяне във нейния регистър на нови сайтове. Но понякога това не става веднага и след като Google е най големия източник на посетители за повечето сайтове, е важно вашия сайт да бъде забелязан възможно най бързо от Google. В тази статия ще ви разкажа как лесно да добавите вашия WordPress сайт в регистъра на Google.

Защо е важно да попаднете в регистъра на Google?

Ако сте сериозни в това да създадете блог или малък бизнес сайт, тогава е важно сайта ви да попадне колкото се може по бързо в индекса на Google. Ако следвате добрите SEO практики, търсачките като Google могат автоматично да намерят вашия сайт. Но това може да отнеме доста време, и вие ще изпуснете потенциални посетители/клиенти.

Добавяне на вашия сайт в регистъра на Google

Преди да започнем, трябва да създадете акаунт в Google Webmaster Tools (известен е също и като Search Console). Ако вече имате и-мейл адрес в Gmail, просто влезте със тези данни във Google Search Console.

Стъпка 1: Проверете настройките на WordPress за видимост от търсачките

След като сте направили вашия акаунт в Google Search Console, е нужно да се уверите, че вашия сайт е видим за търсачките. Може да проверите като влезете в: «Настройки» -> «Четене» -> и се уверете, че срещу опция «Видимост на сайта за търсещи машини» НЕ е маркирано в квадратчето. Ако сте направили някакви промени, не забравяйте да натиснете бутон «Запазване», за да запазите настройките.

видимост за регистъра на търсачките

Стъпка 2: Инсталиране на SEO разширението Yoast SEO Plugin

В тази стъпка трябва да инсталирате и активирате Yoast SEO Plugin. След като го активирате, ще видите ново меню «SEO». Във това меню ще намерите настройките за Google Search Console във раздел «Search Console» .

Стъпка 3: Свързване на Google Search Console с WordPress

След като сте инсталирали Yoast SEO, трябва да добавите вашия сайт във Google Search Console. Може да го направите, като кликнете бутон «ДОБАВЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТ» във вашия Search Console акаунт.

добавяне на собственост в google console search

Добавете пълния URL адрес на сайта във полето (със www или без www, ако сайта има допълнителна защита, със https и т.н.).

добавяне на сайт в google search console

След като добавите URL адреса на сайта, ще се отвори страницата за удостоверяване на собствеността, където ще трябва да потвърдите, че вие сте собственик на сайта. Има няколко начина да го направите, но най лесния начин е да използвате опция «HTML маркер» във раздел «Алтернативни методи». Ще се генерира код който трябва да копирате.

html маркер

След това, се върнете във вашия админ акаунт в WordPress и влезте във «SEO» -> «Search Console» -> «Настройки»  и във полето трябва да поставите кода който копирахте от страницата за удостоверяване на собствеността във Google Webmaster Tools. Когато сте готови, натиснете бутон «Автентикация».

автентикация на сайт в Yoast SEO

Може да използвате и друг метод, като кликнете бутон «Получаване на оторизационен код» -> «РАЗРЕШАВАНЕ» ->

автентикация на сайт

Копирайте кода и го поставете във полето и натиснете бутон «Автентикация».

код за автентикация

Ако поради някаква причина ви дава грешка, тогава е нужно да изтриете вашия кеш!

Стъпка 4: Настройване на XML карта на сайта

След като сайта ви вече е верифициран, влезте във «SEO» -> «Общи настройки» -> «Функции» и опция «XML карта на сайта» трябва да е включена. Не забравяйте да кликнете бутон «Запис на промените», за да запазите настройките за XML карта на сайта.

xml sitemap

Кликнете въпросителния знак и след това линк «Вижте XML картата на сайта», за да видите вашата XML карта на сайта.

xml карта на сайта

След това трябва да добавите вашата XML карта на сайта във Google Webmaster Tools. Тази карта помага на ботовете на Google по лесно и бързо да намерят и индексират вашия сайт.

Стъпка 5: Добавяне на XML карта на сайта в Google Search Console

Влезте във вашия Google Search Console, изберете сайта (ако имате добавени повече от един сайт). След това влезте във «Обхождане» -> «Sitemap» -> кликнете бутон «ДОБАВЯНЕ/ТЕСТВАНЕ НА SITEMAP». Във полето трябва да поставите – sitemap_index.xml

Когато сте готови натиснете бутон «Изпращане».

добавяне на xml sitemap в google search console

Вашата главна XML карта е «sitemap_index.xml», и тя има линкове към всички останали карти на вашия сайт. Достатъчно е да добавите само нея, и Google автоматично ще обходи останалите XML карти.

След като Google обходи и вашия сайт влезе в регистъра на Google, ще може да видите и да следите статистиката за сайта във вашият Search Console акаунт. За днес това е всичко. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *