Как да направите страница 404

Здравейте, приятели! Страница 404 със сигурност не е най-главната и нужна страница във вашия сайт. Обикновено на нея се попада крайно рядко, освен ако вашия ресурс не съдържа много грешки и счупени (broken link) линкове. И все пак, как да направите страница 404 за сайта, за да не го напуска посетителя, а да остане и да намира нужната информация.

Главното което трябва да знаете е, че ако човек е попаднал на страница 404, то това означава, че той е преминавал по линк и се е опитвал да намери някаква информация във вашия сайт. Но му е излезнала тази грешка. Хората не обичат грешките, затова е голям шанса, че човека просто ще напусне вашия проект.

Напълно да изключите възможността за попадане на страница 404 е нереално, защото можете случайно да въведете грешен url адрес или ако адреса води към външен сайт, може той да бъде променен и посетителя ви ще получи грешка 404. Или ако на вашия сайт има линк който води към вече не съществуваща страница или пост (променили сте адреса или сте изтрили страницата). Разбира се, в идеалния случай такива „счупени“ (broken) линкове трябва да се премахват, но факта си е факт, така или иначе неголям процент от посетителите ще се сблъскат със този проблем. А щом е така, вие сте длъжни да направите страница 404 максимално дружелюбна за хората.

Каква трябва да бъде страница 404 за сайта?

Творческа и информативна, директно казано.

 • Първо, в нея трябва недвусмислено и точно да уведомите посетителя, какво е станало и да му предложите пътища за решаване на проблема. Например, трябва да има търсачка, за да може човека да намери нужната информация във сайта.
 • Второ, полезно ще бъде да приложите списък със популярните/ най-свежите/ най-добрите постове във вашия проект.
 • И трето,  във страница 404 трябва да има меню със линкове водещи към основните раздели, а също, е желателно, и към HTML картата на сайта.

Какво имам предвид под „творческа и информативна?“ Това означава да оформите съдържанието максимално интересно, за да може посетителя, като види страницата, поне да се усмихне. Например може да се постави забавна картинка и текст, показващи, че нищо не е намерено или нещо друго.

Разбира се, това не е задължително условие, защото със грешка 404 посетителите ви се сблъскват много рядко и всичките ваши старания ще бъдат видяни от много малко хора. Хубавото е, че създаването на страница 404 ще ви отнеме няколко минути, затова няма да има нужда да се напрягате особено.

Как да създадете страница 404 в WordPress?

И така, време е да преминем към практиката. В WordPress по подразбиране вече има определен шаблон за 404 страница, но той е много скучен и най-вероятно ще има нужда от промяна. За да създадете ваша 404 страница, създайте във папката на активната тема файл 404.php. Възможно е, темата ви да има такъв файл, тогава просто го отворете. Там ще видите код, отговарящ за показване на всичко, което ще видите на монитора при възникване на грешка.

Може да направите някакви промени. Например да преведете надписа който се показва на български език или да го промените, да поставите картинка и т.н. Ако във вашата тема няма файл 404.php, може да го вземете от друга тема, като премахнете ненужното или добавите нещо свое.

Ето пример за много прост код за шаблон на моята страница 404:

<?php get_header(); ?>
<div id="page">
 <div class="content">
  <article class="article single">
   <div id="content_box" >
    <div id="content" class="hfeed single_post">
     <header>
      <div class="title">
       <h1><?php _e('Грешка 404 - Страницата не е намерена!'); ?></h1>
      </div>
     </header>
     <div class="post-content">
     <img src="http://ptcpari.com/wp-content/themes/ribbon-child/images/404.png" alt="error 404" style=height="490" width="480"/> 
      <p><?php _e('Съжалявам, но страницата която търсите не съществува, защото е била изтрита или преместена.'); ?></p>
     </div><!--.post-content--><!--#error404 .post-->
    </div><!--#content-->
   </div><!--#content_box-->
  </article>
<?php get_sidebar(); ?>
<?php get_footer(); ?>

Както се вижда, шаблона е достатъчно прост, показва се шапката, страничната колона, менюто и футъра на сайта, а в основната част само картинка и абзац с текст. Това всъщност е кода за моята 404 страница. Страницата изглежда ето така:

404-error-page

Снимал съм само основната част от страницата. Иначе вие може да добавите някакъв призив или да приканите човека да използва търсачката. Идеално би било по-надолу да поставите линк към страницата със всичките ви статии и страници, а също и към най-важните и полезни според вас, раздели и страници.

Обикновено са напълно достатъчни една картинка и някакъв текст. Така или иначе на тази страница ще попаднат много малко хора, ако нямате никакви грешки в сайта.

Както виждате, в WordPress е много лесно да направите такава страница. Направете я веднъж и може да забравите за нея за много години напред. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *