Как лесно да направите абзац в WordPress

Здравей, читателю! Повечето от текста е подравнен от ляво, но във някои случаи може да поискате да направите абзац за да подобрите възприемането на текста. Във тази статия ще ви разкажа как лесно да направите абзаци във вашите статии.

Първи метод: като използвате бутоните за абзац във визуалния редактор на WordPress

По подразбиране, повечето теми ще показват абзаците подравнени от ляво. Ако искате да направите абзац трябва ръчно да кликнете бутона за абзац във визуалния редактор. Това ще добави разстояние от ляво на абзаца.

Ако искате да направите повече от един абзац, тогава трябва да селектирате тези абзаци и да кликнете бутона. Може да натискате бутона за абзаци няколко пъти за да увеличите отстъпа. Може разбира се и да намалявате отстъпа.

абзац в wordpress

Втори метод: ръчно, използвайки текстовия редактор

Лесно е да правите абзаци в WordPress използвайки бутоните във визуалния редактор. Но, това не ви позволява да контролирате точно разстоянието което искате да настроите. По напредналите могат да използват текстовия редактор и ръчно да нагласят отстъпа. Всичко което трябва да направите е да използвате ето този HTML код:

<p style="padding-left:25px;">Поставете тук вашият текст...</p>

Трябва само да промените цифрите във кода, съответно ако искате да увеличите или да намалите отстъпа на текста. Във този пример отстъпа е 25 пиксела (25px).

абзац на първия ред

Трети метод: направете отстъп само на първия ред на абзаца

Когато правите абзаци във WordPress отстъпа е за целия абзац. Ако искате да добавите отстъп само на първия ред от абзаца, тогава трябва да добавите допълнителен код във вашата тема.

Първо влезте във «Външен вид» -> «Настройки» и след това «Допълнителен CSS» и там във полето добавете този css код:

p.custom-indent { 
text-indent:60px;
}

Накрая натиснете бутон «Запис и публикуване».

css

Този css код просто казва на браузъра, че абзаца е със допълнителен клас, който добавя 60 пиксела отстъп. Вече може да редактирате пост във текстовия редактор. Поставете вашия абзац във този код:

<p class="custom-indent">Поставете тук вашият текст...</p>

След като направите и запазите промените, може да погледнете вашия пост, и ще видите, че само първия ред от абзаца е със отстъп пред него.

отстъп само на първия ред на абзаца

Ако искате да добавите този стил във всички абзаци във вашия сайт, тогава просто сменете CSS кода със този:

article p { 
text-indent:60px;
}

Това CSS правило автоматично добавя отстъп на първия ред във всички абзаци във постовете и страниците на WordPress.

Със това завършвам днешната статия, която ще бъде последна за отиващата си 2017 година. Желая ви здраве, успехи и щастие през идващата 2018г.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *