Как да напишете h1 за заглавие на статия

Здравейте, приятели! Заглавието е една от най-важните съставки на една статия, страница и на целия сайт. Днес ще поговорим как да напишете h1 в сайта и какво е това въобще.

Какво означава h1-h6?

Ще започнем с теорията, защото без нея е невъзможно да продължим по-нататък. И така, h1-h6 са html тагове, съдържащи текст, който трябва да стане заглавие. H1 означава главното заглавие на страницата и трябва да е един единствен. H2 е под заглавие на статията или отделна част, h3 също е заглавие на отделна част на статията и т.н.

При сайтовете, като правило, най-често се използват h1-h2-h3, последните три тага (h4-h5-h6) се използват крайно рядко, тъй като няма необходимост да се разделя текста на толкова малки части, освен ако не става дума за огромна по обем публикация. По подразбиране заглавията вече имат някакъв стил на оформяне на външния им вид. Например, буквите в заглавието са със по-дебел шрифт, а размера им обикновено е 1,5 – 3 пъти по-голям от обикновения текст на страницата.

Основни правила при работа със заглавия

Колко h1 може да има в сайта? Колкото си искате, нали Интернет ресурса се състои от много страници. Тук важното е да спазвате друго правило – във всяка отделна страница на вашия сайт трябва да има САМО ЕДИН h1. Защото това е главното заглавие, а то винаги трябва да е едно.

Но какво ще стане, ако игнорирате това правило? Както показва реалната практика, нищо катастрофично, вероятно, няма да се случи. При вече стари и добре класиращи се в Google сайтове това едва ли ще бъде фатално. Но за млад сайт е много важно да спазвате това правило, за да може ресурса максимално бързо да получи одобрение от търсачките и да започне да носи трафик.

Очевидно е, че h1 трябва да е разположен в самото начало на статията. Само не бъркайте h1 със мета таг title. Title се вижда във снипета който се показва във браузъра при търсенето, а h1 – непосредствено в страницата. Броят на останалите заглавия (h2-h3-h4-h5-h6) може да бъдат колкото искате.

Как да проверите наличието на h1 във страницата?

Сега преминаваме към най-главното. Как да определите, всичко ли е нормално във вашия сайт със h1 заглавието? Има няколко варианта, как да направите това.

  • Първо, като отворите изходния код и да потърсите с търсачката. Изходния код се отваря с помощта на клавишна комбинация Ctrl + U или десен бутон -> Изходен код на страницата. След това натискате Ctrl + F, за да отворите търсачката. Въведете името на нужния таг, а именно – h1. h1Правилно ще бъде, ако търсачката намери само едно h1 заглавие, което съдържа два резултата – отварящ и затварящ h1 таг (<h1 и </h1>). Ако имате повече h1 заглавия, трябва да редактирате шаблона на сайта. Ако пък липсва h1 заглавие, пак трябва да предприемете мерки, за да се появи h1 заглавие във шаблона.
  • Второ, може да използвате някакъв Интернет ресурс, който анализира сайтове. Просто наберете в Google, “анализ на сайт” и ще намерите много сайтове и информация, как да направите seo анализ на вашия сайт. Може да използвате различни програми които работят с html и php код, например Adobe Dreamweaver.

Ако е намерен проблем, как да го решите?

Решава се много лесно, трябва само да редактирате кода на вашия шаблон. Най-важното е да знаете със каква CMS работи вашия сайт. Структурата на шаблоните при всички CMS е различна, но все пак има много общо.

Например в WordPress ще трябва да редактирате файловете page.php (шаблона на страницата) и single.php (шаблона на записите). Няма да е излишно да погледнете във файловете index.php (главната страница) и archive.php (архиви по дата и автор), а понякога темите съдържат и category.php (записи на отделните категории).

Да предположим, че сте намерили и сте отворили нужния файл, какво да правите по-нататък? Използвайте отново търсенето (Ctrl + F) и отново въведете името на търсения таг, в нашия случай h1. Ако кода във файла е малко, то може сами визуално да го прегледате и да намерите нужния таг. Тук вашите действия зависят от това, какво именно е нужно да се коригира.

Например, в един шаблон заглавието се показва със таг h2. Възможно е разработчика да не разбира от seo оптимизация или просто да е сгрешил от невнимание. Но това лесно се оправя. Редактираме single.php и заменяме h2 на h1. Възможно е да се наложи да редактирате и страничната колона (sidebar.php). Всъщност излишните h1 могат да бъдат на много места: в заглавията на джаджите, в менюто и даже във долната част на сайта (footer.php). Всичко това трябва да се намери и да се премахне.

А какво да правите, ако в самата статия има няколко h1? Това се решава още по-лесно – редактирате самата статия. Премахнете всички излишни h1, оставяйки само един h1 за заглавието на статията.

Както виждате, може лесно и самостоятелно да се справите със този проблем. Даже въобще не е нужно да имате знания как се прави сайт, а просто елементарно умение да намирате и отваряте файловете, като използвате търсенето и променяте съвсем малко нужния код. Е, вече знаете, как да проверите h1 на страницата и правилно да настроите темата. Разбира се, това е само една от многото настройки, които ще ви помогнат да развиете и монетизирате вашия сайт. Успех. 🙂

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *