Как да набирате имейл абонати за вашия блог

имейл абонати

Здравей, драги читателю! Този път ще поговорим за най-важния елемент за вашия бизнес в Интернет. Това са вашите имейл абонати. Вашите имейл абонати, това са хора, които се интересуват от вас, като личност, или от информацията която им давате. Това е вашата целева аудитория. И най-добрия начин за набиране на собствена база от абонати, това е да имате собствен сайт или блог. Вашия собствен ресурс в Интернет може да е отличен генератор на трафик. По-просто казано, трафика са посетители, които влизат във вашия сайт. И да превърнете тези посетители в абонати може по различни начини.

За пример ще ви дам моя блог, във който се намирате сега. В момента моя блог се посещава от 15-20 на ден, което не е много. Това са примерно 450-600 посещения на месец. Но моя блог го развивам със дългосрочна перспектива. Целта ми е да увелича трафика до 1000 посетителя за денонощие. Разчитам на това, че моя блог ще го водя до пенсия, ако разбира се доживея до тогава, а и след като се пенсионирам.
И е естествено, при появата на нови оптимизирани статии във блога ще помагат за увеличаване на трафика. В дългосрочна перспектива расте и себестойността на блога. Едновременно при увеличаване на трафика, ще расте и броя на имейл абонатите. Ако за месец се абонират дори 50 човека, то за 1 година моят блог в пасивен режим ще събере 600 абоната, при същия трафик който е сега. Това ще е моята целева аудитория, което е много важно.

Веднага след като създадете блог или сайт, трябва да се погрижите вашия блог да започне да събира имейл абонати. По-подробно за това съм написал в статия „База с имейл адреси на абонати – вашия златен актив за бизнес в Интернет. Защо?“. За набиране на абонати, може да използвате услугите на сайта Smartresponder или някой друг сайт. Вашите абонати са не само ваши бъдещи потенциални купувачи, но и бъдещи посетители на блога. Веднага след като напишете нова статия за вашия блог, вие изпращате писмо със тази новина на своите имейл абонати.
Напомняте им не само за себе си, но и за вашия блог. Благодарение на това, вие строите топли и доверителни отношения със вашата аудитория. И в бъдеще, на тази аудитория, която вече ви познава, ще може да предложите вашите качествени информационни продукти. В този случай има много по-голяма вероятност, че ще купят именно от вас, а не от човек, който виждат за пръв път и нищо не знаят за него.

Трафик от търсачките към вашия блог, това разбира се е страхотно! И трябва постоянно да работите за увеличаване на количеството на трафика. Не е тайна за никого, че за това е нужно да пишете интересни и полезни статии, оптимизирани към определени ключови думи. Но този трафик идва и си отива. Как мислите, голяма ли е вероятността, че посетителя ще запомни вашия блог и ще го добави в любими, за да влезе и по-късно? Вероятността за това не е голяма.
Правейки този посетител ваш имейл абонат, вие може по-късно да му напомните за себе си и вашия блог със помощта на писмо. При това ще е достатъчно само едно писмо, за да споделите новината със всичките ви имейл абонати. Не трябва да се мъчите да пращате писмо поотделно на всеки абонат, това прекрасно ще го свърши сайта който използвате за email маркетинг.

Може да използвате изплуващи (pop-up) прозорци за набиране на имейл абонати. Много хора казват, че те са досадни и предизвикват раздразнение у посетителите. Ще се съглася с това само в този случай, ако pop-up прозореца се появява на всяка страница отново и отново, след като посетителя го затвори. Ако след като посетителя на вашия сайт затвори pop-up прозореца и той вече не се появява, това няма да предизвика никакво раздразнение. Ако все пак считате, изплуващия pop-up прозорец е прекалено дразнещ, може да поставите формата за абонамент във страничната колона на блога.
Но така вашия сайт или блог трябва да генерира голям трафик, за да се абонират хората. Колко голям трафик, ще попитате вие? От личен опит ще ви кажа, че при 100 посещения на ден, се абонират не повече от 4-5 човека, което е много малко. Затова при такива плачевни резултати, мисля че е добра идея да се използва изплуващ pop-up прозорец за набиране на абонати. За сега това е всичко. Ще се постарая да пиша за вас само полезни и интересни статии, пряко свързани със бизнеса в Интернет.

А вие събирате ли списък със имейл абонати? Какви методи използвате? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *