Как да изтриете вашия WordPress кеш

Здравей, читателю! Ако имате (а това е задължително) инсталирано разширение за кеширане в WordPress, това може да направи трудно за вас, да видите веднага промените които правите във вашия сайт. Във тази статия ще ви покажа как правилно да изтриете вашия WordPress кеш.

Какво означава термина кеш и кога има нужда да го триете?

Разширенията за кеширане складират статична версия на вашия сайт. Това дава възможност на WordPress да пропуска изпълнението на по тежките php скриптове като така се подобрява драстично работата на сайта и по специално бързината със която се зареждат страниците в браузъра.

Има много разширения за кеширане на съдържанието, но най популярните са W3 Total Cache и WP Super Cache. Те предлагат лесно управление  на файловете които се кешират, кога да се подменят със нови и изчистването на кеша по желание в определено време.

И последно, вашият браузър също може да складира на вашия компютър кеширана версия на вашите страници.

Предназначението на кеширането е да се увеличи скоростта за зареждане на сайта и така да се подобри комфорта на посетителите. Но понякога това води до това, че вие не може да видите току що направените промени във сайта. Във този случай има нужда да изчистите вашия кеш за да видите новата версия на страницата.

И така, да видим как може да изчистите вашия кеш в WordPress.

Стъпка 1: Изчистване на вашия кеш във браузъра

Първо трябва да изчистите кеша който се складира във вашия уеб браузър. Повечето браузъри могат да складират съдържание като картинки, Java Script код, stylesheet код от сайта и така да се намали силно времето за зареждане на страниците.

Но понякога браузърите може да не «осъзнават», че във страницата има направени промени. И вместо да ви покаже най свежото копие, браузъра може да зареди кешираната версия която е запазена на вашия компютър.

Ето как може да изчистите кеша във Google Chrome. Първо кликнете  иконката със трите точки най горе вдясно. След това «Още инструменти» -> «Изчистване на данните за сърфирането…». Ще се отвори прозорец  във който трябва да отбележите със  чавка опцията «Кеширани изображения и файлове» и след това натиснете бутон «ИЗЧИСТВ. НА ДАННИТЕ».

изтриване на кеш от google chrome

Успешно изчистихте вашия кеш във браузъра и може да посетите сайта за да видите промените. Ако все още не виждате промените които сте направили, тогава четете по нататък.

Стъпка 2: Изчистване на кеша от вашето разширение за кеширане

Ако използвате разширение за кеширане на вашия сайт, тогава трябва да изчистите кеша във него. Повечето разширения за кеширане ви позволяват лесно да го направите от страницата за настройки на разширението.

Изтриване на кеша във разширението WP Super Cache

WP Super Cache е най популярното разширение за кеширане на WordPress. Позволява изчистването на всичкия кеш само с един клик.

Влезте във «Настройки» -> «WP Super Cache»и кликнете бутон «Delete Cache».

WP Super Cache

И това е всичко, WP Super Cache ще изтрие всичкото кеширано съдържание на вашия сайт.

Изтриване на кеша във разширението W3 Total Cache

W3 Total Cache е друго много популярно разширение за кеширане на WordPress. И във него също е супер лесно да изчистите вашия кеш само със един клик.

Влезте във «Performance» -> «Dashboard» и кликнете бутон «empty all caches».

W3 Total Cache

W3 Total Cache ще изтрие цялото кеширано съдържание.

За днес това е всичко от мен. Надявам се статията да ви помогне да изчистите вашия кеш в WordPress. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *