Как да изберете печеливша пазарна ниша в информационния бизнес

пазарна ниша

Здравей, драги читателю! В тази статия ще обсъдим избора на пазарна ниша с помощта на която вие ще можете успешно да монетизирате вашия Интернет сайт или блог. 80-90% от информационния бизнес зависи именно от избраната от вас ниша (област), затова трябва да се отнесете към този избор много отговорно.

Избора на тематика на случаен принцип, може не само да изгуби вашето време, но и да докара всички ваши усилия и вложения до „нищо“. Тук искам да разгледаме с вас тези ниши, които в дадения момент са най-популярни в Интернет. И вие сами ще може да изберете най-подходящата за вас пазарна ниша, а може би вие вече разбирате добре от тези ниши, то тогава вашите успехи ще се удвоят.

Веднага искам да ви предупредя, че всяка пазарна ниша има широко понятие и използване, затова не си струва да избирате цялата, а само няколко под теми на дадената ниша. Това ще ви осигури 100% целева аудитория, и вашите абонати няма да се отписват от вашия имейл списък. Например – ниша „Създаване на сайтове“. Нейна под ниши ще бъдат „създаване на сайтове с WordPress“ или „създаване на сайтове с Joomla“.

 1. Печалба от Интернет. Тази пазарна ниша е най-търсената в Интернет. Тъй като рано или късно всеки човек започва да се интересува от нея и търси алтернативни начини за изкарване на доходи. Важно е да знаете, че конкуренцията в тази ниша е голяма и от избора на под ниша, пряко зависи вашия успех. Също трябва да се отбележи, че всяка ниша е за определена аудитория, например: студент със своите стотинки в джоба няма да тръгне да играе на фондовата борса; а възрастен мъж няма да се заинтересува от четене на спам за стотинки.

Но ако изберете общия начин за печалба, който може да заинтересува всички възрастови групи и хора от всички социални прослойки, то единствено трябва да създадете стратегия по привличане на колкото се може повече имейл абонати. Как и защо да набирате имейл абонати съм написал в статия „База с имейл адреси на абонати – вашия златен актив за бизнес в Интернет. Защо“ и „Как да съберете 10 000 email абонати. Тайни за масово привличане на email абонати“. Прочетете ги, там ще намерите много полезни неща.

 

Тъй като тази пазарна ниша е достатъчно обширна и има голям брой под ниши, аз ще отделя само най-известните от тях:

 • Фондови борси.
 • MЛМ (Multi Level Marketing).
 • Партньорски програми.
 • Фрийланс.
 • Писане на статии по поръчка (Копирайтинг).
 • Контекстна реклама.
 • Пиар.
 1. Професии за дистанционна работа. Веднага искам да ви кажа, че тук иде реч не за „фрийланс“, него вече го поставихме като под пункт във първата ниша. Това е по-търсена пазарна ниша, отколкото фрийланс дейността и изисква от хората постоянна заетост или работа по определен график. Тук под ниши могат да бъдат както описанието на професията – с какво се занимава работника, какви трудови навици се изискват, но и също така да съдържат цели курсове за обучение. За да ви стане по ясно, ще ви дам няколко примера на такива професии.
 • Мениджър на Интернет магазин.
 • Администратор на групи в социалните мрежи.
 • Рекламен мениджър.
 • Специалист по поддръжката и т.н.

Тази пазарна ниша на пръв поглед е достатъчно сложна, но ако вникнете в нея в последствие ще може да печелите много добре.

 1. Блогинг и създаване на сайтове. Вие може да се занимавате не само с обучение как се създава блог и сайт, но и да рекламирате вашите партньорски програми. Да го наречем две в едно: вие пишете някакъв информационен материал, и в него рекламирате вашите реферални линкове.

Също така мога да ви кажа със пълна увереност, че в тази пазарна ниша ще може да обхванете всички съществуващи под ниши, като при това вашия трафик и имейл абонати ще бъдат целеви. Ако се насочите към тема уеб дизайн, тогава е необходимо да умеете правилно да конвертирате входящия трафик във вашия уеб ресурс, тъй като тази под ниша на блогинга и създаването на сайтове има индивидуален характер.

 1. Хоби, интереси, почивка. Тази пазарна ниша е необятна, и на нея може да се посвети цял курс, затова ще я разгледаме повърхностно. Всеки човек си има своето увлечение, например: да шие, да плете, да танцува, да рисува и т.н. И вие със сигурност имате някакво хоби за което търсите информация в мрежата. Също така вашата база от имейл абонати ще бъде 100% с целева аудитория. Също така няма да е сложно да накарате вашите читатели да се абонират за новини. Към тази ниша може да създадете цял Интернет магазин.
 2. Обучение и развитие. Има множество сфери, от обучение по чужди езици до логопедия. Без съмнение това е сложна ниша, но достатъчно печеливша. Ако сравняваме пълен курс на обучение по бални танци и курс по създаване на сайт за 5 минути, то цената ще се различава двойно или даже петорно.

Много информационни бизнесмени избрали тази сфера, провеждат даже цели онлайн уебинари, в които лекари или педагози дават допълнителни уроци или тренинги. Ако намерите добър източник, може да се занимавате с препродаване на готов материал (ако разбира се това не е забранено от автора).

 1. Красота и здраве. Интернет е задръстен от различни съвети за отслабване, подмладяване, йога, различни упражнения за здраве, домашна козметика и т.н. Ако имате правилната информация може да създавате в големи количества специални видео курсове и да ги предлагате на добра цена. Главното правило е да се представите като добър специалист и да не се стискате за рекламата на вашите проекти.

Това са най-търсените ниши в Интернет, които ще ви помогнат да създадете ваш Интернет бизнес. И не забравяйте за грамотно оформената площадка (имам в предвид сайт или блог, или продаваща страница), тъй като именно от нея зависи вашия успех!

А вие в каква пазарна ниша се развивате? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала тази статия – споделете я в социалните мрежи Twitter, Facebook и Google+. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *