Как да инсталирате WordPress плъгини

wordpress плъгини

Здравейте, приятели и читатели на моя блог! Какво означава плъгин (разширение), за какво са нужни и как правилно да инсталирате WordPress плъгини? Отговор на тези и други въпроси ще намерите в тази статия. Този материал е предназначен главно за начинаещите ползватели на страхотната CMS WordPress.

Какво е плъгин в WordPress?

Плъгин (разширение) – това е програмен модул или разширение, написан със езика за програмиране PHP. Инсталирайки разширение – ние добавяме нова функционалност в WordPress. WordPress сама по себе си е великолепна CMS със огромна функционалност, но както се казва, на човек винаги нещо му липсва и затова плъгините са предназначени да удовлетворят тази нужда.

Например, ако искаме да поставим малка картинка в страницата, и кликвайки върху нея, посетителя да види увеличено копие на картинката, по подразбиране в WordPress има такава функционалност, но тя не е особено добра. Бихме искали картинката да се отваря във модален прозорец със привлекателен ефект и това се постига именно със инсталиране на допълнение, с инсталирането на който ще ви дам примери как се инсталира плъгин.

Първи начин – инсталиране на WordPress плъгини без FTP

Най-лесния и най-често използвания начин за инсталиране на плъгин е като използваме инструментите във самия WordPress. За да го използвате е нужно да знаете точното или поне приблизително име на нужния ви плъгин. За пример ще използваме допълнение за показване на картинките в модален прозорец. Този ефект често се нарича Lightbox – като се използва името на един от първите jQuery скриптове за показване на картинките в модален прозорец. Съответно ще търсим плъгина именно със тази дума.

 1. Влизате във вашия админ панел.
 2. След това влизате във раздел „Разширения“.
 3. „Добавяне на още“.
 4. В поле „Търсене на разширения“ (търсачката търси във официалния раздел за WordPress плъгини. Там плъгините се проверяват за зловреден код и съвместимост със вашата версия на WordPress, така, че може да инсталирате смело, без да се притеснявате за вируси!) пишете името на търсения плъгин – lightbox и натискате Enter.интересни плъгини за wordpress
 5. В резултатите от търсенето ще видите всички плъгини съдържащи думата с която търсите. Обикновено, един от първите резултати ще ни свърши работа. В нашия случай това е първия резултат с име Lightbox.
 6. В полето на плъгина може да видите рейтинга на плъгина, количеството на Активни инсталации, съвместимостта със вашата версия на WordPress. Може да кликнете линк „Още информация“ за да видите допълнителната информация за плъгина като, кой е автора, снимки на инсталирания плъгин, настройки и т.н.
  Препоръчвам ви да инсталирате само плъгини за които пише, че са съвместими със вашата версия на WordPress. Това ви гарантира, че плъгина няма да създаде проблеми във вашия сайт.
 7. И така, кликнете бутон „Инсталиране“, за да започнете инсталацията на плъгина във вашия WordPress сайт.полезни плъгини за wordpress
 8. Ако всичко е наред, ще ви изпише надпис „Разширението … беше успешно инсталирано.“ за успешна инсталация и където ще видите линк „Включване на разширението“ който трябва да кликнете за да активирате плъгина.wordpress плъгин
 9. Във менюто от ляво ще се появи нов линк към настройките на плъгина, и в зависимост от плъгина който инсталирате, може да се появи даже отделен под раздел с настройки на новата функция.инсталация на плъгин

След инсталацията на плъгина, картинките ще се отварят на същата страница със много по привлекателен за окото ефект. Със това инсталацията на плъгин без FTP е завършена и както виждате всичко е много лесно.

Втори начин – инсталиране на плъгин в WordPress без FTP

Този начин се използва, ако имате свален архив на даден плъгин който искате да инсталирате. Например, това може да е плъгин който сте купили или просто сте свалили от някъде.
ВНИМАНИЕ: Препоръчително е да сваляте плъгини САМО от проверени хранилища, а най-добре само от официалния раздел за WordPress плъгини. Там плъгините се проверяват за зловреден код и вируси и може да сте сигурни, че няма да имате проблеми. В Интернет има много сайтове които предлагат за свободно сваляне „кракнати“ платени плъгини и теми, но инсталирането на такива теми и плъгини излага на сериозен риск от хакерски атаки вашия сайт.

 1. И така, влизате във официалната страница със плъгини за WordPress и попълвате във търсачката „Търсене на плъгини“ името на вашия плъгин, в нашия пример думата lightbox и натискате Enter.
 2. В отворилата се страница кликнете върху името на плъгина, в случая Lightbox и в следващата страница ще намерите инструкция за инсталация, информация за плъгина и друга полезна информация.
 3. Натискате бутон „Версия за сваляне …“ и плъгина се сваля като zip архив на вашия хард диск.
 4. След това в админ панела кликате „Разширения“ -> „Добавяне на още“ -> кликвате бутон „Качване на разширение“.
 5. В отворилата се страница натискате бутон „Разглеждане“, маркирате сваления плъгин и натискате „Open“ и натискате бутон „Инсталиране“.инсталиране на плъгин в wordpress
 6. След това процедурата е аналогична на предишната: активирате плъгина и го настройвате, ако е необходимо. Тук също няма нищо сложно.

Трети начин – инсталиране на плъгин в WordPress със FTP

И накрая, последния начин за инсталиране на плъгин е със използване на ftp програма за достъп или във панела за управление на вашия хостинг. Този начин е подходящ в този случай, ако по някаква причина не става инсталацията със предишните два подхода. Може да използвате безплатната ftp програма FileZilla. В статия „Как да сваляте, качвате и редактирате файлове с ftp програмата FileZilla“ може да прочетете как се работи със програмата.

Ако имате достъп чрез панела за управление във вашия хостинг, тогава е необходимо да влезете в папка /wp-content/plugins/ и там да качите архива и след това да го разархивирате. Ако използвате програма за ftp достъп, например споменатата FileZilla, влизате във същата папка – plugins и качвате вече разархивираната папка със плъгина. В нашия пример това ще е папка lightbox.

 1. След като папката със плъгина е качена на сървъра, трябва да влезете във админ панела, в меню „Разширения“ -> „Инсталирани“.
 2. Там ще намерите новия плъгин, който трябва да активирате, като кликнете линк „Включване на разширението“ и това е всичко.wordpress плъгин инсталация

Този начин за инсталация на WordPress плъгини е малко по-сложен от предишните два, но се надявам, че няма да имате никакви проблеми.

За днес това e всичко което исках да споделя с вас, приятели. Вече знаете как се инсталират WordPress плъгини и без проблеми ще може да инсталирате Разширения като използвате и трите начина. Ако имате въпроси – не се стеснявайте, задавайте ги в коментарите, ще се опитам да ви отговоря изчерпателно.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *