Как да добавите мета ключови думи и мета описания в WordPress

Здравей, читателю! Мета ключовите думи и мета описанията позволяват да подобрите SEO представянето на вашия уеб сайт. В тази статия, ще ви разкажа как правилно да добавяте мета ключови думи и мета описания в WordPress.

Защо да добавяте мета ключови думи и мета описания в WordPress?

Ключовите думи и описанията показват на търсачките повече информация за съдържанието на вашите постове и страници. Ключовите думи са важни думи или словосъчетания от думи със които хората търсят информация в Интернет. Мета описанието е кратко описание за информацията която съдържа вашата страница или пост.

Мета ключовите думи и мета описания са всъщност HTML тагове, които се настаняват във най горната част на страницата, така наречения header. Със SEO разширенията за WordPress е супер лесно да ги добавяте от вашия административен акаунт за всеки пост и страница във сайта.

Колко важни са мета ключовите думи и описанията за SEO?

Търсачките всъщност не споделят тази информация, но е очевидно, че те са важни и помагат за по доброто класиране на сайта.

Някой SEO експерти вярват, че ключовите думи въобще не са важни, дори представители на самият Google казват, че за тях ключовите думи не са от значение. Други пък експерти не са съгласни и съветват да продължавате да добавяте ключови думи.

От друга страна, мета описанията са изключително важни, защото може да ги използвате за да «грабнете» вниманието на хората. Едно интересно описание ще накара хората да отворят именно вашият сайт, а не някой друг.

Включване на опцията за ключови думи в разширението Yoast SEO

Yoast SEO поддържа добавяне на мета ключови думи и мета описания. Убедете се, че възможността за поставяне на ключови думи и описания не е изключена. Затова влезте във –  «SEO» -> «Облик на търсенето» -> «Типове съдържание» -> «Публикации (post)» -> в опция «Yoast SEO meta панел» отбележете «показване».

мета ключови думи и мета описания

След това във същата страница по надолу «Страници (page)» -> в опция «Yoast SEO meta панел» отбележете «показване». Не забравяйте накрая да натиснете бутон «Запис на промените» за да запазите промените.

seo заглавие

Ключови думи и описания за постовете и страниците в WordPress

Първо трябва да редактирате поста или страницата където искате да добавите ключови думи и мета описание. Скролирайте надолу до поле «Yoast SEO». Разширението автоматично създава описание, но винаги е добре да напишете ваше собствено описание.

Кликнете бутон «Редактиране на извадката», за да може да попълните ваше описание. Задължително включете във описанието ключовата дума/думи която ще използвате за поста или страницата.

редактиране на извадкатамета описание

Във поле «Целева ключова дума» добавете вашата ключова дума/думи. Може да добавяте до десет ключови думи и/или съчетания от думи, като ги разделяте със запетая. Ключовите думи които ще използвате трябва да са свързани със съдържанието на статията и задължително трябва да сте ги използвали в текста на поста.

ключова дума

Вече може да запазите и да публикувате вашия пост или страница!

Добавяне на seo заглавие и мета описание за първата страница на сайта

Можете също да добавяте описание и ключови думи за главната страница на вашия сайт. Ето как може да го направите с помощта на Yoast SEO.

Влезте във «SEO» -> «Облик на търсенето» -> «Общи настройки» и във «SEO заглавие» и «Meta описание» добавете заглавие и мета описание за главната страница на сайта. Не забравяйте да натиснете бутон «Запис на промените», за да запазите редакцията.

мета описание за главната страница на сайта

Добавяне на seo заглавие и мета описание за категориите

Може да добавяте seo заглавие и мета описание за категориите и етикетите.

Влезте във «SEO» -> «Облик на търсенето» -> «Категории » и във «Категории (category)» добавете заглавие и мета описаниe. Във «Етикети (post_tag)» добавете заглавие и мета описаниe. Не забравяйте да натиснете бутон «Запис на промените», за да запазите промените.

метаописание и seo заглавие за категории

По същия начин добавете заглавие и мета описани за Архиви.

И това е всичко, надявам се статията да ви е помогнала да научите как лесно да добавяте ключови думи и мета описания във вашите WordPress постове и страници. Препоръчвам ви да добавяте мета описание и ключови думи за всеки пост и страница която създавате. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *