Как да поправим грешка Internal Server Error в WordPress

Здравей, читателю! Ако активно сърфирате в Интернет, най вероятно сте виждали грешка HTTP 500 Internal Server Error поне няколко пъти. Internal Server Error е една от най често срещаните грешки в WordPress, която може да докара на начинаещия паническа атака. Затова спокойно, защото всичко може да бъде поправено със малко търпение.

В тази статия ще ви покажа как да оправите тази грешка като ви дам списък със възможни решения на едно място.

Защо се получава Internal Server Error в WP?

Тази грешка не е специфичен проблем само за WordPress и може да се случи със всичко което работи на вашия сървър. За съжаление самия надпис не дава информация къде е проблема. Често тази грешка се предизвиква от разширение и/или функция в темата. Други възможни причини са: повреден .htaccess файл и PHP memory limit.

internal server error

Да видим как може да поправим тази грешка в WordPress.

Проверка дали не е повреден .htaccess файла

Първото нещо което трябва да направите е да проверите дали не е повреден вашия .htaccess файл. Затова влезте със някаква FTP програма във вашия сървър и преименувайте вашия .htaccess файл на например: htaccess_old. Файла ще го намерите във директорията където се намират папките «wp-admin», «wp-content» и т.н.

След като сте прекръстили вашия.htaccess файл, опитайте да заредите вашия сайт отново и ако вече всичко е наред, значи проблема е бил в този файл. След това не забравяйте да влезете във: «Настройки» -> «Постоянни връзки» -> и да кликнете бутон «Запазване». Това ще създаде нов .htaccess файл със правилните команди във него.

Ако това не е решило проблема, тогава продължавайте да четете.

Увеличаване на PHP memory limit

Понякога тази грешка се случва ако не достига PHP memory limit. Ако получавате internal server error само когато се опитвате да влезете във вашия админ акаунт или когато се опитате да качите картинка във «wp-admin», тогава трябва да увеличите паметта:

  1. Създайте празен текстов файл със име php.ini
  2. Сложете този код във файла:
    memory=64MB
  3. Запазете промените.
  4. Качете файла във вашата /wp-admin/ папка.

Ако това реши проблема, то решението за съжаление е временно, защото така или иначе има нещо което изразходва цялата ви памет. Това може да е неграмотно написано разширение или дори функция във вашата тема. Обърнете се към поддръжката на вашия хостинг и ги помолете да прегледат дневника на сървъра, за да се разбере какво «яде» толкова лакомо вашата памет.

Ако увеличаването на PHP паметта не е решила вашия проблем, опитайте следващите решения.

Изключете всички разширения

Ако никоя от горните решения не работи за вас, то най вероятно тази грешка е предизвикана от някое разширение. Също е възможно и комбинация от разширения които не се разбират един с друг да е проблем. Деактивирайте всички разширения и проверете дали работи сайта. Ако работи, започнете да ги включвате един по един и след всяко включено разширение проверявайте дали сайта работи. Така ще откриете кое разширение/разширения предизвиква проблема. Деинсталирайте го и намерете друг вариант.

Качване на основните файлове

Ако предишната стъпка не ви е помогнала, тогава си струва да качите отново папките: «wp-admin» и «wp-includes». Това НЯМА да изтрие важна информация, но може би ще реши проблема, ако има някой повреден файл.

Обърнете се към поддръжката на вашия хостинг

Ако нищо не помага, тогава е нужно да се обърнете към вашия хостинг доставчик. След като прегледат лог файловете на сървъра, би трябвало да открият къде е проблема.

Това са всички възможни решения на грешка Internal Server Error във WordPress. Ако знаете за някакво друго решение което не е посочено във тази статия, може да напишете в коментарите. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *