Инсталиране на Google Analytics в WordPress блог или сайт

google analytics

Здравей, драги читателю! Сред най-популярните системи за статистика и броячи на посещения без съмнение е Google Analytics. Тази услуга предоставяна от Google е безплатна и има много възможности за проследяване и анализиране на посетителите на сайта.
В тази статия ще разгледаме възможностите на този инструмент за анализ на сайт, а също така как да го инсталирате във вашия сайт или блог, за да работи коректно.


1. За да влезете в Google Analytics трябва да имате акаунт във пощата Gmail на Google. Ако нямате, то трябва да се регистрирате и след това влезте във вашия акаунт като попълните Email и парола и натискате бутона Вход.
2. След това влезте във тази страница и кликнете бутона „създаване на профил“ за да се регистрирате в сайта.
3. Кликнете бутона „Регистрирайте се“.
4. Във следващия прозорец задължително изберете „Уебсайт“ и попълнете данните за вашия сайт.
5. След като попълните всички данни, натискате бутона „Получаване на идент. № за проследяване“.
6. След това натиснете бутона „Приемам“.
7. Вече имате кода за проследяване със Google Analytics. Копирайте го защото ще трябва да го сложите във вашия WordPress сайт.

Как да инсталирате Google Analytics в WordPress

Има три начина за инсталиране на Google Analytics в WordPress. Директно поставяне на кода със copy/paste, functions.php и използване на плъгин.

Плъгин метод (Препоръчителен)

Има много плъгини с помощта на които може да добавите Google Aнализ във вашия сайт. Препоръчвам ви този плъгин – Google Analytics by Yoast.

1. След като инсталирате и активирате плъгина, влезте в Разширения, и във Google Analytics by Yoast кликнете Settings.
2. В таб General кликнете бутона „Authenticate with your Google account“.
3. Кликнете бутона „Разрешаване“.
4. Копирайте кода и го поставете във полето под надпис „Paste your Google code here:“.
5. Кликнете бутона „Save authentication code“ за да запазите промените.

Директно поставяне на кода с copy/paste

Копирайте кода за проследяване от стъпка 7 и го поставете във страница header.php веднага след <body> таг.

Functions.php метод

Добавете следния код във вашата functions.php и не забравяйте да прибавите вашия код от стъпка 7.

<?php
add_action(‘wp_footer’, ‘add_googleanalytics’);
function add_googleanalytics() { ?>
// Копирайте вашия Google Analytics код от стъпка 7 ТУК
<?php } ?>

След като инсталирате Google Analytics във вашия сайт, може да се върнете на страницата от стъпка 7 и да запазите промените.
Имате възможност да проследявате трафика от под домейни, а също и няколко домейна от горно ниво.

След като поставите кода, неговата работоспособност може да бъде проверена много лесно. Кликвате „Отчитане“, след това преминаваме в „В реално време“ и натискаме „Общ преглед“. След като се убедим, че кода е установен правилно, е необходимо да почакате поне 24 часа, за да може Google Анализ да събере някаква статистика за сайта или блога.

Проследяваме посетителите на сайта или блога

Влизаме във страница „Стандартни отчети“ и там може да видите подробни данни за посетителите на вашия сайт или блог, като: кой, от къде е дошъл, колко време е прекарал на сайта, какъв браузър е използвал, от коя търсачка е намерил вашия сайт, със коя ключова дума ви е намерил, неговото местоположение и град и много други моменти. Използвайте менюто от ляво.

Както виждате Google Aнализ има достатъчно възможности. Самия сервиз е много подходящ за проследяване на рекламни кампании във сайта и за получаване на подробна и детайлна информация за посетителите на сайта.

В следващите статии ще разгледаме, как да настроим конверсиите във сайт, електронна търговия, а също как да проследявате и установявате множество източници на трафик към вашия сайт.

Google Aнализ – е отличен инструмент за анализиране на посетителите, който постоянно се развива, и е добре да го използвате, ако искате да знаете повече за посетителите във вашия сайт. Ще ви трябва известно време и разбира се желание, за да свикнете да работите със Google Analytics.

Ако ви е харесала статията – споделете я със приятелите в социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *