Как да помолите Google да направи нова индексация на вашите URL адреси

Здравей, читателю! Ако вашия сайт е нов, на Google ще му трябва известно време за да обходи и покаже новите страници или промените във търсачката. В тази статия ще ви разкажа как учтиво да помолите Google да направи ново обхождане на URL адресите във вашия WordPress сайт.

Кога и защо има нужда да поискате от Google отново да обходи и индексира URL адресите във сайта?

Когато добавяте страници и постове във вашия WordPress сайт, на Google ще му трябва известно време за да обходи тези нови линкове. Същото време се изисква и за да се обходят адреси във които има някакви промени.

Когато ръчно помолите Google да направи ново обхождане на вашите адреси, вашият нов линк ще бъде поставен във опашката за индексиране от Google. Бота на Google ще направи ново обхождане на линковете един по един и ще ги покаже във резултатите от търсенето.

Някой от честите причини да поискате ново обхождане на вашия сайт са:

  • Когато добавите нов пост или страница;
  • Когато правите промени във вече индексиран пост или страница;
  • Ако страница поради някаква причина не се индексира и не излиза във резултатите от търсенето.

За първите две причини може да използвате XML sitemap за да се автоматизира процеса. За последния случай вече трябва да извършите определени телодвижения.

Как да помолим Google да направи ново обхождане на URL адресите

Първо трябва да се регистрирате във Google Search Console и да добавите вашия сайт. Google автоматично ще направи обхождане на вашите URL адреси. Но също така може ръчно да поискате Google да обходи вашите нови линкове поради посочените по горе причини.

Стъпка 1: Използване на «Проверка на URL адрес» за да се направи ново обхождане на URL адресите

Опция Проверка на URL адрес ще намерите във новата версия на Search Console. Затова кликнете линк «Изпробвайте новата версия на Search Console» за да се отвори новия интерфейс на Google Search Console. Този инструмент помага да намерите проблеми свързани със вашите URL адреси и също така предлага решение за индексация на вашите линкове в Google.

recrawl url

След това изберете сайта (ако имате добавени повече от един).

choose site

Изберете «Състояние» и «Проверка на URL адрес». Във полето напишете URL адреса който ви интересува и кликнете Enter.

url inspection

Ако вашия адрес е в Google ще видите информацията за вашия линк.

url in google

Ако линка все още не присъства във индекса, Google ще ви информира за това.

Прегледайте отново URL адреса и ако няма проблеми повторете отново, докато не получите положителен резултат.

Стъпка 2: Изпращане на XML Sitemap

Ако все още не сте сигурни дали са индексирани вашите URL адреси в Google, тогава просто може да изпратите във Google Search Console новата версия на вашата XML Sitemap със новите адреси. Това е най бързия и лесен начин да бъдат индексирани вашите нови страници.

За тази стъпка ви препоръчвам да използвате разширението Yoast SEO. Влезте във вашия WordPress акаунт -> SEO -> Общи настройки -> Функции -> Включете опция «XML карта на сайта» и натиснете бутон «Запис на промените».

yoast seo xml sitemap

След това може да видите най новата версия на вашата XML Sitemap. Кликнете въпросителния знак до надпис «XML карта на сайта» и след това линк «Вижте XML картата на сайта.».

yoast seo see xml sitemap

За да добавите вашата XML Sitemap, трябва във Google Search Console да влезете във «Sitemap» и във поле «Добавяне на нова Sitemap» да попълните адреса на вашата XML Sitemap. Когато сте готови, натиснете бутон «ИЗПРАЩАНЕ».

add sitemap in google search console

Това ще накара ботовете на Google бързо да обходят и индексират вашите нови линкове и да ги покажат във резултатите от търсенето.

Забележка: След като сте качили вашата xml sitemap, няма нужда да го правите отново. Google обхожда вашата xml sitemap редовно и проверява за нови URL адреси.

За днес това е всичко от мен. Надявам се статията да ви помогне безпроблемно да добавяте вашите URL линкове във Google. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *