Индексация на сайт. Защо страници от сайта изпадат от индекса на Google

индексация

Здравейте, драги читатели на моя блог! И така, да допуснем, че вие развивате вашия сайт или блог и в един прекрасен ден забелязвате, че страниците във вашия сайт стават все по малко във Google индексация (след като напишете нов пост във вашия блог или направите нова страница във вашия сайт, роботите [специални скриптове] на Google които обхождат мрежата и търсят ново и уникално съдържание индексират вашата нова страница и тя се появява в търсенето на Google).

За да разберете колко страници са индексирани от търсачката на Google просто трябва във търсачката на Google да напишете този въпрос: site:http://вашия_сайт. И вие ще видите точното количество страници на вашия блог или сайт, които се намират в индекса на Google. И така, вие виждате, че страниците в търсачката са по-малко, докато преди това всичко е било наред… Та какъв може да е проблема? Хайде сега заедно с вас да потърсим причините и да се постараем да отговорим на въпроса, защо страниците на вашия сайт изпадат от индекса на Google.

Загуба на страници от индексация в Google се случва рядко, но е неприятно да изгубите страници които са били индексирани от Google. В същност, когато губите страници от сайта със някакви статии, вие също така губите и ключовите думи със които хората намират вашия сайт в Интернет. Трафика от търсачката към вашия сайт пада рязко надолу. А нали добрия трафик носи приходи за вашия сайт или блог. Именно благодарение на високата посещаемост може да печелите добре от вашия сайт. И така, къде може да е причината?

И ето тук като първа и най-главна причина аз поставям не уникалното съдържание. Плагиатски сайт или блог със качено крадено съдържание (статии, контент) с copy/paste може напълно да бъде изключен от търсачките.

Старайте се във вашия сайт да пишете само уникални статии, които ги пишете вие, или които например превеждате от Английски или друг език. Първата причина мисля, че е ясна. Какво друго причинява изчезване на страници от вашия сайт от индексация в търсачките?

Втората причина, това е дубликати на страници, когато едни и същи страници са достъпни чрез различни URL адреси. От тази болест страдат много CMS системи, в това число и WordPress. Единствения изход в този случай, е да се забрани индексация на дубликати на страници със помощта на плъгина All in One SEO Pack и файла robots.txt. За плъгин All in One SEO Pack съм написал подробно в статия „SEO оптимизация на сайт. Плъгин All in One SEO Pack“. Прочетете я, ще е полезно да се запознаете с изложената в тази статия информация.

Третата главна причина за изпадане на страници от вашия сайт от индексация в търсачките е търговията със линкове от вашия сайт в различни линк ферми. Търсачките отдавна познават кода на такива сайтове и без никакъв проблем ги засичат. На младия блог е категорично забранено да се занимава с такива линк ферми. Лакомията за пари напълно изключва логиката и здравия разум при някой хора. С тази гонитба за жълти стотинки може напълно да загубите вашия млад блог. После и да плачете, вече е късно либе за китка.

Четвъртата причина може да е случайна грешка, допусната при редактиране на важните файлове robots.txt или .htaccess, това става от незнание или при невнимание. Може несъзнателно да забраните индексацията на страници или достъпа на индексиращите роботи на сайта, което ще доведе до изпадане на страници от индекса на търсачките. Понякога виновен е и самия хостинг, когато сайта дълго се зарежда или въобще е недостъпен. В този случай индексиращия робот идва на сайта, но не може да извърши индексация. Затова ви съветвам да избирате надежден, проверен от времето хостинг.

До тук изброих само най-основните причини за изпадане на страници от индекса, но всъщност те могат да бъдат много повече. Това може да е скрит текст в сайта, невидим за посетителите, но който прекрасно се вижда от търсачките, също така клоакинг, редиректи, скрити и многократно повтарящи се тагове H1 и strong, колкото да е странно това.

А вашия сайт или блог има ли добра индексация? Не изпадат ли страници от индекса? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в социалните мрежи Twitter и Facebook. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *