Hyper Cache – правилна настройка на плъгина за кеширане на WordPress блог

кеширане

Здравей те, уважаеми читатели! Имате ли ваш собствен блог? Ако четете този пост, то най-вероятно имате. А знаете ли, че без този плъгин, за който ще ви разкажа, вашия блог при 1000-1500 посещения на денонощие ще създават голямо натоварване на вашия хостинг и страниците много дълго ще се зареждат за вашите посетители.

Как да ускорите работата на блога и как да намалите натоварването на сървъра? Именно за това е тази статия. Представям ви страхотния плъгин за кеширане – Hyper Cache. На много блогъри той е добре познат, а на останалите които не го познават, препоръчвам задължително да го инсталират.

Няма да ви натоварвам със тежки и неразбираеми понятия като, кеширане, генерация на страници, MySQL база данни и т.н. Ще ви обясня всичко на български и разбираемо.

Когато посетител на вашия блог влиза в него, кликайки върху линк, то веднага става генериране на страница от вашия блог, накратко казано (сбор от всички картинки, коментари, текст и т.н.). Мисля, че всичко това ви е ясно.

Това създава определено натоварване на вашия хостинг. А ако във вашия блог влизат 1000 човека? Това е още по-голямо натоварване. Ако само са влезли и са излезли няма проблем, но нали хората ще отворят и други страници на блога, а това е още допълнително натоварване за сървъра.

Какво прави плъгин Hyper Cache?

Hyper Cache кешира („складира“) уеб страниците на WordPress блога изцяло и ги съхранява във HTML версия в своята папка със кеширани страници. Затова при влизане във вашия блог на дори 3000 посетители, натоварването на хостинга ще бъде минимално, защото всички страници на вашия блог вече са генерирани и кеширани и са във папка cacheна вашия сървър. Надявам се, че всичко сте разбрали дотук.

А сега да пристъпим към настройката на самия плъгин за кеширане Hyper Cache.

  1. Свалете плъгина – свали плъгина за кеширане Hyper Cache
  2. Разархивирайте файла и качете папка hyper cache в папката със плъгините: wp-content/plugins/
  3. Включете кеширането в WordPress.

За това ще е нужно да отворите и да редактирате файла за конфигурация wp-config.php, който ще намерите във главната директория на вашия сървър. Ще трябва да добавите във wp-config.php този код:

define ( ' WP_CACHE' , true) ;

Обикновено този код се поставя веднага след ред: define(‘WPLANG’, ‘bg_BG’);
или тук:

/** Absolute path to the WordPress directory. */
if ( !defined('ABSPATH') )
define('ABSPATH', dirname(__FILE__) . '/');
define("WP_CACHE", true);
  1. Влезте във админ панела на вашия WordPress и после във раздел „Разширения“. Намерете плъгина за кеширане Hyper Cache и го активирайте.
  2. Отново влезте във админ панела в „Настройки“ – Hyper Cache.

Ако в прозореца със настройките няма никакви предупреждения, то всичко е наред и кеша в WordPress е готов за работа. Ако има някакви предупреждения, то най-вероятно ще помогне слагането на права за достъп 777 на папка wp-content или папка wp-content/plugins/hyper-cache.

Това е нужно, за да може плъгина Hyper Cache да създаде папка в WordPress за съхраняване на кешираните страници на вашия блог. След като плъгина Hyper Cache създаде тази папка, може да върнете правата за достъп на папка wp-content или папка wp-content/plugins/hyper-cache обратно на 755, а вече папка cache или hyper cache, която се намира във вашия хостинг (wp-content/plugins/hyper-cache/cache или wp-content/hyper cache), ще присвои права за достъп 777, за да може плъгина Hyper Cache да има възможност да записва и изтрива в нея HTML файловете със кеша на страниците на блога.

И това е всичко, друго нищо не трябва да се променя. Плъгина ще работи. Страниците започват да се кешират след известно време.

Може да видите тяхното количество в настройките на Hyper Cache – „Общо кеширани страници (кешираните редиректи също се броят)“ – ще видите число. Ами това е всичко за този страхотен плъгин. Използвайте го приятели!!!

А вие използвате ли плъгини за кеширане? Напишете в Коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я с приятелите във социалните мрежи. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *