Ускоряваме зареждането на страниците – компресираме html кода със gzip

Здравей, читателю! В днешната статия ще ви разкажа за лесен начин, който ще ви позволи да компресирате html страниците със помощта на gzip, което ще увеличи драстично скоростта на зареждане на страниците.

По подразбиране html кода на страницата в WordPress се показва във браузъра във не компресиран вид. Под компресия се разбира, предаване на html кода във вид на архив, който след това се извлича от браузъра. Такъв подход намалява размера на html кода на страницата средно със 70%, което води до нейното бързо зареждане.

Може да включите такова компресиране като просто поставите малък код във файл functions.php, но е нужно във вашия хостинг да е инсталирана библиотека zlib.

Как да включим gzip компресиране?

Първо трябва да се убедите, че библиотеката zlib е включена. Създайте файл «phpinfo.php» и там поставете този код:

<?php phpinfo(); ?>

След това качете този файл във корена на сайта и отворете този линк във браузъра – вашият_сайт/phpinfo.php и се убедете, че zlib библиотеката е включена.

Може да свалите готов файл phpinfo.php от този линк. просто га разархивирайте и го качете във корена на вашия сайт.

Второ, включвате самото компресиране. След като вече знаем, че библиотеката zlib на нашият сървър е включена, можем да включим компресирането. Затова добавете този код във файл functions.php:

/* компресия на трафика */
function enable_zlib(){
    ini_set('zlib.output_compression', 'On');
    ini_set('zlib.output_compression_level', '1');
}
add_action('init', 'enable_zlib');

И това е всичко, вече сме включили компресията на html кода. Може да проверите дали работи gzip компресията на този сайт. Попълнете адреса на вашият сайт и натиснете бутон «CHECK».

gzip компресия

Може да използвате алтернативен вариант за включване на gzip компресията. Използвайте долния код който се поставя във файл .htaccess:

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml application/xml application/xhtml+xml text/javascript text/css application/x-javascript
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

Това е всичко от мен за днес. Ако ви е харесала статията, може да я споделите със вашите приятели и познати във социалните мрежи. Ако имате въпроси, може да ги зададете във коментарите. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *