Грешка 404 в WordPress – как лесно да я отстраним

грешка 404

Здравейте, уважаеми читатели! Грешка 404 в WordPress: какво е това? Какво е предизвиква и защо? От тази статия ще разберете отговора на тези въпроси, а именно: какво е това грешка 404 в WordPress, как да поправите това и как благодарение на error 404, да покажете на посетителя, че е написал грешен URL адрес.

Какво означава грешка 404?

Грешка 404 – това е стандартен код за отговор на сървъра за грешен URL адрес. Този код означава, че на този адрес няма нищо: Not Found (не е намерено). Преди всичко този код е необходим на роботите на търсачките, за да им съобщи, че по дадения URL адрес няма нищо.

А нужна ли е грешка 404?

Тук може да има само един отговор – Да. Но хайде да се опитаме да разберем, за какво именно е нужна. Някой уеб администратори използват подход при който при грешка 404, посетителя се прехвърля на главната страница на сайта. Това решение не е много добро, защото излиза, че на една страница – главната, водят няколко линка. А тази ситуация няма да бъде оценена добре от търсачките.

И именно заради това, за да се избегнат възможни неприятности, съществува грешка 404, която трябва да препраща на страница 404.php като отговор на грешен адрес. В този случай ние казваме на робота, че такава страница няма, и че той е длъжен да премахне този грешен адрес от индекса.

Настройка на страница 404 в WordPress

И така, ние изяснихме, че страница 404 е нужна, но как да се настрои в WordPress тази страница? Всъщност няма да ни се наложи да правим нищо особено, защото в WordPress вече всичко е направено. Всичко което е необходимо да направите – да създадете в папката с активната тема нов шаблон (ако нямате такъв), който трябва да е със име – 404.php

След това този шаблон може да го оформите по ваше собствено виждане и желание. Той може да бъде в стила на самия сайт или кардинално да се различава от общата стилистика на вашия сайт. Може да използвате хумор при направата на вашата 404 страница използвайки някакви смешни картинки или смешен текст. Просто наберете в търсачката на Google – 404 и в раздела със картинки ще намерите много интересни и креативни картинки които може да използвате.

404 не работи в WordPress…

Понякога може да се сблъскате с такава ситуация, че шаблон 404.php го има, но той не сработва, тоест WordPress при възникване на error 404 просто не отваря този шаблон. Това понякога се случва и е свързано с настройката на сървъра.

Как да оправите тази ситуация? Много лесно. Намерете в главната директория на вашия сайт (до папка wp-content) файл .htaccess и добавете в този файл следния ред:

ErrorDocument 404 /index.php?error=404

Този код ще накара сървъра при възникване на грешка 404 да отвори нужния адрес. А WordPress вече ще отвори страница 404. Ако нямате файл .htaccess, тогава го създайте самостоятелно със някой текстов редактор, например Notepad++.

Грешка 404 – какво да правите?

Преди това разгледахме оформлението на страница 404 в WordPress. Но какво да правите, ако на вашия сайт излиза само страница за грешка 404? Тоест работи само главната страница, а при опит да отидете на която и да е друга страница вие получавате винаги error 404 в WordPress? Понякога това може да се случи, но не се отчайвайте, защото може да решите проблема със собствени сили.

Възможно е поради някаква причина да е станала грешка с настройките на постоянните връзки в WordPress. Влезте в меню Настройки -> Постоянни връзки и просто натиснете бутон Запис на промените. В повечето случай това ще помогне да се реши проблема с постоянната грешка 404 в WordPress.

Ако първия съвет не помага, тогава проверете в главната директория на сайта за вече споменатия .htaccess файл. Отворете го и проверете, има ли в него тези редове:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

Ако този код го няма, го добавете и това трябва да реши проблема постоянна error 404 в WordPress.

Приятели, надявам се, че след като прочетохте тази статия вие сте поправили грешка 404 в WordPress и сте настроили страница 404.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *