Google AMP и WordPress – всичко което трябва да знаете

Здравей, читателю! Преди няколко години Google представи технология, която потресе мобилното SEO, и се наричаше Google AMP (Accelerated Mobile Project) – ускорен мобилен проект. С помощта на AMP, Google иска да ускори зареждането на страниците на мобилни устройства, особено за тези, които все още използват 3G скорости. Google използва AMP, както винаги за да предоставя съдържанието максимално бързо.

Защо AMP има значение?

Естествено, когато Google AMP пуска такива обновления, крайната цел е максимално количество сайтове да се възползват от тази технология. Google поощрява използването на AMP със премиум места във резултатите от търсенето за сайтове със такива страници.

На снимката по горе виждате резултати за сайтове със AMP. Ако вашия сайт не е оптимизиран под AMP, той няма да се покаже във този раздел. Даже за думи с които се търси и които не използват оптимизация под AMP, независимо от това използвате ли или не тази технология, това все още е фактор. Фактически, символа със мълнията, която се вижда на картинката по горе, ще се показва до линковете.

google amp

Влияе ли AMP на SEO?

Това влияние и до сега не е съвсем ясно. В средата на 2016 година представите на Google съобщава, че «в дадения момент» AMP не се взима в предвид при подреждането на сайтовете в резултатите от търсенето.

Имайки в предвид постоянната еволюция на търсещите алгоритми на Google и думите «в дадения момент», е сложно да си представим, че Google вече не взима в предвид AMP във алгоритъма за търсене. Ако се вземе в предвид, че значителна част от сайтовете, попаднали на първата страница в резултатите от търсенето, използват AMP, би трябвало да се замислим сериозно.

Дори все още AMP да не влияе на рейтинга, това все пак е сигнал за хората използващи мобилни устройства. Когато видят иконката с мълния до вашия линк, хората разбират, че страницата ще се зареди почти мигновено. Това може да ги накара да влязат във вашия сайт, а не на друг който е по нагоре, но без AMP.

По този начин, независимо от това влияе ли AMP на SEO или не, това така или иначе оказва положителен ефект във резултатите от търсенето.

Как да добавите Google AMP за вашия сайт работещ със WordPress?

Настройката на AMP за WordPress е много лесна и гладка задача. От вас почти не се изисква да бъркате във кода. Всъщност, процеса е толкова прост, че баланса и резултатите не могат да се игнорират. Аз, както и много специалисти използвам и ви препоръчвам разширението AMP for WP – Accelerated Mobile Pages.

Инсталирайте това разширение от администраторския панел в WordPress. След като го активирате влезте във WP Admin -> AMP и там може да изберете външния вид, да добавите данни за проследяване от Google Analytics, а също и да изберете за какъв вид постове (страници, категории, постове и т.н.) искате да създадете AMP страници.

amp

google amp

amp for wp

amp for wordpress

Accelerated Mobile Pages

amp google

Accelerated Mobile Pages for google

Google Accelerated Mobile Pages

google amp

След това страниците на вашия сайт ще бъдат оптимизирани и в последствие новите вече ще се оптимизират за мобилни устройства. В разширението има няколко разширени функции, които може да настройвате. Като: мобилен редирект, поддръжка на форма за контакт, управление на анализите и даже рекламата. Поиграйте си със настройките, за да изберете най подходящите за вас.

Заключение

Проекта Google AMP никъде няма да изчезне, независимо от това, харесва ли ви или не. Вашата цел, като опитен уеб мастър – да увеличите посещенията на вашия сайт. Ако оптимизирате вашия сайт под AMP, това ще подобри драстично вашето представяне в търсачката на Google. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *