10 най добри Google AdSense рекламни прозорци и формати за вашият WordPress сайт

Здравей, читателю! Един от най често задаваните въпроси свързани с Google AdSense e кои са най добрите размери на рекламни прозорци. Някой размери са по лесно забележими, което означава, че те получават повече кликове и носят по голяма печалба. В тази статия ще ви разкажа кои са най добрите размери на банерите и къде да се разполагат за най добри резултати.

Повече информация как да се регистрирате в Google AdSense  и как да поставяте рекламите във вашият блог, може да прочетете в тази статия.

Защо някой размери и формати на рекламни прозорци работят по добре?

В Google AdSense ще намерите няколко размера и формата на рекламните прозорци които може да използвате, но не всички от тях дават най оптимални резултати.

Реклами които са по близо до съдържанието на статията и са най горе, са по добре забележими и получават повече кликове. Трябва да избирате такава големина, която лесно се забелязва. Някой от рекламните прозорци са прекалено малки, а други пък, са прекалено големи за посетителите.

Следващото важно нещо от което зависи печалбата е, колко рекламодатели предлагат реклами във различните формати на рекламните прозорци. Някой големини и формати са по популярни за рекламодателите, което както се досещате и използването им е свързано със по добри резултати и по печеливши реклами.

И последно, някой размери са оптимизирани за мобилни устройства. Ако имате повече посещения от мобилни устройства, тогава тези размери ще са най подходящи за вашият сайт, отколкото останалите.

Топ 10 размери и формати на рекламни прозорци в Google AdSense

Много притежатели на сайтове пробват различни големини на рекламите, за да определят кой формат работи най добре за техният сайт. Инженерите на Google също не стоят със скръстени ръце и непрекъснато правят тестове, за да разберат как рекламите се представят във участващите сайтове.

И така, кои са най добрите размери на рекламите?

 1. Среден правоъгълник (300×250)

  google adsense рекламни прозорци 300x250
  Този формат може да показва текстови и дисплейни реклами, като е подходящ за мобилни устройства и сайтове. Хубавото е, че този размер става перфектно във страничното поле или във статията, без да е дразнещ за посетителите.Затова този формат обикновено получава повече и по добре платени реклами и най много кликове за повечето сайтове в които се използва.

 2. Голям правоъгълник (336×280)google adsense рекламен прозорец 336x280

  Големият правоъгълник е на второ място във нашият списък. Той е по голям и по лесно се забелязва, но може да не става във всички странични ленти и не е оптимизиран за мобилни устройства.Най подходящо е да се поставя във текста на статиите между абзаците. Подържа показване на текстови и дисплейни реклами.

 3. Табло (728×90) google adsense рекламен прозорец 728x90

  Този размер е перфектен за горната част на сайта (header). Подържа показването на текстови и дисплейни реклами, но не е оптимизиран за показване в мобилни устройства.Тъй като е идеален за поставяне най отгоре (във или веднага след най горната част на сайта[header]), той получава по добри реклами и работи доста добре за повечето сайтове във които се използва.

 4. Голям небостъргач (300×600)google adsense рекламен прозорец 300x600

  Големият небостъргач е широк вертикален прозорец, който получава  доста голямо внимание от рекламодателите заради размерите си. Използва се от рекламодатели които искат да повече рекламно място във което може да се разположи повече и по добре насочена рекламна информация.Може да го разположите във страничната лента (sidebar) или до текста във статията, но поради размера си, може да не е подходящ за всички сайтове.

 5. Голям мобилен банер (320×100)google adsense рекламен прозорец 320x100

  Този размер е специално оптимизиран и работи най добре за мобилни устройства. Идеалното място за разполагане е най горе, веднага след горната част на сайта (header). Тъй като непрекъснато се увеличава трафика от мобилни устройства, този размер е много подходящ и е по малко дразнещ за посетителите.

 6. Мобилен банер (320×50)google adsense рекламен прозорец 320x50

  Този размер е по малко ефективен но също е и по малко дразнещ и доставя добри реклами за мобилни устройства. Добре разположен, този размер е много подходящ и работи добре със посетителите на вашият сайт от мобилни устройства.

 7. Широк небостъргач (160×600)google adsense рекламен прозорец 160x600

  Този размер е специално за тесни странични ленти, като подържа показване на текстови и дисплейни реклами и е популярен за рекламодателите. По малко дразнещ е и лесно може да се слее със дизайна на вашият сайт. Но е по малко ефективен отколкото Големият небостъргач (300×600).

 8. Портрет (300×1050)google adsense рекламен прозорец 300x1050

  Този размер е доста популярен сред рекламодателите заради големия си размер. Идеалното място за разполагането му е до текста или във страничната лента.

 9. Билборд (970×250)google adsense рекламен прозорец 970x250

  Този размер е идеален да се разположи най горе или най долу във вашите страници. Получава доста реклами поради многото място което предлага на рекламодателите. В зависимост от съдържанието и ключовите думи които използвате във вашият сайт, би могъл да се окаже доста добро попадение.

 10. Квадрат (250×250)google adsense рекламен прозорец 250x250

  По големият размер се забелязва по добре, но не всички сайтове имат еднакъв дизайн. Ако използвате минималистична тема, този формат може да се впише добре и красиво във вашият дизайн и все пак да се забелязва. Минуса на този размер е, че се показват реклами за които се плаща по малко на клик.

Съвети за получаване на повече от рекламното място

Тъй като всеки сайт е различен, няма един единствен идеален отговор на въпроса, как да правя повече пари със Google AdSense.

Ето няколко съвета за по голяма печалба от Google AdSense

 • Тествайте различни места за поставяне на рекламите – Пробвайте различни формати рекламни прозорци за да разберете кои работят по добре и ви носят повече кликове и по добри реклами.
 • Показвайте различни реклами – Google AdSense дава възможност да показвате различни рекламни размери във страницата. Пробвайте различни разположения и големини, за да разберете кои комбинации работят най добре за вас.
 • Мислете преди всичко за потребителите – Въпреки, че печалбата от реклами е важна за оцеляването на много сайтове, вие трябва да помислите и за вашите посетители. Поставянето на прекалено големи, дразнещи и на неподходящо място реклами, които пречат на посетителите, ще се отрази негативно на вашият сайт.
 • Оптимизирайте сайта – Изследванията показват, че по бързите сайтове обикновено получават повече кликове върху рекламите.

Надявам се статията да ви помогне да намерите по добрите размери и разположения на вашите рекламни прозорци и да печелите повече пари от Google AdSense реклами. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *