Права върху файловете и папките в WordPress – как да поставите правилните значения

Здравей, читателю! Грешни права за файловете и папките в WordPress може да предизвика сериозни грешки при качването и тяхното създаване. В тази статия ще ви покажа как лесно и бързо да оправите този досаден проблем.

Какво означава права върху файл и папка в WordPress?

Вашият WordPress сайт живее във сървъра на хостинг компанията която използвате и този компютър има специален софтуер (в повечето случаи Apache) за да управлява вашите файлове и да ги показва във браузърите.

Правата върху файловете и папките казва на сървъра кой може да чете, изпълнява и/или да променя файловете. WordPress има нужда от тези права за да създава папки и да управлява файловете във сървъра.

Грешните права може да блокират възможността на WordPress да създава папки, да качва картинки или да изпълнява някой скриптове. Неправилните права също така могат силно да компрометират сигурността на вашия WordPress сайт.

В повечето случаи, WordPress ще се опита да ви предупреди, че не може да редактира файла, да създаде папка или, че не може да записва върху диска. Но понякога може да не видите подходящо съобщение за грешка или просто да го пропуснете.

Правилни права за файловете и папките в WordPress

Правилните разрешения позволяват на WordPress да създава папки и файлове. Тези настройки се препоръчват за повечето потребители:

  • 755 за всички папки и подпапки;
  • 644 за всички файлове.

Да видим как лесно да дадем нужните права в WordPress.

Промяна на правата върху папките и файловете в WordPress с помощта на FTP програма

За пример, аз ще използвам FTP програмата FileZilla. Повече за нея може да научите от тази статия.

Първо, трябва да се свържете със вашия WordPress сайт с помощта на FTP клиент. След като го направите отидете във главната директория на сайта (където са разположени папките wp-content, wp-admin и т.н.). След това маркирайте всички папки във директорията и натиснете десния бутон на мишката и изберете опция «Права върху файл…».

права върху вайлове и папки в WordPress

Това ще отвори прозореца със настройките на правата върху папките и файловете.

Вие трябва да попълните цифрите 755 във поле «Цифрова стойност». След това маркирайте опциите «Обхождане на подпапките» и след това маркирайте и във опция «прилагане само върху папки».

Когато сте готови с настройките кликнете бутон «OK». Вашия FTP мениджър ще започне да настройва правата и просто изчакайте процеса да завърши.

права върху папки в WordPress

След това трябва да маркирате всички файлове и папки във главната директория на вашия WordPress сайт и отново да кликнете десния бутон на мишката и след това да изберете опция «Права върху файл…».

права върху вайлове в WordPress

Попълнете цифрите 644 във поле «Цифрова стойност». След това маркирайте опциите «Обхождане на подпапките» и «прилагане само върху файлове» и натиснете бутон «OK».

правилни права върху вайлове и папки

Вашата FTP програма ще започне процеса и просто изчакайте неговото завършване.

И това е всичко, вече знаете как да дадете правилни права върху папките и файловете в WordPress. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *