Как да се избавите от дублирани страници в WordPress

Здравей, читателю! Дублираните страници са един от най разпространените технически проблеми, който може да влоши позициите на сайта в Google. Причината е проста, дублираните страници заемат място и създават много „боклук“ в Интернет и разбира се Google не гледа с добро око сайтове, които „произвеждат“ такъв боклук. Как да премахнем дублираните страници в WordPress? Да разгледаме най основните положения.

Най голямото зло в WordPress

В тази CMS има един вид дублирано съдържание, което е много опасно и от което страдат много сайтове. Това е така наречения replytocom. Той ще се появи само в случай, ако се включат в настройките на WP (Настройки -> Коментари -> Включване на отговори на коментари … нива навътре) отговори на коментари. По този начин се появява възможност да се отговори на коментара на някого. Това е много удобно, ако нямаше едно но.

Ако погледнете url адреса на бутона „отговори“, то там може да намерите този злощастен израстък – replytocom. И какво от това ще кажете вие? Ами това, че колкото са повече коментарите във вашата страница, толкова са и дубликатите на страницата. Като при това един нов коментар ще създаде не един дубъл, а много.

Това става така защото, страницата може да се зареди не само така: http://site.bg/име-на-статията, но и така: http://site.bg/име-на-статията?replytocom=някакво число.

По този начин, ако към статията са оставени 100 коментара, то като минимум ще се появят 100 дублирани страници, но всъщност ще бъдат много повече.

Лечение или как да се избавите от replytocom

Вариантите за справяне със проблема са няколко:

  • Първо, може да инсталирате разширението Yoast SEO и като се поровите в настройките (SEO -> Други настройки->  Премахване на променливите ?replytocom.), то може да поставите плъзгача на ляво на Премахни и да спите спокойно.yoast seo replytocom
  • Второ може да не включвате „Включване на отговори на коментар“, ако нямате нужда от тях. Разбира се няма да бъде много удобно за коментиране, но това е най простия начин никога да не се сблъсквате с тези дублирани страници.wordpress коментари
  • Трето, да поставите някакво друго разширение. Например Ark hidecommentlinks, който върши две полезни неща: заменя линковете в коментарите със текст върху който може да се клика, а също и премахва replytocom. Разширението го давам като пример, защото съм сигурен, че това не е единственото разширение, което се бори със този проблем.
  • Четвъртия начин е по сложен – смяна на бутона Отговори. Този бутон трябва да се показва не със стандартните средства в WordPress, а със помощта на скрипт. Обикновено това се прави от програмист или може да намерите тема в която има такъв скрипт.

Тези начини трябва да са достатъчни, като тук е нужно още да се каже, че колкото по рано направите нещо за премахване на дублираните страници, толкова ще е и по добре за вашия сайт. Главното е вашите статии да не са достъпни по този адрес: http://site.bg/име-на-статията?replytocom=някакво число.

Защото ако те са недостъпни (излиза грешка 404) то след време всички дублирани страници, ако те вече са попаднали в индекса на Google, ще изчезнат. Ако все още не са попаднали в индекса, още по добре.

Как да проверите дали имате дублирани страници?

В търсачката на Google попълнете – site:вашия-сайт.bg replytocom и натиснете Enter. Във вашия акаунт Google Search Console може да видите броя на индексираните страници. Ако те са много повече от реалните ви страници и постове в блога, това означава, че имате дубликати на страници и трябва да предприемете действия по тяхното отстраняване.

Дублирани страници за категориите

Във страница категории обикновено присъства кратък анонс на статията и бутон водещ до цялата статия. И така, това не е пълен дубликат, но все пак някаква част от текста може да съвпада на двете страници. По този начин, вие сами понижавате уникалността на текста. За да не го допускате, е желателно да се затваря текста в анонсите в тагове noindex.

Добре, но това ще попречи страниците с категории въобще да не бъдат индексирани. Ако искате те да бъдат индексирани, ви препоръчвам да напишете за всяка категория уникално описание от 150-300 символа.

Дублирано съдържание в архивите

По подразбиране в WordPress има архиви по дата и по автор. На тези страници също се показва описание на статията и еднакви title. Ако не се нуждаете от тях, може да ги изключите. Това може да се направи със помощта на Yoast SEO (SEO -> Заглавия & мета-> Категории -> Meta Robots -> noindex).

Дублирани страници в домейна

По подразбиране при създаване на сайт той е достъпен от два адреса: site.bg и www.site.bg. За Google това са два различни сайта. За да не се дублират страниците е нужно да се укаже кой е главният домейн. Това може да се направи със помощта на файла robots.txt, като прибавите в него следното:

User-Agent: *
Host: site.bg

След време роботите на търсачките ще разберат, че варианта без www е основен. Сега, ако някой набере www.site.bg, той ще бъде пренасочен на варианта без www.

И така, ние разгледахме основните дублирани страници, които могат да се появят в WordPress. Ако имате такива страници е време да почистите вашия сайт от натрупания „боклук“. Повярвайте ми, Google ще оцени това, като ви изстреля на първите места в търсенето. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *